Un diari suec revela pressions espanyoles a Estocolm per una visita de Romeva
El conseller d'Exteriors continua la seva gira per mitjans de comunicació europeus
Guifré Jordan @enGuifre - La visita que Raül Romeva farà demà a Suècia de ben segur que també estarà subjecta a escrutini del govern espanyol que la vicepresidenta Soraya Saénz de Santamaría confirmava ahir. De fet, un dels diaris més importants del país, el Svenska Dagbadet, ha anunciat que “l’ambaixada espanyola ha protestat al Ministeri d’Exteriors [suec] contra la visita de Romeva”, ja que segons el mateix rotatiu, el conseller es trobarà amb “diplomats suecs, representants dels mitjans i polítics”. A més, el cap de llista de Junts pel Sí 27S visitarà l’Institut Internacional d'Estudis per a la Pau d'Estocolm i l’Institut Suec de Política Exterior.
"Hem estat durant anys explorant el referèndum negociat"
Abans de la visita, però, Raül Romeva ha publicat un article d’opinió al mateix diari suec, on ha explicat la dèbil situació d’Espanya, que ha qualificat de “paràlisi política”, i que genera “preocupació global per la seva recuperació econòmica”. A més, ha seguit la dialèctica que tant ell com Carles Puigdemont han seguit en les últimes setmanes de desprestigiar l’Estat perquè no es volen asseure a parlar, alhora que Catalunya “hem estat durant anys explorant i esgotant cada oportunitat per organitzar un referèndum” pactat amb Madrid. En l’article, també diu que si Espanya és una democràcia, “requereix engegar un diàleg franc” per un plebiscit com Escòcia o Canadà.
Evita unilateralitat, però es mostra ferm
En aquest sentit, ha evitat usar el concepte ‘unilateralitat’ però ha dit que si en els 18 mesos d’aquesta legislatura no hi ha cap gest des de La Moncloa per organitzar una votació com Escòcia o el Québec, “el govern català complirà amb el mandat democràtic de les últimes eleccions” i “es convertirà en un nou estat d’Europa” sense cap buit legal ni incerteses jurídiques.
Gira de mitjans europeus de Romeva
La intervenció de Romeva al ‘Svenska Dagbladet’ que forma part de la gira de mitjans de comunicació europeus que durant tota la primavera està fent, amb aparicions a un dels principals rotatius polonesos, el ‘The Telegraph’ anglès, l’agència de notícies italiana ‘ANSA’,‘La Stampa’ italiana, ‘De Tijd’ flamenc, ‘La libre’ de Valònia i Brussel·les (Bèlgica) i al ‘Herald Scotland’ escocès. Una tasca d’internacionalització mentre Espanya continua encallada que, de moment, no s’atura.