L’última ocurrència electoral de Xavier Domènech
El líder d'En Comú Podem parla de sobiranies compartides entre Catalunya i Espanya
El líder d’En Comú Podem, Xavier Domènech, ha explicat la seva idea de relació perfecta entre Catalunya i Espanya, que en el context electoral ha resultat en una ocurrència d’última hora: ‘sobirania compartida’, és a dir, que el Principat comparteixi la sobirania amb Madrid. Una proposta personal que ha deixat sobre la taula sense més explicacions o desenvolupament de què suposaria a la pràctica i que se situa encara en l’ambigüitat. Gaudiria Catalunya d’una cadira a l’Assemblea General de l’ONU com a membre de ple dret?
Estat plurinacional amb "solucions diferenciades"
Domènech també ha explicat que el posicionament oficial de la seva candidatura respecte al model territorial espanyol, que passa per construir un estat plurinacional amb "solucions diferenciades" per a les quatre nacions que formen l'Estat: "Catalunya, País Basc, Galícia i Espanya". El reconeixement de la plurinacionalitat, ha dit, és el primer requisit perquè, a partir del dret a decidir, cadascuna de les nacions decideixi de quina manera vol relacionar-se amb l'Estat.
En Comú Podem aposta pel federalisme asimètric
Amb aquest posicionament, En Comú Podem intenta escapar del concepte ‘federalisme’, que ara el PSOE ha assumit, i vol anar més enllà per situar-se en un terreny de més descentralització que els socialistes però sense arribar a la independència. No obstant, encara que en vulguin fugir, la definició de model territorial dels ‘comuns’ és el federalisme asimètric.
La cosobirania de Domènech: com Gibraltar o la illa dels Faisans?
L’únic que resta per desxifrar és si l’ocurrència de Domènech seria propera a la cosobirania que proposa Margallo sobre Gibraltar entre el Regne Unit i Espanya en cas de Brexit, o seria més similar a la condomini que exerceixen França i Espanya sobre la illa dels Faisans –prop de la desembocadura del riu Bidasoa-, pel qual cada estat la governa durant sis mesos a l’any. El poble d’Hendaia la controla des d’agost a gener, mentre que Irún ho fa de febrer a juliol.
Notícies relacionades
- Lapsus de Pablo Iglesias, que ‘oblida’ ICV i Barcelona en Comú 16.06.2016.
- 'La Vanguardia' fa campanya per Iglesias i Domènech 15.06.2016.
- Ep, indepes, en Domènech votarà no 04.06.2016.
- Què amaga la plurinacionalitat de Podemos? 06.06.2016.