Quin partit espanyol té els votants més infeliços?
El baròmetre del CIS revela el grau de felicitat de la societat per edats, perfils professionals, gèneres i preferències polítiques
Guifré Jordan @enGuifre - L’últim baròmetre del CIS, publicat aquest dilluns no incorpora projeccions de vot pel 26J, però sí que dóna un panorama desolador en la moral de molts espanyols. Com a mínim, pel que fa a la situació política de l’Estat on viuen, ja que només un 2% la qualifica de bona o molt bona, davant del 82% que la titllen de dolenta o molt dolenta. Sobre la situació econòmica, els resultats són similars: un 68% d’enquestats creuen que és negativa, mentre que un 2,9% creuen que és positiva. Les dues variables, però, no eviten que la ciutadania de l’Estat es consideri “feliç” en conjunt. Ara bé, en graus diversos:
Infelicitat podemita
La formació política de les que es van presentar en les últimes eleccions espanyoles que té els votants més feliços és Democràcia i Llibertat, l’aliança –que no es repetirà- entre CDC, Demòcrates i Reagrupament (consulta-ho a la pàgina 48 d'aquest document). En una escala del 1 al 10 on la nota màxima és la felicitat absoluta, els votants de la llista de Francesc Homs se situen de mitjana en un 8,03. A prop dels convergents es col·loquen els de Ciudadanos, amb un 7,83, mentre que a l’altre extrem se situen els de Marea (7,03) Podemos (7,27) i els de Compromís-Podemos (7,34), potser frustrats per la impossibilitat d’un món diferent. La mitjana és d’un 7,51, a prop de la qual se situen, dècima amunt o avall, la resta de formacions.
Els diners fan la felicitat?
En el mateix sentit, el baròmetre també revela que la gent de dretes és més feliç que la gent d’esquerres. Els qui de l’1 al 10 en l’eix esquerra-dreta on 1 és extrema esquerra, els qui se situen en el número 10 se situen en una mitjana de felicitat de 8,14 (consulteu-ho a la pàgina 99 d'aquest document). Una dada que fa tornar el debat de sempre: els diners fan la felicitat? Els que se situen de centre o dreta més moderada no baixen del 7,4 en cap cas, mentre que els d’esquerra no superen el 7,4 amb una excepció: els que diuen ser d’extrema esquerra declaren una mitjana de 7,77 punts de felicitat sobre 10.
Agricultors, els més infeliços, mentre que els joves i els quadres mitjos són els més joiosos
Per edats, la franja dels 18 als 24 és la més feliç (8,07), cosa que no és d’estranyar (pàgina 28 d'aquest enllaç), mentre que la franja dels 45 als 54 anys –potser l’etapa amb més maldecaps familiars, personals i professionals- és la més infeliç (7,21). Per gèneres, els homes (7,53) són molt lleugerament més feliços que les dones (7,48), mentre que per estudis, els qui tenen estudis superiors ho són més que cap altre. Un argument que potser poden aprofitar alguns pares. Per últim, si mirem la situació professional (pàgina 27 d'aquest enllaç), deixant de banda els joiosos estudiants (8,14), els més satisfets amb la seva vida són els quadres mitjans d’empreses i professionals i tècnics per compte aliè (7,99) seguits dels administratius (7,88). Amb molta diferència, els agricultors són els més insatisfets (5,88).