directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 23:58 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La CUP vol uns pressupostos de “ruptura i lliures de Montoro”

La formació radicalitza el posicionament per aprovar els pressupostos de Junts pel Sí a diferencia de les facilitats donades per aprovar els pressupostos d’Ada Colau a Barcelona

Comentaris 16  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

ACN Barcelona .- "Els pressupostos han de ser acceleradors i desobedients al servei de la ruptura, les classes populars i el procés constituent". És la frase amb què la diputada Eulàlia Reguant ha resumit aquest dijous les propostes pressupostàries que la CUP posa sobre la taula per afrontar la negociació amb JxSí. Propostes que inclouen la modificació dels principals impostos i que plantegen la recuperació de taxes i impostos suspesos pel Tribunal Constitucional com a mesura de "desafiament" a l'Estat. Els anticapitalistes exigiran la rebaixa del tram autonòmic de l'IRPF per a les rendes més baixes i la pujada dels tipus per a les més altes; la recuperació de l'impost de Successions al nivell del 2008; i la conversió de l'impost de Patrimoni en un impost a les grans fortunes. Uns pressupostos de "ruptura" i "lliures de Montoro" en els que també plantegen renegociar el deute, però reconeixen que, a curt termini, no es pot pensar en impagar-lo.


Comparteix
   


Etiquetes

La CUP obre el ball dels pressupostos, farà com la CUP de Barcelona o recuperarà la línia dura d’Anna Gabriel

Tot i que ja hi ha hagut reunions entre representants de la CUP, de JxSí i del Govern al voltant dels pressupostos, els anticapitalistes entenen que, a partir de la presentació de les seves propostes, comença formalment la negociació. La CUP accepta discutir les "engrunes" perquè l'actual és una legislatura "excepcional" i malgrat ser conscient que les finances de la Generalitat estan "intervingudes" per l'Estat.

Consideren el govern de Junts pel Sí de liberal

"A ningú se li escapa que, en altres circumstàncies, la CUP no es plantejaria entrar a negociar un pressupost segrestat per l'austeritat, per la troica i pel FLA i gestionat per un govern mes aviat favorable a polítiques liberals que no anticapitalistes", ha deixat clar la diputada Eulàlia Reguant. Ella, juntament amb la també diputada Pilar Castillejo i amb dos representants del grup de treball de sobirania econòmica de la CUP, Ricard Torné i Josep Manel Busqueta, han estat els encarregats de presentar el plantejament dels cupaires.

Representants dels partits de govern presents per gaudir de l’espectacle

Una trentena de militants, a més de la premsa, han assistit a la conferència organitzada a la seu nacional del partit. Entre els convidats només s'hi ha pogut veure a representants de JxSí, Catalunya Sí Que Es Pot i el Govern. El secretari general de Vicepresidència i Economia, Josep Maria Jové, ha estat el representant de l'executiu. Per JxSí han assistit els diputats Roger Torrent (ERC) i Maria Senserrich (CDC), i en representació de la confluència d'esquerres al Parlament ho ha fet Albano Dante Fachin (Podem).

Albano Dante(Podemos) content per la duresa del posicionament de la CUP

La proposta pressupostària de la CUP engloba cinc grans reclamacions al Govern, tot i que aquest dijous els cupaires han decidit no entrar en detalls per no condicionar la negociació amb l'executiu. El primer capítol se centra en la recuperació de drets, especialment de la despesa social. El pla de xoc de 270 milions pactat amb JxSí és un punt de partida, però la CUP insisteix en la necessitat de ser més ambiciosos i torna a parlar del document 'Fil a l'agulla' com un ideal a assolir en els propers comptes de la Generalitat. El blindatge de la Sanitat i l'Educació i la reducció de les despeses amb "significat polític" com els "sous dels alts càrrecs o la duplicitat de funcions", són altres demandes incloses en aquest primer capítol.

La CUP no en té prou amb l’augment de l’IRPF a les classes més benestant

En segon lloc, la CUP se centra en l'augment dels ingressos, a partir d'una reforma dels principals impostos propis de la Generalitat. Tot i que l'avantprojecte de llei de mesures fiscals i financeres que ha aprovat l'executiu no preveu grans canvis, els anticapitalistes pretenen reformulacions tant en el tram autonòmic de l'IRPF com en Successions i Patrimoni. En la proposta de la CUP els tipus s'apujarien per a les rendes més altes, s'abaixarien per a les més baixes, es recuperaria l'impost de Successions del 2008 i el de Patrimoni es convertiria, a l'estil del que va fer el País Basc, en un impost sobre les grans fortunes.

Desobediència al TC i que constin en els pressupostos tots els impostos suspesos

La desobediència és la protagonista del tercer capítol de propostes, el de la construcció de sobirania econòmica. La CUP demana al Govern que els pressupostos del 2016 incorporin tots els impostos suspesos pel Tribunal Constitucional (TC). L'impost de dipòsits bancaris, el de les nuclears o el dels habitatges buits formarien part del corpus impositiu en uns "pressupostos lliures de Montoro". Des del partit són conscients que, probablement, el govern espanyol i l'Alt Tribunal actuarien contra aquesta decisió, però veuen la incorporació d'aquests impostos com una manera més de guanyar "espais de desobediència" contra les decisions estatals.
 
El quart capítol de propostes se centra en el refinançament del deute de la Generalitat. La CUP, a diferència del Govern, planteja renegociar tant amb l'Estat (especialment el FLA) com amb les entitats financeres. "La única solució és l'impagament, però reconeixem les dificultats per fer-ho a curt termini", ha assenyalat Reguant. La intenció és rebaixar la partida d'interessos del deute que cada any s'incrementa –tot i que els tipus d'interès són més baixos el 2016. El Govern s'ha mostrat disposat a detallar l'estructuració del deute als grups polítics i, de fet, ha creat un grup de treball conjunt encapçalat per la conselleria d'Economia. L'executiu, però, no és partidari de parlar de la renegociació, especialment pel que fa a les entitats financeres.

Per impulsar les estructures d’estat calen uns nous pressupostos

Per últim, el cinquè paquet de propostes subratlla la importància de l'impuls de les estructures d'estat per preparar el país per la independència. Els cupaires volen veure partides concretes que demostrin el compromís del Govern amb aquestes estructures i també amb el procés constituent, que reclamen que tingui partida pressupostària pròpia.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#16
LLUIS fletxa bcn
25 de maig de 2016, 18.52 h

Caixabank traslada a Madrid su nueva división de banca corporativa, según publica este domingo El Confidencial. La decisión de la entidad llega en plena cascada de traslados de empresas catalanas fuera de la comunidad, en el contexto del proyecto independentista.



Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
JORDI fletxa GRANOLLERS
13 de maig de 2016, 09.25 h

No es pot seguir fent NI mantenint retallades per poder donar els 18.000 milions al invasor. Primer DUI i després parlem de pressupostos.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
|| || ★ || || PAÏSOS CATALANS, DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ. fletxa CATALUNYA TRIOMFANT TORNARÀ A SER RICA I PLENA MENTRE ESPANYA S'ENFONSARÀ EN LA CORRUPCIÓ I LA INCOMPETÈNCIA. || || ★ || ||
13 de maig de 2016, 08.55 h






Malgrat que confio més en la maduresa política i la FERMA voluntat independentista d'ERC, cal dir que m'agrada molt que la CUP vagi demanant el que sigui, encara que es tracti de coses impossibles o imprudents, però que ESTIMULIN el govern des de posicions més radicals.



Així contrarresten el pes del conservadurisme de Convergència.



Crec que ANEM BÉ !!!






Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
|| || ★ || || PAÏSOS CATALANS, DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ. fletxa CATALUNYA TRIOMFANT TORNARÀ A SER RICA I PLENA MENTRE ESPANYA S'ENFONSARÀ EN LA CORRUPCIÓ I LA INCOMPETÈNCIA. || || ★ || ||
13 de maig de 2016, 08.50 h





#10 HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH ! ! ! ! ! . . . LA MARIETA HISTÈRICA, ANALFABETA I FRANQUISTA MICAELA ROMUALDA, SE'NS HA ENAMORATS DELS LEGIONARIS !!!!



Micaeleta, no sé com t'apanyes per a SUPERAR CADA DIA LES ALTÍSSIMES COTES DE RIDÍCUL QUE HAS ACONSEGUIT EL DIA D'ABANS.



GRÀCIES PER FER-NOS RIURE A MANDÍBULA DESENCAIXADA DIA SÍ DIA TAMBÉ.



QUE FRANCO T'HO PAGUI , REINETA !!!



HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH ! ! ! ! ! ! !






Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Synera fletxa Barcelona
13 de maig de 2016, 08.07 h

El profesor Cotarelo dixit:


"En realidad, toda la administración pública del régimen general que gestiona el PP es un hervidero de actividades delictivas, malversadoras, corruptas y tráfico de influencias, cuando no de blanqueo de capitales, como parece ser el caso de Valencia durante la alcaldía de ese inenarrable personaje de prodigiosa zafiedad que es Rita Barberá, blindada por su partido en el Senado para que los jueces no puedan echarle mano. Es un ejemplo de lo que el PP llama "co... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Synera fletxa Barcelona
13 de maig de 2016, 07.59 h

Quan és el dia de la Gran Xiulada?

Tinc ganes de practicar la meva llibertat d'expresió.

Com tothom !


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
13 de maig de 2016, 00.17 h


CATALUNYA ESTIMA LA LEGIÓ; LA LEGIÓ ESTIMA CATALUNYA

ACTO DE APOYO A LA HERMANDAD DE VETERANOS CABALLEROS LEGIONARIOS DE BARCELONA, Y CONTRA LA PERSECUCIÓN HISPANOFÓBICA QUE SUFREN EN CATALUÑA

EL 28 DE MAYO 2016 EN PLAZA URQUINAONA.A LAS 12 HORAS.

DESDE VISCA ELS CATALANS QUEREMOS AGRADECER AL DIGITAL POR PERMITIRNOS SERVIRNOS DE ESTA WEB PARA DAR PUBLICIDAD AL ACTO.

MOLTES GRACIES .


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Synera fletxa Barcelona
13 de maig de 2016, 00.14 h

#3

El Congrés USA i l'Alt Dictamen del TIJ

En la compareixença al congrés, Williams va assegurar que si Catalunya proclamava la independència cercaria ‘el reconeixement internacional d’acord amb la voluntat del seu poble i no pas d’acord amb les disposicions de la constitució espanyola’. Invocà tot seguit la sentència de la Cort Internacional sobre Kossove i recordà que no hi havia cap precepte de la llei internacional que pogués prohibir una declaració unilateral d’indep... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
13 de maig de 2016, 00.14 h


Càrniques d’Osona también se va de Cataluña

La matriz de la sociedad se va de Vich a Zaragoza.




LASTIMA QUE NO SE PUEDAN LLEVAR CONSIGO A TODOS LOS CHORIZOS DE LA GENERALIAT.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
13 de maig de 2016, 00.12 h

Cada dia aprendemos cosas nuevas del futuro que nos prepara el separatismo CON ESO QUE LOS NAZIS LLAMAN "NOU PAIS":





Sabem que només ens deixaran parlar català,

que habrá un golpe de Estado,

que los niños estudiarán sólo en la lengua de la Generalitat,

que tendremos los impuestos más altos de Occidente,

que quedarán muy poquitas empresas,

que la prensa estará a sueldo del poder,

que harán listas de malos catalanes,

que seremos una raza cercana a la francesa,

que habr... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.