L’última proposta de Pedro Sánchez sobre Catalunya encén el seu partit
Els tres barons de Castella-la Manxa, Extremadura i Andalusia es posicionen més a prop del PP que de Podemos
L’última proposta de Pedro Sánchez per a Catalunya no ha arrencat cap simpatia aparent al Principat per la seva inconcreció, fora de la reacció entusiasta de Miquel Iceta, però a la resta d’Espanya també ha aixecat recels. No només per part del PP, que l’ha titllat d’“entreteniment” pels independentistes, sinó pels propis barons socialistes, i no precisament per insuficient. De nou, els líders regionals del PSOE tornen a coincidir més amb els populars que amb Podemos, que ha aplaudit la idea. La gran coalició està servida?
Impossibilitat de caminar cap a una Espanya més asimètrica
La promesa de Sánchez de buscar un pacte polític amb Catalunya que li atorgui singularitat dins el marc d’una reforma constitucional ha tornat a evidenciar la debilitat del seu lideratge i la impossibilitat de caminar cap a una Espanya més descentralitzada de manera asimètrica. Els presidents del PSOE d’Extremadura, Castella-la Manxa i Andalusia ja han posat el crit al cel perquè el pacte amb Catalunya podria comportar un trencament del principi d’igualtat que fa 35 anys ja va portar al ‘café para todos’. Els barons no conceben una negociació bilateral entre l’Estat espanyol i Catalunya d’on es pugui originar un tracte diferenciat.
No als "privilegis" dels catalans de García-Page, Fernández Vara i Susana Díaz
En aquest sentit, el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, diu que la reforma constitucional no es podria fer “a costa de privilegis” per als catalans ni “contra la igualtat” de tots els espanyols. Al seu torn, el seu homòleg extremeny, Guillermo Fernández Vara diu que acceptaria pactes en matèria de llengua, cultura i identitat, però mai sobre “drets i deures”. Pel que fa a Andalusia, Susana Díaz responia a la proposta de Sánchez mitjançant un portaveu dient que “sota cap concepte” avalarien la “ruptura del principi d’igualtat”.
Notícies relacionades
- Chacón se’n va... per tornar amb Susana Díaz? 28.04.2016.
- Susana Díaz converteix el Dia d’Andalusia en unes jornades anti-independència 16.02.2016.
- Susana Díaz s’erigeix en la nova José Bono 19.01.2016.
- La supèrbia condueix Susana Díaz a posar un peu fora de la democràcia 11.01.2016.
- Pedro Sánchez pretén solucionar l’independentisme en dues línies del seu programa 30.05.2016.