National Geographic recomana visitar Catalunya perquè hi bufen “vents de canvi”
L'article remunta l'inici de l'independentisme al 1714 i diu que ara s'ha "intensificat"
Guifré Jordan @enGuifre - La revista National Geographic dedica un reportatge de viatges als Pirineus catalans i les comarques de Girona que es publicarà en l’edició britànica del número del mes vinent de la ‘National Geographic Traveller’ i que ja es pot llegir en la versió digital. La peça recomana la visita al Principat pel procés independentista, tal com deixa clar el títol: “Catalunya: vents de canvi”. El subtítol encara és més eloqüent: “La intensificació d’un anhel que ve de lluny per la independència significa que ara és un moment interessant per a Catalunya”. De nou, el procés no és un problema per atraure gent de l’exterior, sinó que en aquest cas és una oportunitat.
"El matrimoni forçat entre Catalunya i Espanya sempre ha estat difícil"
La revista explica que “l’anhel sobiranista és gairebé tan vell com la llegendària Tramuntana” –el vent del Nord és el fil conductor del viatge de l’autor de l’article per terres catalanes- i també afirma que “annexionada per Espanya el 1714, durant la Guerra de Successió, aquest matrimoni forçat ha estat sempre des de llavors difícil i el desig de divorci mai ha estat tan fort”. Els arguments de l’Estat, que passen per treure ferro al sobiranisme de portes enfora i dir que són conseqüència de l’actual crisi econòmica, no fan acte de presència a l’article. Fins i tot, l’autor explica la celebració del 9N com un “referèndum sobre la independència ‘de facto’” on el Sí va guanyar amb un 80% dels vots, sense donar-ne més detalls.
Normalització de la presència d'estelades pel país
El reportatge se centra a explorar el Pirineu català, sobretot la Vall de Boí i les tradicionals Falles de la zona, d’on destaca la ingent quantitat d’estelades: “Aquestes banderes són a tot arreu: escoles, cases, edificis del govern – a la Vall de Boí mai estàs lluny d’una estelada onejant”. En qualsevol cas, però, en cap cas l’autor no dóna la sensació d’incomoditat respecte les mostres de sobiranisme al recorregut pel Principat.
"Catalunya està separada d'Esapnya per la seva història, llengua, paisatges, cultura i cuina"
També visita les comarques de Girona, amb ressenyes de la seva capital i altres pobles, com ara Monells, La Bisbal d’Empordà, Begur, Púbol o el Cap de Creus. Dalí és l’element que cohesiona la ruta que proposa la revista. L’autor conclou l’extensa peça afirmant que Catalunya “està separada de la resta d’Espanya per la seva història, llengua, paisatges, cultura i cuina” i que és “curiosa i carismàtica”. Una asseveració que justifica i normalitza de cara a l’estranger el procés d’independència del país.