Lapsus de Pablo Iglesias, que ‘oblida’ ICV i Barcelona en Comú
El líder de Podemos diu que amb una nova constitució, la "immensa majoria de catalans" voldran continuar a Espanya
Pablo Iglesias ha menystingut per complet els partits catalans que conformen la coalició En Comú Podem aquest matí en una entrevista a la Cadena COPE. El líder de Podemos, preguntat sobre els riscos de fer un referèndum, ha argumentat presumint que “seduir és políticament molt més efectiu que imposar, nosaltres ho hem aconseguit, sent una força política espanyola hem guanyat les eleccions [del 20D] a Catalunya”.
Pot assegurar Pablo Iglesias que sempre tindrà En Comú Podem com a aliat?
Amb aquesta afirmació, s’interpreta que per Iglesias, En Comú Podem és sinònim de Podemos, tot i que tinguin programes electorals diferents i Xavier Domènech insisteixi en la voluntat de tenir grup propi al Congrés dels Diputats. A més, la coalició En Comú Podem incorpora partits d’arrel catalana com ara Iniciativa (ICV), Esquerra Unida i Alternativa (EUiA), Pirates de Catalunya i Barcelona en Comú, d'Ada Colau, a banda d’Equo i Podemos, que sí que són de fora del Principat. Si la formació d’Iglesias no arriba al govern, ningú pot garantir que quatre anys que es preveuen convulsos a Catalunya no facin trencar l'aliança de com a mínim part d'En Comú Podem amb Podemos.
Iglesias, la mateixa profecia fallida que calculava David Cameron
D’altra banda, durant l’entrevista, el màxim dirigent del partit lila s’ha mostrat convençuts que “amb un encaix constitucional diferent, una immensa majoria de catalans voldrien continuar amb el projecte comú d’Espanya”. En aquest sentit, ha afirmat que si “en el proper any” se celebrés el referèndum, “hi hauria calma i tranquil·litat en aquesta qüestió en els propers 25 anys”. Una profecia que el líder britànic, David Cameron, també pensava quan el No va guanyar al plebiscit escocès fa 21 mesos però que podria veure com canvia si guanya el Brexit.
Minut de glòria de Carlos Herrera
L’entrevista ha estat a càrrec de Carlos Herrera, que en tot moment ha volgut no només preguntar Iglesias, sinó fer valoracions i sentències quan el dirigent de Podemos ha defensat la consulta aportant l’exemple del Regne Unit i Escòcia. La resposta del periodista ha estat un intent de classe d’història: “Escòcia va ser un regne, un estat, i forma part del Regne Unit des de fa 275 anys. A més, el Regne Unit és una federació on en un moment determinat i amb gran irresponsabilitat s’ha posat en marxa això”. Així, Herrera ha donat a entendre que Catalunya mai ha gaudit d’autogovern quan, de fet, Escòcia es va unir a Anglaterra el 1707, set anys abans de l’11 de setembre de 1714.