directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 06:24 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Estelades: calia plantar-se

Catalunya en temps de sedició: resum de set dies entre l’agressió i la resistència.

Comentaris 38  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 10 vots )
carregant Carregant

La darrera iniciativa repressiva del govern neofranquista espanyol forma part d’un dels grans marcs de referència que intenta establir l’espanyolisme, rabiós en la seva campanya contra el procés: el d’associar independentisme i violència. Fa mesos ja va assolir (algun dia sabrem els detalls crematístics) que la UEFA li’n faci de punta de llança. Si no volem caure en el parany és necessari que tots plegats en plantem d’una manera inequívoca, molt a fons, en defensa de la llibertat d’expressió. Ara és el moment. Aquests són alguns dels grans temes de la setmana.
 

Comparteix
   


Etiquetes
CULTURAL. Carme Chacón arribava a Catalunya procedent de la vila i cort, cada quatre anys, per a ensenyar-nos el bon camí. Semblava impossible que algú la superés en desvergonyiment, però cal reconèixer que Meritxell Batet està fent mèrits a una velocitat esfereïdora. Aquests dies de precampanya, l’ex-numero dos socialista per Madrid de fa sis mesos ha aixecat la bandera del “catalanisme valent” del PSC, el que ha renunciat al dret a decidir que defensava fa dos anys o a disposar de grup parlamentari propi al Congrés; de fet, fins i tot, a tenir candidats propis, com demostra la tria de la mateixa Batet. Ha afegit un reconeixement explícit de Catalunya, per part del PSOE, com a una nació cultural, insípida i inodora. És tanta la creença en el nostre país com a tal que el partit és dels qui més ha treballat, per exemple, per a prohibir la seva llengua a les institucions europees.

DIPLOMÀCIA. Aquesta setmana el govern espanyol ha continuat reconeixent en públic els ingents recursos diplomàtics que dedica a combatre la repercussió internacional del procés d’independència català. Intents que, molt sovint, amb la potència d’un dels grans estats del continent al darrere, han reeixit, però que, en alguns moments, han fet aigües estrepitosament: com ara, com quan el conseller d’exteriors Raül Romeva s’ha reunit amb la presidenta de la comissió d’exteriors del Parlament suec, tot i la intervenció directa de l’ambaixada espanyola a Estocolm per a avortar la trobada. Hi ha països que comencen a passar de les pressions de manera digna i oberta. I, entretant, el prestigi d’Espanya cau una mica més: aquesta setmana la Comissió europea ha aturat la primera multa de la història contra un estat per incompliment dels límits de dèficit. Només, fins que passin les eleccions.

DIRIGISME. És curiós a quina velocitat determinats representants de la nova política, suposadament procedents de la lluita al carrer, assumeixen els rols que tant havien criticat en els altres. Martells crítics amb els excessos del poder que, quan el poble els hi posa a les mans, abusen de la seva nova posició privilegiada a la primera de canvi. Aquesta setmana, l’autor d’un reportatge emès per TV3 ha hagut de sortir en defensa de la seva professionalitat davant els atacs sectaris del diputat QWERTY i candidat a dirigir Podemos a Catalunya Albano Dante Fachín. Paga la pena llegir el seu escrit de defensa. Francament, no fa gens de nova política que un diputat del Parlament de Catalunya es dediqui a indicar als periodistes com han de fer la seva feina. Si això hagués passat fa dos anys, el bo d’Albano, sense dubte, estaria defensant la tasca independent dels professionals.

ESTAFA. A mesura que progressa la pre-campanya, les intencions dels Comuns resten més al descobert. El pacte amb Izquierda Unida i l’oferta al PSOE (especialment, si es produeix el “sorpasso”) deixarà tots els compromisos de màxims contrets fins ara al voral del camí. La qüestió del grup parlamentari, com ja va succeir el 20-D, ha tornat a quedar a mans de la futura mesa del Congrés: confiem que en les properes setmanes no repeteixin (com aleshores) que és un fet dat i beneït. El procés constituent que els QWERTY prometien el 27-S ha quedat també ja en suspens, substituït per una mera reforma constitucional de caire cosmètic; d’aquí no gaire, si és que definitivament sumen amb el PSOE, la qüestió del referèndum sobre la independència tancarà el cercle esdevenint només referèndum de reforma constitucional. Estaria molt bé que aquesta vegada cap independentista no s’empassés l’ham.

HISTÈRIA. El dependentisme, en campanya per a les seves eleccions més preuades, ha vist en la visita d’Arnaldo Otegi a la comissió d’afers exteriors del nostre Parlament l’ocasió de fer bullir l’olla del ressentiment. L’exigència que la institució que representa el país negui l’entrada a algú per motius de pensament retrata l’alçada democràtica dels qui ho proposen. Feble, feble. Tan feble que només cal mirar el seu currículum, els seus orígens, per valorar-la. Afirmar que aquell és el dia més trist de la història d’un Parlament que ha estat clausurat pel feixisme és simplement una rucada. La veritat, posats a parlar de moments d’indignitat de la cambra potser un dels pitjors va ser quan els ciutadans van decidir fa uns quants mesos conferir la dignitat de diputat a un personatge que ha utilitzat el racisme i la xenofòbia com a plataforma bàsica de la seva acció política.

HOLA. Una de les principals víctimes del procés d’independència de Catalunya ha estat la credibilitat dels mitjans espanyols. Sota mínims. Així ho han acreditat veus internacionals solvents i independents. Alhora, hem de continuar suportant l’autoodi d’incomptables opinadors del país que es dediquen a blasmar, a la primera oportunitat, els nostres mitjans amb l’acusació de parcialitat, encara que sigui agafant el rave per les fulles d’una anècdota. Cada setmana. De Ferran Monegal a Jordi Garcia Soler. Alhora, els nostres grans mitjans es dediquen a connotar sempre en negatiu tot allò que fan o que diuen que fan els independentistes. Entretant, sense rebre ni una sola crítica (que allà sí saben que som en guerra) a l’altra banda es dediquen sense rubor a construir una realitat paral·lela. Com quan TVE explica que Bruce Springsteen va començar el seu concert a Barcelona tot saludant Espanya. I així tot.

Miquel Pérez Latre (@Granollacs), arxiver, historiador i blogaire.

Podeu seguir altres reflexions de l'autor de Temps de Sedició al seu blog Per a bons patricis.
 
 
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#38
LLUIS fletxa bcn
27 de juny de 2016, 16.48 h

Según una encuesta de José Bou
Empresarios de Cataluña: ?La desconexión es inviable?
Hasta el 87% de ellos se plantearía trasladar su negocio fuera de Cataluña si el Govern continúa con suproceso de separación del resto de España


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#37
22 de maig de 2016, 19.27 h

#19 A

Fascistas Vic :

SAPS QUE PASSA ? QUE TOTS AQUESTS QUE DIUS, ESTARAN ENCANTATS DE PERTENY A UNA TERRA LLIURE, CULTA, EMPRENEDORA, LLUITADORA I CONSIDERADA ARREU DEL MON, COM U ES ARA, SINÓ FOS PER LA OMBRA DE BRUTÍCIA QUE LI VE DE ESPAÑA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#36
21 de maig de 2016, 17.12 h

Jugar la copa del borbó és fer el préssec, és humiliar-nos com a nació, mantenir el nostre status de poble subaltern.

Ens omplim la boca de patriotisme, però al final som com el gladiador Espartac que ha de seguir lluitant per tal que els romans es diverteixin amb les seves ferides. De ben segur que els espanyols es fan un tip de riure amb aquesta història de les estelades que primer es prohibeixen i després s'accepten, o amb la xiulada de l'himne. Nosaltres quedem davant del món com... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#35
jcc fletxa Llavaneres
21 de maig de 2016, 12.53 h

Abans els anomenaven governadors civils i jefes provinciales del movimiento i ara Delegados del gobierno de España. Són el mateix, però reciclats.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#34
Synera fletxa Barcelona
21 de maig de 2016, 12.26 h

EL CONGRÉS USA ACLAREIX EN UN INFORME QUE ACOMPLIRAN AQUEST DICTAMEN EN CAS DE INDEPENDÈNCIA DE CAT. QUE LA VOLUNTAT DELS CATALANAS ESTÀ PER DAMUNT DE LA CONSTITUCIÓ:


DICTÀMEN DE LA CORT INTERNACIONAL DE JUSTÍCIA DE 22 JULIOL 2010

LES DUI SON RECONFORTANTS

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència
- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un es... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#33
21 de maig de 2016, 12.14 h


#28 Huah huah huah com t'han descobert, rata pudenta , Micaela Romualda, analfabeta histèrica !!

Aquests espanyolistes, són més curts d'enteniment que micos udoladors.


HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#32
21 de maig de 2016, 12.11 h




Si algú encara no se n'ha adonat de què significa el bla-bla-bla del Miguel Romualdo, perdó, volia dir del Pere Folch "d'Amposta" #28 , que aixequi la mà.



S'admeten apostes sobre si és més idiota que el Bejota o si ho és menys.




Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#31
Josep Mª Garcia fletxa Sant Carles de la Ràpita
21 de maig de 2016, 11.44 h

#28 De debò coneixes gent que opina això, Pere? Si? Que rar, perquè jo, aquí al meu poble, no conec ningú que digui una tonteria aixina. Pero conec molts independentistes, molta gent que vol marxar d'España, això sí.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#30
21 de maig de 2016, 11.38 h


#28 Pere: i què et permet pensar que la Vall d'Aran i les Terres de l'Ebre, que actualment estan situades en territori de jurisdicció catalana, per algun raríssim truc de màgia deixessin de ser-ho i passessin a jurisdicció espanyola?

Vols dir que no et preocupes per coses sense cap sentit?



Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
21 de maig de 2016, 11.34 h

#26 Miguel Romualdo Castillo : amb la quantitat de vegades que t'han deixat en ridícul, demostrant que ets un analfabet i un cretí semi-idiota, no sé com tens la barra de seguir enviant els teus comentaris subnormals. Deixes ben clar que l'estupidesa no coneix la vergonya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.