El 'Brexit' podria ‘’intensificar la pressió secessionista’’ a Catalunya, segons Fitch
L’agència de qualificació creu que la sortida del Regne Unit de la UE podria precipitar la independència d’Escòcia
ACN Madrid .- L’agència de qualificació Fitch creu que un 'Brexit' tindria un impacte econòmic més negatiu per el Regne Unit que per al conjunt del projecte de la Unió Europea. Tot i això, el 'Brexit' augmentaria els riscos polítics a la UE, segons un informe d’aquesta agencia. La sortida del Regne Unit de la UE podria precipitar la independència d’Escòcia del Regne Unit cosa que podria ‘’intensificar les pressions secessionistes’’ en altres països de la Unió Europea com en el cas de Catalunya a l’estat espanyol. En l’informe, també s’assegura que una sortida precipitada del Regne Unit del projecte europeu seria un incentiu favorable per als partits polítics euroescèptics i amb missatges ideològics populistes.
Fitch assegura que un 'Brexit' seria un ‘’precedent’’ per alguns països on hi ha partits polítics que defensen la sortida de la Unió Europea, cosa que impulsaria la consolidació d’opcions polítiques contra el projecte europeu i de grups populistes que són reticents a aplicar les polítiques econòmiques impopulars que es marquen des de les institucions europees.L’agència afirma que un dels perills seria que aquesta sortida podria ‘’desplaçar’’ el centre de gravetat polític de la Unió Europea, avui centrat en la regió dels països de la zona euro, fins a l’eix que formarien els països més pobres on dominen les opcions polítiques més proteccionistes i menys lliberals en termes econòmics, segons explica l’agència en l’informe publicat aquest dilluns.
Tot i que l’impacte econòmic del 'Brexit' afectaria més negativament al Regne Unit que el conjunt de la Unió Europea, els països europeus que restessin dins del projecte europeu també sortirien perjudicats amb una reducció significativa de les exportacions a la illa del Regne Unit, tot i que l’abast d’aquest impacte quedaria condicionat al redactat de l’acord comercial que es signes entre Londres i Brussel·les i la durada del període de depreciació que viuria la lliure esterlina.
Els països que sortirien més perjudicats serien Irlanda, Malta, Bèlgica, Països Baixos, Xipre i Luxemburg que exporten al Regne Unit més d’un 8% del seu PIB.
Fitch també alerta que països com Irlanda, Malta, Luxemburg, França, Alemanya i Espanya tenen una presència dels seus bancs en el Regne Unit i això suposaria un impacte econòmic en cada un dels països.
Fitch adverteix que amb aquest informe no vol fer cap tipus de recomanació de vot en el referèndum convocat per el 23 de juny. Es tracta d’una investigació que ‘’simplement vol proporcionar el mercat’’ financer una major transparència sobre els efectes que tindria la possible sortida del Regne Unit de la UE i que obligarien a una revisió de les actuals qualificacions de risc de l’agència.