Domènech ferit, ataca ERC durament per justificar el fracàs de Podemos
El líder d'En Comú Podem evita fer autocrítica i fins i tot culpa el Brexit de la seva davallada
Xavier Domènech ha justificat el fracàs de les expectatives de Podemos i la pèrdua de 80.000 vots d’En Comú Podem a Catalunya amb el discurs victimista i amb bel·ligerància contra ERC. El líder de la confluència dels ‘comuns’ ha expressat a El Món a RAC1 que els ha jugat en contra el fet que els republicans diguessin que “la victòria d’En Comú Podem és la derrota de Catalunya”. Amb tot, no ha pogut certificar ni l’autenticitat ni l’autoria de la suposada sentència.
Basté i Rahola rebaten Domènech
Tot i que l’argument de Domènech ha quedat afeblit per l’impossibilitat per demostrar les seves pròpies paraules, ha reiterat la idea que han patit una campanya “molt dura”. Un fet que fins i tot el conductor del programa, Jordi Basté, ha qüestionat, de la mateixa manera que Pilar Rahola. La tertuliana ha afirmat que un veritable exemple de duresa en campanya són les portades d'El Mundo intentant barrejar Artur Mas i Xavier Trias amb comptes de dubtós origen a Suïssa setmanes abans de les eleccions catalanes de 2012 i les municipals a Barcelona el 2015 respectivament.
Creu que el Brexit va tenir més importància que la seva ambigüitat
L’autocrítica no ha estat la tònica del discurs que ha entonat Domènech en l’entrevista d’aquest matí, ja que ha dit que no han acusat l’ambigüitat sobre la defensa del referèndum català en una hipotètica negociació amb el PSOE. Al contrari, ha afirmat que “ahir a la nit vaig començar a donar importància a la influència del Brexit sobre els resultats”. D’altra banda, Domènech creu que “és complexa” la hipotètica possibilitat d’un possible acord que evités reeditar la presidència de Rajoy entre el PSOE, Unidos Podemos i els sobiranistes catalans i bascos.
Escapa de respondre sobre la RUI
Sobre el possible discurs dels ‘comuns’ a Catalunya a partir d’ara, ha apuntat que en un procés constituent estaran dins, però ha evitat mostrar-se favorable al RUI tot i passar-se mesos defensant un referèndum i constatant ara que no serà possible com a mínim pactat. “No neguem cap espai de canvi [...],ara bé, hem viscut un debat molt electoral amb el tema de la RUI. Jo no voldria participar d’aquests constants vaivens”.