directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 12:07 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Front comú sobiranista contra Àngel Ros i Ciudadanos per defensar el català a Lleida

CiU, ERC i la Crida demanen l'empara del Síndic per una suposada "vulneració" del reglament lingüístic de la Paeria

Comentaris 32  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 9 vots )
carregant Carregant

ACN Lleida .- Els grups municipals de CiU, ERC-Avancem i de la Crida per Lleida-CUP han demanat aquest dijous l'empara del Síndic de Greuges de Catalunya davant el que consideren una "vulneració" del reglament lingüístic a l'Ajuntament de Lleida per part de l'equip de govern del PSC. El president del grup d'ERC-Avancem, Carles Vega, ha denunciat que el govern municipal "està implantant el bilingüisme de forma soterrada però imparable" i ha advertit que aquesta suposada vulneració del reglament vigent "fa perillar la cohesió social a Lleida perquè el que es vol és crear un conflicte on no hi n'hi havia en una ciutat on es parlen moltes llengües". Segons el republicà, l'últim exemple és que l'alcalde Ros va fer el pregó de la Festa Major de Maig en català i castellà, "cosa que hauria estat impensable fa un temps".

Comparteix
   


Etiquetes
Els tres grups han lliurat a l'oficina del Síndic, instal·lada aquest dijous al Centre Cívic del barri de Cappont, un document en què demanem l'empara de la Sindicatura de Greuges davant la "vulneració" de la normativa lingüística vigent a la Paeria. També li reclamen que insti l'equip de govern de la Paeria a aplicar el Reglament per a l'Ús de la Llengua Catalana de l'Ajuntament de Lleida i "a contribuir a potenciar el prestigi social de la llengua catalana i la seva funció com a element de cohesió en una ciutat tan diversa lingüísticament i culturalment". Per últim, els grups demanen que la Sindicatura de Greuges aturi el "procés de bilingüització" que asseguren està duent a terme l'equip de govern del PSC i que "defensi els drets lingüístics reconeguts en la normativa aprovada pel Ple de l'Ajuntament l'any 2014".
 
CiU, ERC-Avancem i la Crida per Lleida-CUP també han entregat al Síndic documentació complementària com ara la carta que van enviar a la direcció general de Política Lingüística i la resposta d'aquesta, "en què mostra la seva preocupació sobre l'ús del català a Lleida i alerta de la manca de necessitat d'una nova reglamentació lingüística", segons ha explicat Carles Vega. Així mateix, els tres grups han adjuntat a la documentació fotografies de senyals de trànsit bilingües i notificacions de l'Ajuntament de Lleida dirigides a ciutadans en castellà i català, "que demostren que el Govern municipal ha començat a utilitzar una comunicació bilingüe de forma encoberta, sense modificar el reglament vigent".
 
Cal recordar que el pacte polític per a l'aprovació del nou cartipàs municipal que van assolir l'equip de govern del PSC i el grup de C's a l'Ajuntament de Lleida preveu l'actualització del reglament d'usos lingüístics actualment vigent a la Paeria "d'acord amb el principi de cooficialitat conforme a les lleis vigents i a les diferents resolucions judicials".
 
L'equip de govern assegura que la Paeria "compleix estrictament la legalitat vigent"
 
L'equip de govern del PSC ha sortit al pas a les acusacions de CiU, ERC i la Crida per Lleida-CUP assegurant que l'Ajuntament de Lleida no està vulnerant el Reglament per a l'ús de la llengua catalana a la Paeria. En aquest sentit, la tinenta d'alcalde Montse Mínguez ha manifestat que "no s'ha donat en cap moment cap vulneració d'aquest reglament" i ha remarcat que "acusar per acusar i elevar les seves pròpies mentides a estaments seriosos com la Sindicatura de Greuges és molt greu i una manera de fer política que no compartim en absolut i esperem que la ciutadania, tampoc".
 
Per la seva banda, l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha demanat als tres grups de l'oposició que "valorin si llegir una cita de Cervantes en castellà, una frase literal de Ricard Viñes a Enric Granados en castellà, o bé, de 17 felicitacions a guardonats, fer una en castellà, la seva llengua, i 16 en català, és vulnerar alguna llei o reglament". Ros ha remarcat que la queixa arriba "el dia en què el senyor Postius es postula com a candidat de Convergència al Congrés dels Diputats". "El que fan aquests senyors es una utilització estrictament política de la llengua", ha sentenciat l'alcalde de Lleida.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#32
Raül Pérez Poza fletxa Sant Llorenç de la Muga
26 de maig de 2016, 20.41 h

Si no ens agrada què fan C's i PSOE a la paeria de Lleida aleshores cal ser realistes i que CiU, ERC i altres candidatures cal que sospesin la possibilitat de reeditar la candidatura de Junts pel Si.
Un cop s'ha fet un pas tant important vers la llibertat cal ser valent, deixar els interessos de partit de banda i pensar en el bé comú que representa la llibertat per al conjunt dels catalans.

Raül


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#31
Emili fletxa Terrassa
20 de maig de 2016, 18.31 h

#30 Ya tenemos otro españolito insultador,
Bienvenido si vienes a demostrar tu cultura, pero no entiendes de ratas, claríssimo.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#30
Miguel fletxa Madrid
20 de maig de 2016, 16.18 h

la lengua española es la lengua con diferencia mas usada en Cataluña por mucho que a las ratas separatistas os joda


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
Synera fletxa Barcelona
20 de maig de 2016, 09.57 h

EL CONGRÉS USA ACLAREIX EN UN INFORME QUE ACOMPLIRAN AQUEST DICTAMEN EN CAS DE INDEPENDÈNCIA DE CAT. QUE LA VOLUNTAT DELS CATALANAS ESTÀ PER DAMUNT DE LA CONSTITUCIÓ:


DICTÀMEN DE LA CORT INTERNACIONAL DE JUSTÍCIA DE 22 JULIOL 2010

LES DUI SON RECONFORTANTS

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència
- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un es... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
Emili fletxa Terrassa
20 de maig de 2016, 09.54 h

Front comú sobiranista contra Àngel Ros i Ciudadanos
per defensar el català a Lleida (això diu el títol)
Un hi posarà la benzina i l'altre l'encenedor.
Políticament correcte.
Patriòticament, INCOMPRENSIBLE
Ja era hora que algú ho hagi vist.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
Emili fletxa Terrassa
20 de maig de 2016, 09.48 h

Front comú sobiranista contra Àngel Ros i Ciudadanos
per defensar el català a Lleida (això diu el títol)

Un hi posaràs la benzina i l'altre l'encenedor.
Políticament correcte.
Patriòtucament, INCOMPRENSBLE


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
20 de maig de 2016, 09.08 h

Según el tuit enviado por la cuenta oficial del FC Barcelona, en inglés, protesta por la prohibición de llevar “banderas” (flags) catalanas en la final de la Copa del Rey.

Ahora resulta que hay varias banderas de la comunidad. Pues será que no sabemos historia.

Pero por si acaso una aclaración a los encargados de comunicación del Barça: “la cubana ni es bandera ni es nada”


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 12
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
20 de maig de 2016, 08.27 h


SEGUN SE COMENTA LOS JUGADORES DEL BARÇA ESTARIAN PREPARANDO UN ACTO DE PROTESTA COMO SERIA LLEVAR ESTELADAS EN LA CAMISETA POR LA PROHIBICION DE INTRODUCIR NAZIS ESTELADAS EN EL ESTADIO.

SI ESTO FUERA ASI DESDE CATALUÑA VISCA ELS CATALANS VIC ESPAÑA PEDIMOS A LAS AUTORIDADES COMPETENTES LA SUSPENSION INMEDIATA DEL PARTIDO ANTE DICHO ACTO DE PROVOCACION.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 12
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
20 de maig de 2016, 08.21 h

el impulsor de la primera consulta local por la independencia, es denunciado por la CUP de vaciar sus arcas.

La formación anticapitalista, de la cual fue expulsado en noviembre pasado, lo acusa de vaciar la cuenta corriente de la agrupación local

Josep Manel Jiménez Gil, más conocido por Josep Manel Ximenis, exalcalde de Arenys de Munt, impulsor de la primera consulta local para la independencia, tendrá que declarar en un juzgado como investigado por presunta apropiación indebida.

La C... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
20 de maig de 2016, 08.15 h

#21

Además, durante la Guerra Civil, mientras el ASESINO Y CRIMINAL Lluis Companys se envolvía en la estelada, amparó un régimen de terror en Cataluña que mató a más de ocho mil catalanes, sin contar a los miles y miles que torturaron y violaron con su beneplácito en las checas “republicanas”.

¿A quien quieren engañar con la estelada?. Esa bandera no merece ningún honor, no merece ningún recuerdo, sólo repulsa y vergüenza……POR SE UNA BANDERA QUE SIMBOLIZA IDEAS TOTALIT... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.