directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 23:05 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Economia doble fletxa

Què passarà amb les empreses catalanes en cas de 'Brexit'?

Actualment hi ha gairebé 400 companyies catalanes al Regne Unit, que representa el cinquè soci comercial de Catalunya

Comentaris 7  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

ACN Londres .- La possibilitat que els britànics votin sortir de la UE el proper 23 de juny tindrà implicacions econòmiques més enllà del Regne Unit. Els socis de la Cambra de Comerç Britànica a Espanya han fet un sondeig i el 70% creu que el ‘Brexit’ afectaria negativament els seus negocis. Actualment, hi ha 330 empreses catalanes al Regne Unit i 440 de britàniques operant a Catalunya. "Independentment del resultat del referèndum, caldrà obrir un període de negociacions", assegura Núria Betriu, directora general d’Indústria del Departament d’Empresa i Coneixement i consellera delegada d'ACCIÓ. Tot i això, creu que "la mentalitat flexible" de les empreses catalanes "sabrà adaptar-se a qualsevol resultat".
"L'empresa catalana té una mentalitat cada vegada més global i flexible", explica a l'ACN Núria Betriu, directora general d'Indústria del Departament d'Empresa i Coneixement i consellera delegada d'ACCIÓ, l'agència pública per a la competitivitat i la internacionalització de l'empresa catalana. Betriu admet que "caldrà veure com queden les relacions després del referèndum" però destaca que "davant dels girs de l'economia mundial" les companyies catalanes "han intentat trobar solucions".
 
El Regne Unit és el cinquè soci comercial de Catalunya. Segons ACCIÓ, actualment hi ha unes 330 empreses catalanes al Regne Unit, la majoria de les quals es dedica al sector industrial. "El negoci més important entre el Regne Unit i Catalunya és l'automoció, tant pel què fa les importacions com les exportacions", explica la consellera delegada d'ACCIÓ, Núria Betriu. L'any 2015 les empreses catalanes van exportar al Regne Unit per valor de 4.084 milions d'euros i Catalunya va importar del Regne Unit per valor de quasi 2.640 milions d'euros, el que representa un 3,5% de les importacions catalanes. Una relació comercial que l'any passat va créixer en un 21% i que es va traduir en un saldo positiu de 1.444 milions d'euros.
 
"Caldrà veure com queden les relacions, però m'agradaria pensar que, sigui quin sigui el resultat del referèndum, tant el Regne Unit com la UE sabran treballar per una millor economia a tot Europa", confia Betriu.
 
El 'Brexit' tampoc preocupa la plataforma d'equity crowdfunding, Capital Cell. Aquesta 'start-up' catalana de finançament col·lectiu d'inversió obrirà una filial al Regne Unit amb l'objectiu de començar a operar al país el 2017. "Tan si el Regne Unit opta per quedar-se com per sortir de la UE, la nostra plataforma té vocació internacional", assegura Jordi Riulas, cap d'operacions de Capital Cell. No obstant això, reconeix que "seguir dins la UE facilita tant la comunicació com les accions conjuntes". "Tenim socis de Polònia, el Regne Unit, Aràbia Saudita i l'Amèrica del Nord", explica Riulas a l'ACN, que assegura que Capital Cell "continuaria rebent projectes i inversions de dins i de fora del Regne Unit".
 
Per l'exdelegat de la Generalitat al Regne Unit i Irlanda, Josep Manuel Suàrez, el 'Brexit' "tindria un impacte relatiu" per a les empreses catalanes instal·lades al Regne Unit, ja que "moltes d'elles es dirigeixen al mercat britànic" i "d'altres exporten des d'aquí a la resta del món". En aquest cas, segons Suàrez, "el més significatiu seria la devaluació de la lliura esterlina" una tendència que s'ha fet notar des que es va anunciar la data del referèndum del 'Brexit'. Tot i això, la caiguda de la lliura podria fer disminuir el turisme i les inversions britàniques a Catalunya però per altra banda "permetria a les empreses catalanes establertes al Regne Unit exportar de forma més barata", assegura Suàrez.
 
El 'Brexit' no seria immediat
 
Segons Joan Costa-Font, professor d'economia a la London School of Economics (LSE), el 'Brexit' "no seria immeditat sinó que podria allargar-se uns sis o set anys", període durant el qual "es desfarien molts contractes, hi hauria sortida de capitals i una inevitable recessió econòmica".
 
Costa-Font va fins i tot més enllà i adverteix que "podria haver-hi processos legals", ja que "algunes empreses internacionals que haurien invertit al Regne Unit pensant que formava part de la UE" podrien demandar tant al Regne Unit com a la UE "per haver garantit un marc legal que no existia". Això a banda de "voler sortir o desviar el seu capital a d'altres països de la UE", afegeix.
 
En la mateixa línia s'expressa Anand Menon, professor en aquest cas de política europea i afers exteriors al King's College de Londres. "Hi haurà un xoc immediat, els mercats entraran en pànic i cauran les inversions, almenys fins que se sàpiga ben bé com s'articularà la sortida", explica Menon, però també obre la porta a què el 'Brexit' pugui representar una economia "més petita i més justa" per al Regne Unit. "No només s'encongiria la nostra economia sinó també el paper que les grans entitats financeres tenen sobre la nostra economia, potser perquè alguns bancs decidirien marxar del Regne Unit i instal·lar-se en altres països de l'Europa continental", explica. "Podríem trobar-nos amb un sistema econòmic més petit i centrat en les manufactures", continua Menon, que assegura que "no tot té a veure amb el PIB, sinó també amb com es distribueix", conclou.
 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#7
Synera fletxa Barcelona
22 de juny de 2016, 06.41 h

CARTA DE LES NACIONS UNIDES

CAPITOL I: PROPÒSITS I PRINCIPIS

Article 1.2:

"Els propòsits de les Nacions Unides son: 2. Fomentar entre les nacions relacions d'amistat basades en el respecte al principi de la igualtat de drets i al de lliure determinació dels pobles, i prendre altres mesures adequades per a enfortir la pau universal"

AQUESTA CARTA ESTÀ RATIFICADA PEL L'ESTAT ESPANYOL

I SI LES LLEIS SON PER COMPLIR (OI QUE SÍ?) MÉS ELS PRINCIPIS!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Synera fletxa Barcelona
22 de juny de 2016, 06.36 h

#4 DICTAMEN DE LA CORT INTERNACIONAL DE JUSTÍCIA DE 22 JULIOL 2010


- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència
- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval sempre la voluntat democràtia d’aquest poble
- Declarem que en una societat democràtica, a diferència d’una dictadur... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Synera fletxa Barcelona
22 de juny de 2016, 00.01 h

EL CONGRÉS USA ACLAREIX EN UN INFORME QUE ACOMPLIRAN AQUEST DICTAMEN EN CAS DE INDEPENDÈNCIA DE CAT. QUE LA VOLUNTAT DELS CATALANAS NO POT ESTAR PER DAMUNT DE LA CONSTITUCIÓ NI DE LA RESTA D’ESPANYOLS:


DICTÀMEN DE LA CORT INTERNACIONAL DE JUSTÍCIA DE 22 JULIOL 2010

LES DUI SON IL.LEGALS EN UN ESTAT DEMOCRÀTIC

- Declarem que existeixen normes en el dret internacional que prohibeix les declaracions unilaterals d’independència en un país democràtic
- Declarem que quan hi ha una co... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Synera fletxa Barcelona
21 de juny de 2016, 21.08 h

LA LEGÍTIMA DUI QUE RECOLZARAN ELS USA:

El Congrés USA i l'Alt Dictamen del TIJ

En la compareixença al congrés, Williams va assegurar que si Catalunya proclamava la independència cercaria ‘el reconeixement internacional d’acord amb la voluntat del seu poble i no pas d’acord amb les disposicions de la constitució espanyola’. Invocà tot seguit la sentència de la Cort Internacional sobre Kossove de 2010 i recordà que no hi havia cap precepte de la llei internacional que pogué... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
21 de juny de 2016, 19.12 h

https://www.youtube.com/watch?v=2vLQx1zUosw

Ningú defensa una causa que desconeix, expliquem-nos al món, difonguem vídeos com aquest!

És important que ens GUANYEM el suport de la opinió pública internacional per a GUANYAR la independència!


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI , REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES, obviamente en todos los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes ADIOS MAD MASS ADIOS
21 de juny de 2016, 18.34 h



QUERIDOS NAZIS


NO COMPRENDO COMO NO ESTAIS HACIENDO CAMPAÑA POR LA VUELTA DEL SUPERHEROE SUPERCAT QUE TANTOS BUENOS MOMENTOS NOS DIO EN LAS ULTIMAS ELECCIONES

¿O TAL VEZ ESTA ESPERANDO QUE SE PRESENTE A LAS ELECCIONES DiL?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Synera fletxa Barcelona
21 de juny de 2016, 16.46 h

LAISER FAIRE, LAISER PASSER, LE MONDE VA DE LUI MÊME


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.