directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 12:25 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El TC nostre de cada divendres, ara contra la llei de pressupostos de Catalunya

El TC prohibeix a la Generalitat augmentar la despesa de personal per a la posada en marxa de nous serveis

Comentaris 7  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

El mateix dia que la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría reclamava a la Generalitat que cesi en la dinàmica d’anar contra el TC i el Govern espanyol, el ple del Tribunal Constitucional ha decidit per unanimitat declarar "la inconstitucionalitat i nul·litat" d'un incís de l'article 34 de la Llei 2/2015, de Pressupostos de Catalunya. Segons informa l’ACN, el TC  prohibeix augmentar la despesa de personal quan hi hagi "prèvia autorització" de la Generalitat i l'objectiu sigui "la posada en marxa de nous serveis públics". És a dir, la sentència desautoritza la Generalitat a augmentar la despesa de personal, més enllà de la despesa autoritzada per a l'exercici,  per al posada en marxa de nous serveis.
 
foto: laindependencia.cat
foto: laindependencia.cat

Comparteix
   


Etiquetes
La sentència, resultat del recurs presentat pel govern espanyol, determina que la previsió contradiu el que disposa la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat per al 2015, que expressament prohibeix "qualsevol despesa en matèria de personal que comporti un increment global de la massa retributiva autoritzada per al 2015" i per tant "vulnera competències exclusives de l'Estat".

En les seves al·legacions durant el procés judicial, la Generalitat i el Parlament de Catalunya van justificar que l'incís impugnat de l'article 34 es podria interpretar en el sentit que "només es permetria la creació de nous serveis públics si això no comporta un increment global de la plantilla de personal del sector públic català". És a dir, en l'opinió del govern català, la norma anul·lada encaixa amb les limitacions de despesa pública fixades per l'Estat perquè "la creació dels nous serveis només és possible si prèviament s'ha reduït la despesa de personal en altres serveis". El TC ha desestimat la interpretació de la Generalitat i el Parlament, argumentant que la llei catalana de pressupostos conté "una excepció a la regla general que impedeix ampliar la plantilla si comporta un increment de les despeses".
 
Així doncs, el Tribunal Constitucional conclou que l'incís impugnat és contrari a les previsions de la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat (LPGE) per al 2015, segons les quals, "amb caràcter general, no s'incrementaran les retribucions del personal al servei del sector públic" i no podrà incorporar-se "nou personal al sector públic". La LPGE inclou excepcions "entre les que no es troba", afirma la sentència, "la creació de serveis públics". Així doncs, remarca el TC, la LPGE "impedeix qualsevol despesa en matèria de personal que comporti un increment global de la massa retributiva autoritzada per al 2015".
 
 
El TC considera que s'envaeix la competència estatal sobre bases i coordinació general de l'activitat econòmica (art.149.1.13 CE) i el principi de coordinació amb la Hisenda estatal que regeix l'autonomia financera de les autonomies (art. 156.1 CE). La sentència recorda, en primer lloc, la doctrina constitucional en la matèria, segons la qual l'Estat "pot establir mesures de contenció de la despesa pública" fins i tot quan aquestes mesures incideixin en la independència pressupostària de els autonomies. Això és així, considera el TC, perquè "l'autonomia financera que la Constitució reconeix a les autonomies ha d'exercir-se en base als principis de coordinació amb la Hisenda estatal (com diu l'article 156.1 CE) i a les competències que atribueix a l'Estat l'article 149.1.13 CE. Així mateix, considera el TC, l'autonomia financera ha d'ajustar-se a "les mesures oportunes que adopti l'Estat amb l'objectiu d'aconseguir l'estabilitat econòmica interna i externa, ja que a ell correspon la responsabilitat de garantir l'equilibri econòmic general".
 
L'article 34 de la Llei de Pressupostos de la Generalitat estableix que "en l'exercici 2015 no es poden tramitar expedients d'ampliació de plantilla ni disposicions o expedients de creació o de reestructuració d'unitats orgàniques que comportin un increment global de la despesa de personal, llevat de les unitats derivades d'un traspàs de serveis o, amb l'autorització prèvia del Govern, de la posada en funcionament de nous serveis públics". El TC veu constitucional l'excepció del traspàs de serveis però anul·la que es pugui contractar personal per a la posada en funcionalment de nous serveis públics.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#7
Ai senyor! fletxa Barcelona
7 de maig de 2016, 15.47 h

Comencen les apostes sobre el que feran divendres vinent


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
7 de maig de 2016, 10.38 h

EL FÀSTIC CONSTANT ENS EL PROVOCA EL TC., GOVERN ESPANYOL, AL SERVEI D'UN SANGUINARI, ANACRÒNIC, NACIONALISME IMPERIALISTA ESPANYOL / LES JUSTIFICACIONS DE LA MINISTRA DE LA XERRERA,, ÉS CINISME SUPERLATIU. / FRISEM, PERQUÈ D'AQUÍ A UNS MESOS POGUEM DIR-LOS: TURURUT!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Dac fletxa Barberà del Vallès
6 de maig de 2016, 23.39 h

la fàbrica independentista!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
6 de maig de 2016, 23.29 h

#1 El TONTO oficial del Directe, eres pesadísimo/a, crees que por repetir una mentira mil veces, la convertirás en verdad?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
soc un ignorant fletxa pero tu ets un filldeputa
6 de maig de 2016, 20.36 h

#2 filldeputa


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
6 de maig de 2016, 20.16 h

Querida NAZI,

Me estoy partiendo el pecho con tu empecinamiento en cagarla una y otra vez en algo que es tan evidente y demostrable. Te anexo el link de la Casa Blanco donde dice Obama dice literalmente:" And as a matter of foreign policy, we are deeply committed to maintaining a relationship with a strong and unified Spain. We think that Spain’s presence is important not only to Europe, but also to the United States and also to the world. And the leadership that His Majesty has shown during... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Synera fletxa Barcelona
6 de maig de 2016, 17.08 h

EL CONGRÉS USA ACLAREIX EN UN INFORME QUE ACOMPLIRAN AQUEST DICTAMEN EN CAS DE INDEPENDÈNCIA DE CAT. QUE LA VOLUNTAT DELS CATALANAS ESTÀ PER DAMUNT DE LA CONSTITUCIÓ:


DICTÀMEN DE LA CORT INTERNACIONAL DE JUSTÍCIA DE 22 JULIOL 2010

LES DUI SON RECONFORTANTS

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència
- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un es... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.