L’escàndol de Fernández Díaz s’escampa pel món com una taca d’oli
Recull de només algunes informacions aparegudes a la premsa internacional d’arreu del món
Guifré Jordan @enGuifre - Si bé quan es van començar a filtrar les converses entre Jorge Fernández Díaz i Daniel de Alfonso els diaris espanyols van passar de puntetes i no van incloure el tema en les portades d’ahir, l’escàndol s’ha fet majúscul en molt poques hores i no només els rotatius de l’Estat ja li donen una importància primordial, sinó que la notícia s’ha escampat com una taca d’oli pels mitjans de comunicació de tot el món.
Bloomberg (Estats Units) – “Ministre espanyol sota pressió després que una filtració suggereixi una campanya de difamació”: el diari explica que ERC i CDC han estat les víctimes de la conspiració, que el PP s’ha vist ja implicat en múltiples escàndols de corrupció, i recorda l’episodi del presumpte compte bancari de Xavier Trias a Suïssa.
Financial Times (Regne Unit) – “El govern espanyol, sacsejat per gravacions filtrades”: El corresponsal a Madrid espera al tercer paràgraf per dir que les víctimes són polítics favorables a la independència, però més endavant recull declaracions de Carles Puigdemont. El rotatiu diu que la filtració aixeca preguntes sobre les connexions entre els polítics i els òrgans relacionats amb justícia, “un tema recorrent en la història recent espanyola”.
The Telegraph (Regne Unit) – “Rajoy, implicat en una presumpta trama per tacar rivals amb les eleccions imminents”: En una extensa peça, remarquen en el segon paràgraf que els investigats eren independentistes, i detallen els intents que van fer per ‘embrutar’ Oriol Junqueras, o Felip Puig i Francesc Homs. També recullen la notícia al Regne Unit The Guardian o també la BBC que, com gairebé tots els altres, diu que el ministre "rebutja dimitir".
Herald Scotland (Escòcia) – “Guerra bruta? El ministre de l’Interior espanyol, acusat d’intentar tacar els polítics catalans”: En un altre extens article, el diari inclou la portada del Diari ARA d’ahir per reflectir com s’està cobrint la notícia. Diu que “l’escàndol arriba enmig de creixents intercanvis amargs entre els partits pro-independència i els unionistes espanyols”, i també explica que els sobiranistes fan servir el cas per il·lustrar la guerra bruta. Fins i tot recull declaracions de Marta Rovira, que ha dit que l’episodi li recorda a la pel·lícula ‘El Padrí’.
La Tribune (França) – “Espanya: el govern va intentar crear escàndols contra els independentistes catalans”: és dels pocs que posen les víctimes al titular, i a l’interior parlen d’intent de “fabricar” proves per a desacreditar els adversaris. Recull bona part de les converses, i diu que el cas “és també un símptoma de l’abisme entre Espanya i Catalunya en el pla polític”.
Helsingborgs Dagblad (Suècia) – “Demanen la dimissió d’un ministre a prop de les eleccions”.
Der Tagesspiel (Alemanya) – “Un afer de gravacions colpeja el govern”: el rotatiu destaca que el ministre està sota pressió, que buscava desacreditar els independentistes i que Rajoy ho sabia. Un altre diari alemany que se’n fa ressò és el Handelsblatt, amb un titular gairebé idèntic.
Tageblatt (Luxemburg) – “La ‘guerra bruta’ colpeja la política espanyola”: el segon diari més important del petit país centreeuropeu també en parla i destaca que “l’afer podria afectar els resultats de les eleccions de diumenge”.
Russia Today (Rússia) – “Hauria de dimitir el ministre de l’Interior per intentar perjudicar als seus rivals polítics?”: la versió en castellà del rotatiu aporta una entrevista al politòleg Jorge Vestrynge, que diu que el tema és propi d’una república bananera, “primer pel que fa el ministre, i segon perquè és tan imbècil que el gravin, és un dels ministres més inútils de la història, un ministre lamentable”.
Venezolana de Televisión (Veneçuela) – “Escàndol a Espanya: Demanen la dimissió del ministre de l’Interior de Rajoy per la gravació que revela mentides contra els seus rivals polítics”: la televisió pública del país sudamericà parla de “clavegueres”, de fabricació “d’escàndols que perjudiquessin figures estretament vinculades al procés independentista” i recullen declaracions del politòleg Jorge Vestrynge, que diu que el ministre no pot ser cessat perquè està en funcions però sí que pot dimitir. Els argentins Clarín o La Capital també recullen la notícia.
Notícies relacionades
- Fernández Díaz volia fulminar Mas i la direcció de CDC 23.06.2016.
- Quin personatge fosc hi ha darrera del ‘GAL mediàtic’? 23.06.2016.
- Albiol desbocat, diu que a Catalunya es funciona “com els estats totalitaris” 22.06.2016.
- Tot a punt per cessar De Alfonso 22.06.2016.
- El cas Fernández Díaz fa aflorar l'obsessió de Rabell per Artur Mas i la xarxa no el perdona 22.06.2016.
- Imperdonable manipulació dels diaris unionistes amb les converses de Fernández Díaz 22.06.2016.