directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 19 de març de 2024 09:28 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

En només 6 mesos, Espanya ha exportat armes valorades en més de 1.800 milions d'euros

ONGs denuncien que la majoria han anat a parar al Iemen i també a Colòmbia, Egipte, Israel, Iraq o Pakistan

Comentaris 17  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

ACN Barcelona .- Un informe d’Amnistia Internacional, Greenpeace, FundiPau i Oxfam Intermón denuncia deficiències en el sistema de control de les exportacions d'armes espanyoles i fa recomanacions per reforçar la transparència. Les ONG creuen que hi ha un risc "clar" que algunes de les armes exportades durant el primer semestre del 2015 hagin anat a parar a la coalició liderada per l'Aràbia Saudita que intervé al Iemen, però també a Colòmbia, Egipte, Israel, Iraq o Pakistan.
 
armes, espanya, espanyoles, iemen, exercit
Armes fetes a Espanya trobades al Iemen

Comparteix
   


Etiquetes
En el primer semestre de 2015, les exportacions d’armes espanyoles van superar els 1.800 milions d’euros, xifra que suposa un creixement del 15,8% en relació amb la mitjana dels tres darrers anys. Les exportacions d’armes autoritzades van arribar als 1.678 milions d’euros, un augment del 9,1% respecte a la mitjana de les vendes en el període 2012-2015. 
 
Quasi un terç de les exportacions espanyoles d'armes en el primer semestre de 2015 es va destinar als països de la coalició encapçalada per l'Aràbia Saudita que opera a la guerra del Iemen des del març del 2015. En aquest període, Espanya va exportar a la coalició saudita armes com avions, municions, bombes, torpedes, coets i míssils per valor de 560 milions d'euros. 
 
Segons les entitats, més de 3.000 civils, entre els quals 700 menors, han perdut la vida al Iemen i almenys 2,5 milions de persones s'han vist desplaçades de les seves llars des que va començar el conflicte el març del 2015. El 83% de la població necessita ajuda humanitària.
 
“Hem documentat 32 atacs aeris, inclosos atacs a hospitals, escoles, mercats i mesquites, que podrien constituir crims de guerra” assenyala Esteban Beltrán, director d'Amnistia Internacional Espanya, que reclama “un embargament d'armes a les parts del conflicte al Iemen”. “Seguirem vigilant que el govern compleixi el Tractat sobre Comerç d'Armes, que va ratificar el 2014, que impedeix vendre armes per a cometre atrocitats”, manifesta José María Vera, director d'Oxfam Intermón, que demanda ”una investigació per saber si en el conflicte del Iemen s'han usat armes espanyoles per a cometre presumptes crims de guerra”. 
 
“Demanem als partits polítics i al govern que, després de les pròximes eleccions generals, adoptin mesures per reforçar el sistema de control de les exportacions d'armes i millorar el nivell de transparència de la informació publicada pel govern, deixant de considerar secretes les actes de l'organisme que autoritza o denega les exportacions d'armes”, declara Mario Rodríguez, director de Greenpeace Espanya. 
 
Jordi Armadans, director de FundiPau, demana al govern que surti de les urnes el 26 de juny que “no autoritzi l'exportació de cinc corbetes a l’Aràbia Saudita, la construcció de les quals per part de Navantia està pendent de la firma d'un contracte, mentre existeixi un risc substancial que es poguessin usar per cometre o facilitar violacions greus del dret internacional”.
 
L'informe de les ONG identifica 13 operacions especialment preocupants, entre les quals hi apareixen les vendes de munició i bombes a l'Aràbia Saudita; armes petites i municions a les forces armades del Brasil; municions, avions i bombes, torpedes, coets i míssils a Colòmbia; vehicles de terra, avions, recanvis i diversos equips i sistemes a Egipte; municions i bombes, torpedes, coets i míssils a les forces armades de l'Iraq; granades de mà de gas lacrimogen i aerosols de defensa personal a la policia de Tunísia, vehicles blindats, aeronaus i diversos equips al Pakistan i diversos tipus d'armes com bombes, coets i míssils a Israel.
 
Entre les altres 14 operacions de potencial preocupació sobre les quals es necessita disposar de més informació figuren les vendes a països de la coalició saudita que opera al Iemen, com Emirats Àrabs Units, Jordània, Kuwait, Marroc i Qatar, susceptibles d’ésser usats en el conflicte iemenita. També se sospita de les vendes d'armes als Estats Units, principal importador d'armes de caça i tir esportiu espanyoles amb 1,9 milions d'euros i importador d'armes petites i lleugeres, municions, bombes, torpedes, coets i míssils, vehicles de terra, aeronaus i equips electrònics, tot i les lleis estatals massa permissives sobre l’ús de força letal i el risc que les armes exportades puguin ser utilitzades per la comissió de delictes. Per últim, es demana més control sobre la venda d'armes de caça i tir esportiu a Ghana, pel risc de desviament a Mali o a Líbia, i a Guatemala, a Hondures, a Jamaica i a la República Dominicana, afectats per alts nivells de violència armada.
 
Davant d'unes noves eleccions i d'una nova legislatura, vuit anys i mig després de l'aprovació de la Llei 53/2007 i el constant augment d'aquestes exportacions des de fa una dècada, les ONG recomanen al govern i als grups parlamentaris millorar el sistema de control d'exportacions d'armes i la transparència. 
 
En concret, les ONG demanen que es compleixin estrictament la Llei espanyola sobre comerç d'armes, aprovada el 2007, i el Tractat sobre Comerç d'Armes, en vigor des del 2014, i altres normes internacionals; que es millori la qualitat i detall de la informació publicada, l'avaluació del risc de les operacions i la verificació de l'ús i usuaris finals de les armes exportades, i que es reforci el control parlamentari, assignant a la Comissió de Defensa una funció de control parlamentari previ en el cas de les operacions preocupants.
 
Entre el 2012 i el primer semestre del 2015 les exportacions d'armes autoritzades pel govern espanyol van ser de 18.503 milions d'euros i el volum de les exportacions realitzades va superar els 11.527,4 milions d'euros, consolidant així la tendència a l'alça de les exportacions d'armes espanyoles de l'última dècada. Segons l'Institut Internacional d'Estocolm de Recerca per a la Pau (SIPRI), entre el 2011 i el 2015, Espanya va ser el setè exportador mundial de les principals categories d'armes, amb el 3,5% del volum total.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#17
JepangQQ fletxa Indonesia
3 de juny de 2023, 10.13 h

Thank you for the blog that you have provided is very important for every reader of this blog.
Also visit our sites that can have a positive impact on you: http://167.71.193.158


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
Ai Senyor! fletxa Barcelona
20 de maig de 2016, 12.04 h

Que no és només acollint refugiats que atenem països en guerra. Amb els nostres diners es dona instrument a la guerra. Cal rebutjar aquest ús. També aquí desobediència i independència...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
Synera fletxa Barcelona
20 de maig de 2016, 08.13 h

EL CONGRÉS USA ACLAREIX EN UN INFORME QUE ACOMPLIRAN AQUEST DICTAMEN EN CAS DE INDEPENDÈNCIA DE CAT. QUE LA VOLUNTAT DELS CATALANAS ESTÀ PER DAMUNT DE LA CONSTITUCIÓ:


DICTÀMEN DE LA CORT INTERNACIONAL DE JUSTÍCIA DE 22 JULIOL 2010

LES DUI SON RECONFORTANTS

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència
- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un es... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
narak fletxa http://pokerdewaonline.com
20 de maig de 2016, 04.06 h

http://pokerdewaonline.com its amazing and awesome


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Synera fletxa Barcelona
19 de maig de 2016, 23.59 h

El comisionista també és el Borbó?

Cal saber tota la veritat.

Que tenia prebendes del petroli, també pot tenir-les d'armament.

No recordo quin descendent dels breus reis de l'Est és actualment traficant d'armes...




Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
TECNOTAPI INVOLUCRADA POR MIGUEL ROMUALDO EN GRAVES INSULTOS A CATALUNYA fletxa BOICOT A TECNOTAPI ! ! ! ! ! ! . . . BOICOT A TECNOTAPI ! ! ! ! ! !
19 de maig de 2016, 23.37 h








#5 #6 #7 #8 = MIGUEL/MICAELA ROMUALDO/A = LA MARIQUITA FASCISTA HISTÉRICA Y ANAL-FABETA





EN EL Comentario 23 de http://www.directe.cat/noticia/356230/duran-sapunta-al-podemos-doliu :


MIGUEL ROMUALDO IMPLICA A TECNOTAPI EN INSULTOS A CATALUNYA

MIGUEL ROMUALDO, "MICAELA" INSULTA A CATALUNYA

SÍ, MIGUEL ROMUALDO DE TECNOTAPI

MIGUEL ROMUALDO , SÍ .

T E C N O T A P I 

TECNOTAPI

tecnotapi

tecnot

tecn

tec

te

t

.
.

.





Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
19 de maig de 2016, 22.07 h


PROPOSO QUE ANEM TOTS A SEVILLA AMB LA BANDERA DE PANAMÀ.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
19 de maig de 2016, 21.32 h

#1

Aragoneses, ¿ TE RIES DE LA IGNORANCIA SUPINA DE LOS ESPAÑOLES ?.

Los faralaes, los toros i otras "andróminas", son para vosotros. SON VUESTRO SIGNO DE IDENTIDAD.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
19 de maig de 2016, 21.30 h

#8



Creo que lo de JODEOS, va para tí i los de tu calaña.

¿ NO ERA AZNAR QUIEN SUPUESTAMENTE COMISIONABA DE UNA FABRICA DE ARMAS ESPAÑOLA ?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
19 de maig de 2016, 20.44 h



ULTIMO VIDEO DEL ANUNCIO DE VODAFONE CON BRUCE WILLIS

https://www.youtube.com/watch?v=jfZr0CyXBQ8


NI UNA SOLA GUARRA ESTELADA ,POBRES SEPA-RATAS DESPUES DE HABERLO VISTO MAS DE UNO SE HABRA TOMADO UNA SOBREDOSIS DE ANSIOLITICOS,


JODEOS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


JAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Temps d’amnistia, de corrupció i d’estafes

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.