directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 17:57 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Referèndum sobre la independència doble fletxa

La Comissió Promotora dribla el Constitucional presentant una ILP per convocar una 'consulta no referendària' sobre la independència

És el pla B davant el bloqueig de la Llei de Consultes · Seguirà el model de la consulta sobre la Diagonal, que no tenia autorització estatal, però corregint-ne els errors

Comentaris 16  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

La Comissió Promotora de la Iniciativa Popular (IP) per convocar un referèndum sobre la independència de Catalunya seguint la Llei de Consultes ja ha engegat el seu 'pla B' davant la possibilitat que la IP acabi bloquejada després que el Tribunal Constitucional espanyol (TC) hagi dictaminat en la sentència de l'Estatut que la Generalitat no té competències per convocar un referèndum. Els promotors temen que en qualsevol moment el govern espanyol pugui plantejar un recurs d'inconstitucionalitat que deixaria automàticament en suspens la Llei de Consultes i, per tant, aturaria també la IP. És per això que aquest mateix matí, i tenint en compte que la sentència del TC espanyol sí que atorga competències a la Generalitat per convocar una 'consulta no referendària', han presentat al Parlament una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per tal que s'aprovi una llei per convocar oficialment una consulta popular sobre la independència de Catalunya. Alfons López Tena ha explicat que després de veure com l'Ajuntament de Barcelona ha organitzat una consulta sobre la Diagonal sense haver demanat autorització estatal, se seguirà el mateix model però corregint allò que s'ha demostrat que falla.
Dos processos paral·lels
Uriel Bertran i Alfons López Tena han volgut deixar clar que en cap cas s'atura la Iniciativa Popular que la Mesa del Parlament ja va admetre a tràmit, sinó que es tracta d'obrir un 'procés paral·lel per arribar al mateix resultat' tenint en compte que el govern espanyol ja va amenaçar de dur la Llei de Consultes al Tribunal Constitucional -cosa que comportaria la suspensió automàtica de la Llei i aturaria el tràmit de la IP- precisament per la mateixa raó que el tribunal ha 'interpretat' l'article 122 de l'Estatut del qual penja la Llei de Consultes. Davant la possibilitat que aquests temors es consumin i amb la proximitat de la suspensió de les sessions del Parlament de Catalunya per les vacances d'estiu, la Comissió Promotora ha iniciat ja aquest 'pla B' de forma preventiva.

Les filtracions de la sentència del TC espanyol sobre l'Estatut conclouen que la Generalitat no tindria competències per a convocar referèndums, tal i com demanava la IP presentada i admesa a tràmit al Parlament, però el tribunal sí que reconeixeria la competència per a la convocatòria de consultes populars no referendàries. Aquesta possibilitat, però, no està regulada a la Llei de Consultes tot i la insistència de CiU per tal de introduir-ho. És per això que la Comissió Promotora ha presentat una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per instar el Parlament de Catalunya a elaborar una Llei que reguli i convoqui una consulta popular no referendària per copsar l'opinió sobre la independència de la nació catalana. Una via que, segons sembla, estaria avalada per l'Estatut fins i tot després de la retallada del Constitucional.

Referèndum Vs. Consulta
Segons ha explicat Alfons López Tena, el TC espanyol fa una distinció 'de collita pròpia' entre referèndum i consulta, ja que assegura que aquesta diferència no existeix en cap altre punt 'del planeta terra'. Justament aquesta singularitat del TC espanyol és l'escletxa que la Comissió Promotora vol utilitzar per tal que 'els ciutadans de Catalunya puguin votar'.

Les diferències entre el referèndum i la consulta és el cos electoral (les persones amb dret de vot) al qual es dirigeix i el procediment pel qual es convoca. En el cas del referèndum poden votar les mateixes persones que ho fan en les eleccions ordinàries, mentre que en el cas de la consulta popular no s'utilitza el cens electoral. En aquest cas es proposa que tinguin dret de vot les persones majors de 16 anys empadronades a qualsevol municipi del Principat sigui quina sigui la seva nacionalitat. És a dir, les mateixes persones que ja han pogut votar a les consultes sobre la independència que s'han celebrat a 512 poblacions. De fet, la pregunta que es demana que se sotmeti a votació també serà la mateixa.

A cavall entre les consultes sobre la independència i la consulta sobre la Diagonal
Tal i com ja va avançar directe!cat, la consulta sobre la Diagonal organitzada per l'Ajuntament de Barcelona va tirar endavant sense comptar amb l'autorització de l'Estat espanyol que estableix la Llei de Bases de Règim Local. En aquest context, Alfons López Tena sosté que se'n desprèn que una consulta que no sigui referendària -que no utilitzi el cens electoral i tingui un cos electoral diferent- no necessita l'autorització de l'Estat espanyol i només depèn del Parlament de Catalunya.

Així els promotors han avançat que el model que se seguirà estarà a cavall entre les consultes sobre la independència organitzades per la societat civil i la consulta sobre la Diagonal de Barcelona, tot i que corregint els greus errors que es van cometre en el darrer cas. Les correccions que s'introdueixen respecte la consulta de la Diagonal serà fer un únic dia de votació (no durant una setmana) i només s'admetria el vot presencial en punts de consulta presencials on s'hi votaria amb una butlleta impresa en paper. López Tena ha explicat que no s'utilitzarà el vot electrònic ni presencial ni a través d'Internet perquè és un sistema que 'no té cap garantia'.

El camí de la ILP
A partir d'avui la Comissió Promotora comença a treballar en aquesta nova via. La Mesa del Parlament haurà de decidir, fonamentant-se exclusivament en raons tècniques, si admet a tràmit la ILP per convocar una consulta no referendària sobre la independència. A partir d'aquest moment s'haurà de procedir a la recollida d'un mínim de 50.000 signatures durant un termini d'entre quatre i sis mesos, per tal que el ple del Parlament decideixi, aquesta vegada sí que en base a raons polítiques, si aprova una Llei per regular i convocar de forma oficial una consulta sobre la independència de Catalunya. Només en aquest punt, després de l'aprovació de la Llei al Parlament, el govern espanyol podria presentar un recurs d'inconstitucionalitat i deixar-la també en suspens mentre el TC no es pronunciï.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#16
Oscar fletxa Castelldefels
14 de juliol de 2010, 14.27 h

El señor Josep Maria Capdevila es de las personas más contradictorias y sumamente ignorantes que he leido en años, la nación democrática y moderna de la que habla es la que no se interesa por nada que sea de interés público a no ser que sea para insultar a los catalanes y que en cambio se paraliza con el futbol y con la operación de Belen Esteban, es la que con su ignorancia voluntaria hace crecer un odio que deberia ser inexistente en otro contexto. La que vota en Madrid a Esperanza Agu... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
6 de juliol de 2010, 13.15 h

#13 No fotem, però Vostè s'ha cregut que aquest ignorant es diu tal com ho ha escrit. Aquest androide és un submarí. Jo mateix em podria fer dir Javier Espanyol Gilipollas i tan panxo


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
CIU=PP fletxa SÓN EL MATEIX GOS AMB DIFERENT COLLAR.
6 de juliol de 2010, 10.21 h

Als comentaris dels feixistes que venen a aquesta pàgina no els feu ni cas, ni us molesteu en contestar-los. El fet de que vinguin és símptoma de que estan emprenyats com a mones i de que anem pel bon camí i els seus insults i totes les seves mentides no fan més que donar-nos la raó. No caigueu en la provocació i ignoreu-los totalment. Nosaltres a la nostra. SALUT I INDEPENDÈNCIA. !¡+¡!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Jordi fletxa Reus
6 de juliol de 2010, 09.41 h

#12 Mira botifler de merda,no hi ha un sol document on digui que el meu nom és Jorge,i per que ho sàpigues,els meus cognoms,que no t'interessen,tenen una antiguitat a Catalunya de més de 1200 anys,(si, m'ho he fet mirar),ho sigui que torna't a posar el morrió i queda't amb el teu pedigrí,la teva "hispània",la teva familia d'autistes lingüístics i la teva ecspana.Per cert els extrangesr que dius que voldrien ser ecspanyols quins són els moros i sudaques?perque no crec que hi hagi cap ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
6 de juliol de 2010, 07.27 h

JORGE DE REUS, cuales son tus apellidos?. De donde son tus padres?. Qué sangre corre por tus venas?. Porque no falla, normalmente, el tono de subnormalidad que se desprende te tus palabras es síntoma de Xarnego-independentista, huele que se mata a diez kilómetros de distancia. Primero de Naciones solo hay una y es ESPAÑA ( HISPANIA 3000 años de antigüedad ). Segundo, dices que no soy catalán, que soy un renegado. A mi abuelo le dijeron lo mismo, que no era español por se comunista. Me re... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Jordi fletxa Reus
6 de juliol de 2010, 01.31 h

#9 per cert,els gossos tenen pedigrí,els humans arrels o ascendents,també nissaga...encara que potser no vas desencaminat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Jordi fletxa Reus
6 de juliol de 2010, 01.29 h

#9 tu no ets català,sinó un renegat botifler de merda,per mi com si al teu cau vols parlar en mongol,l'únic que fas aquí és embrutar la Patria,tu i els teus sou els que sobreu i a fe de Déu que les carerteres s'ompliran de gentussa com tú cap a la TEVA ecspanya,el dia que assolim la llibertat.COLL A TERRA ALS TRAÏDORS.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
6 de juliol de 2010, 01.21 h

Menudos dos Xarnegos tenemos en la foto de esta noticia. Es lamentable ver a gentuza de no pedigrí auténtico, ladrando y ladrando sin parar con esas memeces de las narices que cuentan todos los días a base de grandes subvenciones concedidas por los Montilla y Carod de turno. Yo que si soy de pedigrí auténtico catalán, hace ya unos cuatro años que no escribo ni hablo catalán más que con mi familia ya que esta es nuestra lengua. Si siguen por ese camino, estoy seguro que el cinturón de B... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Jordi fletxa Reus
5 de juliol de 2010, 23.50 h

#5 saps xavier,la TEVA cope ha recollit 450.000 firmes per adelantar les eleccions a TOT l'estat,moltes menys dels vots dels catalans a favor de l'independència,potser els 4 lladrucs són els dels teus...


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Ramon fletxa Barcelona
5 de juliol de 2010, 23.22 h

hi han motius suficients per fer el referendum i guanyar-lo, pero no caiguem en la divisó! ja ho diu e v.sanchis a www.opinionsdigitals.cat


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.