Escòcia obre la porta a vetar el ‘Brexit’ per evitar quedar fora de la UE
“L’opció de no votar el que està en contra de l’interès d’Escòcia, òbviament, ha d’estar sobre la taula”, assegura la primera ministra Nicola Sturgeon
ACN Londres .- La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha obert aquest diumenge la porta a un veto escocès al ‘Brexit’. En una entrevista a la BBC, Sturgeon ha dit que si el parlament d’Edimburg ha de donar el seu consentiment a la sortida britànica de la UE, podria no fer-ho. “Si el parlament escocès jutja aquest tema d’acord amb el que interessa a Escòcia, l’opció de no votar el que està en contra de l’interès d’Escòcia, òbviament, ha d’estar sobre la taula”, ha dit la primera ministra. Un 62% dels escocesos van votar dijous a favor de seguir a la UE, i el govern d’Sturgeon està preparant legislació per convocar, si cal, un referèndum d’independència.
Comparteix
TweetEtiquetes
Preguntada pel periodista de la BBC si es pot imaginar “la fúria” que generaria a Anglaterra un bloqueig escocès del ‘Brexit’, Sturgeon ha dit que sí. “Però potser seria similar a la fúria que molta gent a Escòcia sent ara mateix amb la possibilitat de ser expulsats de la UE en contra de la nostra voluntat”, ha dit la primera ministra escocesa. “Jo no he creat aquesta situació, he d’intentar navegar-hi de la millor manera”, ha afegit Sturgeon, que ha recordat que ha de defensar els interessos de la gent que la va escollir com a primera ministra.
Vetar el Brexit per fer possible el segon referèndum
El referèndum del ‘Brexit’ no és vinculant, però en la tradició democràtica britànica resulta molt complicat rebutjar un mandat a les urnes com el de dijous, i l’encara primer ministre, David Cameron, va garantir que, tot i que no era la seva voluntat, els britànics sortirien de la UE. La sortida, però, requereix del consentiment del parlament de Westminster, i cada vegada hi ha més experts que parlen també de la necessitat d’una aprovació, també, del parlament de Holyrood, a Edimburg.
Enquestes situen el sí al referèndum d’autodeterminació d’Escòcia en un 59%
“Hi hauria d’haver un consentiment a la legislació que trauria el Regne Unit de la UE? Des del punt de vista lògic, se’m fa difícil creure que no. Sospito que el govern britànic assumiria una visió diferent, i hauríem de veure on acaba la negociació”, ha explicat Sturgeon a la BBC.
La possibilitat d’un bloqueig escocès al ‘Brexit’ podria ser una estratègia del parlament escocès per aconseguir l'autorització per a un segon referèndum d’independència, especialment si el proper primer ministre britànic, pro-Brexit, el rebutja. Una enquesta publicada aquest diumenge indica que un 59% dels escocesos votaria ‘sí’ a la independència.
Notícies relacionades
- No deixem el nostre futur a mans del sucursalisme 26.06.2016.
- Votem per sortir d’aquest Estat corrupte 25.06.2016.
- Sturgeon veu “altament probable” un segon referèndum d’independència a Escòcia 24.06.2016.
- Els polítics espanyols alerten sobre la irresponsabilitat dels referèndum 24.06.2016.
- El Brexit es consuma: els conflictes territorials a Escòcia i l'Ulster es reobren 24.06.2016.
- Albert Royo (Diplocat) sorprèn amb la seva visió de les possibles conseqüències d’un Brexit pel procés 23.06.2016.