Èxit rotund en un acte d’internacionalització del procés a Àustria
Personalitats polítiques, acadèmiques i econòmiques austríaques i alemanyes mostren interès sobre la independència en una conferència a Salzburg
Guifré Jordan @enGuifre– Sala plena per escoltar un acte sobre la independència de Catalunya, ponents cridant l’Estat espanyol i la UE a escoltar el clam sobiranista i públic local influent d’àmbits polític, econòmic i acadèmic amb ganes de preguntar sobre el tema –segons testimonis directes consultats pel Directe!cat- i prenent-s’ho seriosament, no com una anècdota folklòrica. Són els tres elements que s'han combinat de manera exitosa aquest dimecres al vespre en una conferència celebrada a Salzburg, Àustria, i que han contribuït a la internacionalització del procés al país centreeuropeu.
L'alcalde de Salzburg, entre els presents
Els organitzadors de l’esdeveniment han estat la Delegació del Govern de Catalunya al país alpí i l’Institut de les Regions Europees (IRE), un influent ‘think tank’ del mateix estat que aglutina més de 120 entitats territorials de 21 països europeus. Juntament amb la col·laboració del Casal Català de Salburg i el Forschungsinstitut für politisch-historische Studien austríac, han estat capaços de ratllar el centenar d’assistents austríacs i també alemanys de perfils heterogenis, entre els quals personalitats com l’alcalde de Salzburg.
Schausberger: "La independència és inevitable"
Pel que fa al contingut de la sessió, els ponents han fet una radiografia del procés des de diversos punts de vista. El professor i fundador de l’IRE, Franz Schausberger, ha reiterat que, amb tot el coneixement que té dels intents catalans infructuosos de trobar un lloc a Espanya, considera des de la seva imparcialitat que la independència ara ja és “inevitable”. El també expresident de l’estat austríac de Salzburg també ha parlat de la necessitat que la UE estigui a l’alçada i es prepari millor per una ampliació interna i no esperi a que la situació esdevingui més tensa entre Catalunya i l’Estat espanyol.
Catalunya necessita que el procés continuï "pacífic, democràtic i amb majoria social"
En la mateixa línia s'ha posicionat un altre dels ponents, Kai-Olaf Lang, investigador del ‘think tank’ alemany Stiftung Wissenschaft und Politik. Tots dos han coincidit en la necessitat que hi hagi diàleg per part de Madrid. Pel que fa a Catalunya, han recomanat que el procés continuï de manera pacífica, democràtica i que disposi de majoria social. L’escriptora, traductora i periodista resident a Barcelona Krystyna Schreiber també ha intervingut per reflectir les habituals mancances en la premsa germanòfona a l’hora de parlar de l’actualitat sobiranista, que “no sempre reflecteix el punt de vista independentista”.
La perspectiva i els plans de l’executiu de Puigdemont els han donat el delegat del Govern a Àustria, Adam Casals, i el secretari d’Afers Exteriors i de la UE català, Jordi Solé que, a més, ha parlat sobre el rol de Catalunya a Europa. Tots dos han fet els discursos en alemany, com la resta de ponents.
Notícies relacionades
- Un diari suec revela pressions espanyoles a Estocolm per una visita de Romeva 14.05.2016.
- Què ha de fer l’independentisme català per guanyar-se els corresponsals estrangers? 12.05.2016.
- Cop d'efecte de la diplomàcia catalana aprofitant el desgovern espanyol 03.05.2016.
- Cop d’efecte de Puigdemont per internacionalitzar el procés 18.03.2016.
- ‘Financial Times’ distingeix Catalunya com a millor territori per invertir al sud d'Europa 15.03.2016.