Margallo encén els ànims a Gibraltar i el líder ‘llanito’ li respon
El ministre en cap del territori, Fabian Picardo, titlla el govern del PP d’“antidemocràtic” i “vergonyós”
José Manuel García-Margallo ha tornat a encendre els ànims a Gibraltar amb un article avui al diari ABC en què nega el dret de la població del territori a tenir poder de decisió sobre la seva sobirania. El ministre Margallo diu que “la negociació sobre sobirania correspon a Londres i a Madrid exclusivament”. Unes paraules que han fet enutjar el ministre en cap gibraltareny, Fabian Picardo, que ha respòs de manera contundent via Twitter: “Una vegada més, el govern en funcions de dretes espanyol demostra les seves credencials antidemocràtiques a Gibraltar. Vergonyós”.
Els referèndums deixen clara la posició del poble
La provocació de Margallo va més lluny, ja que en el mateix article, qüestiona que el territori sigui un poble i encara més que tingui dret a l’autodeterminació: “L’ONU insta a la descolonització conforme al principi d’integritat territorial i no en virtut de cap suposat dret a l’autodeterminació d’un hipotètic ‘poble’ gibraltareny”. En qualsevol cas, els ‘llanitos’ van celebrar un referèndum sobre la seva sobirania el 1967 i el 99,64% de votants van decidir quedar-se sota l’administració britànica, que els permetia un govern propi, mentre que el 0,36% van optar pel llavors règim totalitari espanyol. En una altra votació el 2002, el 98,48% d’electors van dir No a passar a ser un territori de sobirania compartida entre els dos estats.
Demana negociació per Gibraltar però es nega a seure amb Catalunya
El ministre d’Exteriors també demana en l’article a l’ABC tornar a seure amb Londres per negociar sobre la sobirania de Gibraltar i els acusa de no voler-ho fer, tot i que segons ell, l’ONU ho està demanant. Una situació paradoxal, tenint en compte que extrapolant la situació a Catalunya, és el Principat el que reclama que el govern espanyol s’assegui a parlar per trobar una solució al moviment sobiranista. L’única similitud en l’actitud de l’Estat respecte als dos temes és la negació a que els ciutadans dels territoris en qüestió siguin els qui decideixin el seu futur.