Què amaga la plurinacionalitat de Podemos?
El politòleg Sergi Castañé assegura que amb la plurinacionalitat Podemos pretén casar Catalunya amb una Espanya que no vol descentralitzar més
El passat divendres les confluències de Podemos reunides a Barcelona van llançar un missatge a favor de la plurinacionalitat d'Espanya i el "dret a decidir-ho tot". El secretari polític del partit, Íñigo Errejón, va reivindicar la pàtria espanyola “feta de diferents països i amb un projecte comú” i va declarar amb contundència que "La plurinacionalitat i el dret a decidir no ens fan por”. Però, què s’amaga darrere el concepte de plurinacionalitat de Podemos? El politòleg Sergi Castañé ha analitzat en el programa ‘El Matí de la República’, les dades sobre el percentatge de federalistes a l’estat espanyol i ha aportat llum a l’estratègia de Podemos d’Estat plurinacional.
Les dades diuen que els votants de Podemos, Compromís i En Marea no volen més descentralització de l’EstatSegons Castañer, de del 2010 a Espanya el percentatge de partidaris del federalisme s’ha mantingut entre el 10 i el 15% de partidaris d’aquesta opció i, per tant, la probabilitat que el federalisme prosperi a curt termini és inexistent. Castañé afirma que Podemos és conscient d’aquesta realitat i saben que a Podemos i les confluències, Compromís i En Marea, i entre els seus votants, el model de més descentralització de l’Estat tampoc és majoritari, per això no parlen de federalisme i descentralització i han incorporat el concepte d’estat plurinacional. Saben que el federalisme i més descentralització no guanyen a Espanya, llavors com retenen als catalans? Doncs s'inventen el concepte plurinacional.
Casar Catalunya amb una Espanya que no vol descentralitzar més, amb la plurinacionalitat
Castañé assegura que un estat pot ser plurinacional i centralitzat, i que en un sentit comparat amb Amèrica Llatina, que inspira Podemos, països com Perú han incorporat el concepte de plurinacionalitat que atorga a les comunitat indígenes una singularitat pròpia però que en cap cas les reconeix com a ens polítics amb capacitat d’autodeterminació. Així, Podemos “pretén casar Catalunya amb una Espanya que no vol descentralitzar més, amb la plurinacionalitat”, diu Castañé.
La relació En Comú Podem i Podemos és la mateixa que té Catalunya amb Espanya
En el cas d’En Comú Podem la realitat és diferent, perquè entre el 20% i el 30% dels seus votants aposten per la independència i entre un 50% i un 60% aposten pel federalisme i un estat més descentralitzat, per això en Comú Podem no defineix el seu model territorial i només parla de plurinacionalitat i dret a decidir, perquè saben quin és el seu el gruix de votants a nivell de l’estat espanyol i si es defineixen clarament cap a una descentralització molt elevada, pot haver-hi votants de Podemos que no vulguin “més descentralització i privilegis per Catalunya”.
Unir la divergència amb la plurinacionalitat
Castañé alerta que segons les dades publicades, la situació a Catalunya és completament divergent a la de l’Estat espanyol, perquè Espanya, tret de Catalunya i el País Basc, el votant tira cap a un model de comunitats autònomes i un estat una mica més centralitzat on es confon la gestió homogènia amb la igualtat. Mentre a Catalunya guanya majoritàriament la opció de més descentralització i independència, que té un suport absolut. Podemos i En Comú Podem tenen un votant divergent només unit per la concepció d’esquerres i de fer fora el PP i la plurinacionalitat és la pega que permet unir les divergències, d’aquí l’ambigüitat pel que fa al model territorial dels comuns.