directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 10:40 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Els fills de Centelles van modificar el contracte a última hora per impedir que l'arxiu torni a Catalunya

Un documental de TV3 aporta noves dades sobre l'escàndol de la venda del llegat del fotoperiodista català al ministeri espanyol

Comentaris 30  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El 30 minuts 'Memòria fotogràfica' emès aquest diumenge a TV3 sobre la turbulenta compra de l'arxiu del fotoperiodista català Agustí Centelles per part del ministeri de Cultura espanyol ha aportat noves dades sobre aquesta rocambolesca història. El rigorós documental d'investigació signat per Ismael Martín i Mireia Pigrau ha permès conèixer que els fills de Centelles van introduir a última hora un punt al contracte de venda al Ministeri que força els negatius a romandre a Salamanca i impedeix qualsevol cessió posterior o instal·lació a Catalunya. La panoràmica sobre el problema dels arxius fotogràfics posa en evidència que a potències culturals com França, els grans fotògrafs han cedit gratuïtament els seus arxius a les administracions. A més diversos testimonis certifiquen que, si es generalitza, la venda dels negatius al millor postor empobriria dramàticament el patrimoni fotogràfic del nostre país.



Comparteix
   


Etiquetes
Segons ha revelat el document televisiu, els fills de Centelles van enviar una carta a les autoritats espanyoles demanant específicament que l'arxiu fotogràfic del seu pare es quedi a Salamanca i no pugui ser cedit a d'altres administracions, bloquejat així qualsevol hipotètic futur retorn dels negatius a Catalunya.

En concret, la clàusula especifica que 'el Fons fotogràfic haurà de romandre de manera exclusiva a les instal·lacions del Centre documental de la Memòria Històrica (...) no podent ser cedit a d'altres administracions'. Els fills de Centelles asseguren que van fixar aquesta condició 'després dels enrenous i les discusions', per tal de 'no quedar com uns passerells' després de tot el que han 'patit' negociant amb la Generalitat.

Cal recordar que, en aquest sentit, l'històric fotoperiodista havia arribat a assegurar que preferia veure el seu arxiu 'cremat' abans que a mans de l'enemic, en referència als feixistes espanyols.

Centelles serà 'un més' a l'Arxiu de Salamanca

El documental també permet veure com els fills de Centelles creuen que el ministeri donarà al llegat del seu pare el tractament d''estrella' a l'arxiu, mentre que les autoritats espanyoles ja avancen davant les càmeres que Centelles serà 'un més' d'entre els milers d'autors conservats a Salamanca, sense cap repercussió especial ni a l'arxiu ni en les exposicions de difusió.

L'espoli continua

A més 'Memòria fotogràfica' també ha permès conèixer el paper del fosc intermediari dels fills de Centelles, Joaquín Gasca, qui considera obertament que aquests arxius s'han de vendre al millor postor. 'El MNAC pot comprar un Fortuny i el MNAC podria haver comprat l'arxiu Centelles', assegura l'intermediari, principal causant del cas Centelles.

Precisament Gasca ja hauria contactat amb els hereus del fotògraf de la gauche divine Oriol Maspons, que es mostren disposats a vendre l'arxiu a qui els doni més diners. Al 30 minuts, la família Maspons no dubta a assegurar davant les càmeres que el fet nacional no serà un dels condicionants de la venda: 'el nacionalisme no serà un fet vinculant per decidir el futur de l'arxiu, això ho tenim claríssim perquè el nacionalisme està molt bé per anar a veure el Barça però no ens dóna de menjar'.

Gasca també deixa entreveure que les negociacions amb el ministeri per la venda de l'arxiu Maspons estan avançades. 'La meva opinió es que això tard o d'hora estarà en un centre públic estatal', adverteix l'intermediari.

La venda de l'arxiu Centelles 'és un molt mal exemple'

El documental també aporta opinions internacionals sobre el cas Centelles. Des de França és especialment rellevant la visió de l'exdirector del Patrimoni fotogràfic francès, Pierre Bonhomme, qui assegura que 'l'Estat francès no ha pagat mai una suma de diners tant considerable per rebre un arxiu'. 'Jo crec que és un molt mal exemple', afegeix Bonhomme, que sentencia: 'Espero que no sigui seguit per altres'.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#30
Centelles i Ossó fletxa Barcelona (El Barcelonés)
13 d'agost de 2010, 07.20 h

Els fills d'Agustí Centelles donen la cara, itinean l'obra del seu pare gratia et amore per tot Catalunya, estan a les guies telefòniques i no accepten judicis de valors d'e opinadors gratuïts.

Atenen a tot el món, fins a una família japonesa, com es pot parlar sobre el que no es coneix? Massa "Jordis" que desconeixen la biografia i obra de Centelles,

http://centellesosso.blogspot.com/2010/07/centelles-en-lloret-girona.html


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
l'Esteve fletxa Vallés Oriental
12 d'agost de 2010, 17.59 h

#28 Jordi, n'estic segur que l'autor d'aquests comentaris pro-fills del-Centelles , son escrits per un TROLL amb ganes de tocar els collons. No crec que els Centelles junior's, estiguin per perdre el temps en nosaltres. Segurament tenen feina a gastar-se les calés a Brasil.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
12 d'agost de 2010, 16.22 h

Jo volia dir més o menys el què diu l'Esteve, comentari 27. En efecte, Catalunya no la fa el pujolisme. Aquest, en Pujol, el que molts consideren com un gran polític (no sé de què) en realitat només ha fet com vosaltres: Vendre Catalunya als espanyols, amb la diferència que ell la va anar venent de xic en xic, i vosaltres l'heu venut d'una sola vegada. He d'admetre que s'hauria d'haver viscut junt a l'Agustí Centelles per a saber-ne moltes més coses que no sabem. Però des de la distà... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
l'Esteve fletxa Vallés Oriental
12 d'agost de 2010, 12.55 h

#26 Ahhh carai, tot queda clar i justificat amb l'obilt i menyspreu del "pujulat" i per tant els Centelles , venjadors de l'honor patri, en lloc de denunciar les maniobres de CiU, es venjen de TOT el poble de Catalunya amb aquest espoli.

Molt be!!!! .. i que segueixi la festa amb tots els reconeixements del Ministerio (no Ministeri com escririus aquí) de Cultura de la España Imperial. Segur que la metròpoli us ho agrairà amb altres prebendes a part dels substanciós xec bancari.

I fes-nos... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
Centelles fletxa Barcelona (El Barcelonés)
11 d'agost de 2010, 20.27 h

Agustí Centelles va patir un intent d'espoliació el gener del 1939, els germans Centelles els únics propietaris de l'arxiu del seu pare el van tornar a patir el novembre de 2009, amb nocturnitat i traïdoria, signat per Ramón Alberch.

Per opinar sobre Agustí Centelles cal conèixer la seva vida, l'entrevista que li va fer Paloma Chamorro, l'únic Premi que va rebre del Ministeri de Cultura el 1985, va rebre l'oblit i menyspreu durant tota la llarga nit del "pujolat".

Els Centelles no van... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
10 d'agost de 2010, 16.59 h

#24 Molt bé, sí senyor. Aquests germans poden fer el què vulguin amb el patrimoni del seu pare, però ells, són uns solemníssims fariseus i pesseteros que viuran de renda amb la traïció al seu pare i al seu país. Penso que ho han fet tan malament, que per més que escriguin als diaris, ja han perdut tota credibilitat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
l'Esteve fletxa Vallés Oriental
10 d'agost de 2010, 11.45 h

#23 Si, es clar, es clar, el Ministerio de Cultura (español), es una institució MOLT democràtica.... i vosaltres uns aprofitats, uns 'pesseters i uns botiflers de primer ordre. Als altres som els feixistes. Vosaltres uns excel·lents españoles.
El Centro Documental de la Memoria Histórica amb seu a Salamanca us està molt agraït, TRAÏDORS.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
Centelles fletxa Barcelona.
10 d'agost de 2010, 09.34 h

#22 Aixó es un argument ¿?

amb el patrimoni aliè tots volen opinar, no hem guanyat diners, un clar compromís d'una institució democràtica per difondre l'obra del nostre pare a nivell mundial, que comentari més mediocre,, se li nota l'esperit feixista.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
l'Esteve fletxa Vallés Oriental
8 d'agost de 2010, 13.37 h

#21 Aneu a cagar o a fer la ma , fills de .... Centelles. Si  el vostre pare aixequés el cap , la vergonya de tenir uns fills com vosaltres el mataria altre volta.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
Centelles i Ossó fletxa Barcelona (El Barcelonés)
8 d'agost de 2010, 11.07 h

http://centellesosso.blogspot.com/2010/05/la-opinion-publica-catalana.html


Apreciados lectores del periódico __________:

El motivo de dirigirnos a Ustedes es intentar clarificar las múltiples opiniones gratuitas que se han publicado sobre la venta del Archivo Fotográfico de nuestro padre, Agustí Centelles i Ossó, y la “consiguiente deslealtad de sus hijos con Catalunya”.

Estas o... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.