Les noves delegacions a l’estranger perillen si la CUP no dóna suport als pressupostos
La Generalitat projecta obrir deu noves delegacions a l’estranger i arribar a 17 oficines en un any, el pla d’expansió depèn del suport de la CUP als Pressupostos de 2016
La conselleria d’Exteriors de la Generalitat projecta obrir deu noves delegacions a l’estranger abans de l’estiu de 2017 per expandir l'acció exterior de Catalunya, segons informa TV3. Així, el govern s'ha proposat passar de les set delegacions actuals a 17 el juliol de l'any vinent. El conseller Raül Romeva ha vinculat aquesta expansió a l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat: "Si no hi ha pressupostos, aquest desplegament que estem plantejant no és possible. Caldrà ser molt més modestos, molt més austers i revisar-ho molt a la baixa". Romeva ha recordat que l'actual "és una legislatura curta, de transició" i que, en cas que el govern tingui continuïtat, vindrà una altra onada de delegacions.
En el cas de Portugal, la Generalitat vol tenir presència a Lisboa, ja que aquest país és on hi ha més presència d’empreses catalanes. L’executiu pretén també obrir seu a Rabat per encetar la cobertura a l’Àfrica tenint en compte que la marroquina és la comunitat estrangera més nombrosa a Catalunya.Als Estats Units, Exteriors ja és present a Nova York des de 2008 i a Washington des de l’any passat i ara es vol ampliar al continent americà a Mèxic DF i a Buenos Aires. L’oficina que s’obrirà a l’Argentina es convertiria en un punt de connexió amb els països de l’Amèrica del Sud. Àsia és una altre continent que ha despertat l’interès d’Exteriors i la delegació de Seül (Corea del Sud) respon a la importància de les relacions comercials que es mantenen amb aquell país.
L’expansió a Europa inclou una oficina a Copenhaguen per connectar amb els països que formen el Consell Nòrdic (Dinamarca, Noruega, Suècia, Islàndia i Finlàndia) i l’obertura d’una delegació a Zagreb serviria per establir futures relacions amb la zona sud-oriental d’Europa. L’obertura de delegacions al Vaticà i a Ginebra tenen objectius estratègics des del punt de vista de les relacions diplomàtiques amb la Sant Seu i amb institucions vinculades amb les Nacions Unides ubicades a la ciutat suïssa.
El Govern considera que no hi ha base legal ni jurídica perquè el govern espanyol pugui vetar l’obertura d’aquestes noves oficines, però és probable que el pla es converteixi en un nou capítol de la guerra diplomàtica entre les dues administracions.
L’ampliació de l’acció exterior del Govern està supeditada a l’aprovació dels Pressupostos de 2016, que preveuen un augment de la despesa en aquest àmbit dels 19,7 MEUR de 2015 fins als 34,1 MEUR aquest any. Fonts d’Exteriors reconeixen, però, que si els comptes no reben el vistiplau de la CUP, el pla s’hauria de reconsiderar.