directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 11:50 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Cop de puny damunt la taula d’Òmnium i la Comissió de la Dignitat: “la consulta de Tortosa no té legitimitat”

Òmnium, la Comissió de la Dignitat i 20 entitats neguen legitimitat a la consulta de Tortosa i demanen empara al Govern

Comentaris 8  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

ACN Barcelona .- La consulta que celebra aquest cap de setmana Tortosa per saber si conserva o retira el polèmic monument franquista ha fet reaccionar a Òmnium Cultural, la Comissió de la Dignitat i una vintena d’entitats més. Aquest dijous s’han reunit a Barcelona per presentar un manifest de rebuig tant al referèndum plantejat per l’Ajuntament de Tortosa com a la continuïtat de monuments i símbols que tinguin vinculació amb la dictadura de Franco o el feixisme. 
Els presidents d’Òmnium, Jordi Cuixart, i de la Comissió de la Dignitat, Pep Cruanyes, han coincidit en lamentar la voluntat de celebrar una consulta com aquesta i li han negat cap legitimitat, emparant-se en que “la llei” i “els valors democràtics” obliguen a la retirada de qualsevol símbol franquista, el de Tortosa inclòs. En aquest sentit, han denunciat el perill de “banalització” del feixisme que podria suposar mantenir el polèmic monument i han demanat empara al Govern de la Generalitat perquè actuï i retiri “tots els símbols franquistes de Catalunya abans d’un any”.

“Alliberem pobles i ciutats de símbols feixistes”. Amb aquest eslògan, Òmnium, la Comissió de la Dignitat i una vintena d’entitats més han volgut presentar una contundent resposta a la consulta que Tortosa celebrarà aquest cap de setmana sobre el monument franquista i la seva retirada. I és que per als signants, és una aberració democràtica que un emblema com el que ara està en qüestió segueixi en peu, i el fet que es vulgui preguntar pel seu manteniment, “un sense sentit”.
 
Durant la presentació de la campanya, Jordi Cuixart ha qualificat el procés engegat per l’Ajuntament de Tortosa de “consulta trampa”. “No li reconeixem ni la virtut ni la idoneïtat. Hi ha una legalitat i una llei de memòria històrica del Parlament que legislen. S’ha volgut revestir de qüestió democràtica preguntant a la ciutadania, però el que entenem és que s’ha de gestionar com recull la llei. I això és la seva retirada”, ha sentenciat el president d’Òmnium. És per això que Cuixart ha volgut “cridar a no caure en aquests paranys que porten a la banalització del franquisme”.
 
En el mateix sentit, Pep Cruanyes ha afegit que “sigui quin sigui el resultat de la consulta, el problema no quedarà resolt”. “Si es manté el monument, es diu que s’ha de transformar en un espai de pau. Com es pot fer sobre un monument franquista un monument de pau? És un oxímoron i una contradicció”, ha comentat, tot assegurant que la retirada de la simbologia feixista hauria de ser “immediata a tota Catalunya”.
 
Tant Cuixart com Cruanyes han fet igualment una “crida a la responsabilitat de totes les administracions”, reclamant la col·laboració entre elles perquè l’eliminació de monuments com el de Tortosa es porti a terme i no “s’excusin en qüestions econòmiques o de permisos”. En aquest sentit, el president de la Comissió de la Dignitat ha remarcat que aquesta “és una qüestió de país i no un tema local”. “Per tant, la Generalitat s’ha d’implicar directament en això i ha d’ajudar, conduir i prendre la iniciativa perquè aquest i altres monuments estiguin retirats”, ha dit, tot concretant que la seva entitat voldria “que l’any que ve estigués resolta aquesta qüestió” i no quedés cap símbol feixista a Catalunya.
 
En aquesta mateixa línia, el president d’Òmnium ha reclamat un paper més destacat de la Generalitat per forçar l’eliminació d’aquests monuments. “Sovint som exigents amb la resta d’institucions, però en tot el que depengui de la Generalitat també ho hem de ser perquè la responsabilitat també és seva”, ha sentenciat.
 
Després de presentar la seva campanya, Cuixart i Cruanyes s’han fet una foto conjunta al pati d ela seu d’Òmnium Cultural amb les entitats que donen suport a la causa i un cartell on es podia llegir ‘Justícia pels crims del franquisme. Alliberem pobles i ciutats de símbols feixistes’.
 
 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#8
|| || ★ || || PAÏSOS CATALANS, DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ. fletxa CATALUNYA TRIOMFANT TORNARÀ A SER RICA I PLENA MENTRE ESPANYA S'ENFONSARÀ EN LA CORRUPCIÓ I LA INCOMPETÈNCIA. || || ★ || ||
27 de maig de 2016, 08.24 h






#5 he he he he he . . . dius que "NO ENTENS" la meva resposta, oi Mico Caspanyoleru?




Malgrat que està exposada amb totes les característiques del "AD USUM CRETINORUM", és a dir, de manera que ho pugui entendre fins i tot un nen de parvulari dels "no tan eixerits com els altres" . . .



No m'estranya, reineta, si alguna cosa podessis entendre tu a la vida, ja no series un fanàtic FEIXISTA PANCASTELLANISTA que et dediques a venir a fer el ridícul a aquestes pàgines somiant que e... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Synera fletxa Barcelona
27 de maig de 2016, 00.08 h

EL CONGRÉS USA ACLAREIX EN UN INFORME QUE ACOMPLIRAN AQUEST DICTAMEN EN CAS DE INDEPENDÈNCIA DE CAT. QUE LA VOLUNTAT DELS CATALANAS ESTÀ PER DAMUNT DE LA CONSTITUCIÓ:


DICTÀMEN DE LA CORT INTERNACIONAL DE JUSTÍCIA DE 22 JULIOL 2010

LES DUI SON RECONFORTANTS

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència
- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un es... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
26 de maig de 2016, 23.13 h

#5 cagarro pudent


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
26 de maig de 2016, 22.43 h

#4 Aunque estoy totalmente de acuerdo que hay que retirar cualquier símbolo fascista o franquista que es lo mismo, no entiendo la respuesta que le das a Joan, su razonamiento es de una lógica aplastante, aunque los nacional-separatistas queráis legitimar sólo lo que os interesa.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
|| || ★ || || PAÏSOS CATALANS, DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ. fletxa CATALUNYA TRIOMFANT TORNARÀ A SER RICA I PLENA MENTRE ESPANYA S'ENFONSARÀ EN LA CORRUPCIÓ I LA INCOMPETÈNCIA. || || ★ || ||
26 de maig de 2016, 16.36 h




#3 Joan: fins i tot en un país d'incompetents corruptes com és l'estat espanyol, la llei diu que no es pot matar ni es pot robar. No pas per ser aquestes lleis espanyoles, són nocives.


Seria francament estúpid posar a votació si es pot matar o es pot robar, oi? Perquè encara que guanyessin els que volen poder matar, ESTARIEN TOTALMENT DESLEGITIMATS.


Entès fins aquí? oi que sí ?



Bé, doncs la llei espanyola també diu que s'han de RETIRAR ELS SÍMBOLS FEIXISTES, i encara que... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 18   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Joan fletxa Palau solità i Plegamans
26 de maig de 2016, 16.22 h

Estan treien legitimitat a una consulta democràtica, perquè diuen que la llei diu que s'han de retirar??, ho he entès bé, això?? ho estan dient els mateixos que volen fer una consulta d'autodeterminació que la llei no permet??? Ens hem tornat tots bojos???


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Josep fletxa La Sénia
26 de maig de 2016, 16.09 h

La por et fa un covard ... millor ignorar que aixecar la veu. Hi ha una dita dels republicans el 36 que diu: més vam perdre a la guerra, en lloc de més es va perdre a la guerra. Hi ha persones que a la guerra ho van perdre tot, la llibertat, la dignitat i la sobirabia personal. La sobiranoa personal és el que més mal ha fet, ja que comporta eliminar de la memòria allò que la guerra, provocava un cop d'estat a un estat democràtic, assimilar "I que farem???" com si no hagués una altra al... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
NO TINC NOM fletxa Barcelona
26 de maig de 2016, 14.44 h

Mirin.... saben que és això? "Crits d'ase no arriben al cel", enlloc d'anar cridant contra els símbols franquistes, que no hi haurien de ser, més val que cridin al govern de la Generalitat que espavili amb la independència i deixi de fer el marmota. Aleshores d'aquests tema ja no en caldria parlar.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.