directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 16 d'abril de 2024 17:10 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Full de ruta amb referèndum: el cop definitiu

Catalunya en temps de sedició: resum de set dies entre l’agressió i la resistència.

Comentaris 44  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 9 vots )
carregant Carregant

Aquest estiu, fins a la Diada, apunta a convertir-se en un moment clau per encarar la fase final dels famosos 18 mesos. D’aquí uns dies l’Assemblea obrirà la festa, amb la consulta sobre el Referèndum vinculant. La moció de confiança del president Puigdemont (a qui correspon marcar la iniciativa) pot esdevenir la posada de llarg del pla d’acció definitiu. La frustració de la darrera tercera via, amb la victòria de l’antic règim a la metròpoli el 26-J, reforça definitivament la via unilateral a Catalunya. Així, doncs, estructures d’estat, lleis de desconnexió i referèndum a la primavera. Aquests són alguns dels grans temes de la setmana.

Comparteix
   


Etiquetes
GENEROSITAT. En el camí de reconstruir una força d’esquerra autonomista a Catalunya, els Comuns van obtenir fa set dies la victòria electoral, encara que s’hi van deixar vuitanta mil vots en els revolts d’una campanya mal gestionada. Que la qüestió del referèndum fos tan present, a desgrat seu, segurament els va provocar una petita fuita de vots pel flanc espanyolista, concentrat sobretot a Barcelona i el seu entorn metropolità (amb la pèrdua de 22 mil només a la capital). El contrast amb la castanya descomunal de la pèrdua de més d’un milió de vots i el “trompasso” a Espanya, que els ha deixat en tercera posició, és sorprenent. El seu resultat aquí els permetria pensar a ser força decisiva de govern en una República Catalana on aplicar bona part del seu programa: en canvi, persistiran a mantenir la submissió a una Espanya comandada pel PP o no hi tenen ni grup parlamentari propi.

JUDICI. Tot apunta a que l’expresident Mas, l’exvicepresidenta Ortega i l’exconsellera Rigau seran portats finalment a judici davant del TSJC per una iniciativa de caràcter estrictament polític. Més enllà de si som o no d’acord amb l’estil poruc del seu argumentari de defensa, la gravetat del fet hauria d’esperonar els 2,3 milions de catalans que vàrem participar al 9-N a mobilitzar-nos intensament per denunciar davant del món l’immobilisme antidemocràtic en el qual ens manté tenallats l’Estat espanyol. Judicialitzar-ho tot, violentament, és la via empresa pels nostres adversaris. Nosaltres hauríem d’entomar el repte i fer-hi front en el mateix terreny, el de la democràcia, perquè ens és el més avantatjós: cada passa de l’Estat espanyol contra el referèndum hauria de ser contestada per nosaltres insistint-hi. I si fixéssim com a data d’un referèndum vinculant la data del judici contra els responsables del 9-N?

PANTALLA. Dilluns l’entitat espanyolista amb forts lligams amb l’extrema dreta, Societat Civil Catalana, feia instal·lar, sense permís, per a veure “la roja”, una pantalla a la plaça Catalunya, davant la qual es van concentrar dos-cents ultres i alguns turistes despistats. Tot i que, com diria Joaquim Coll, sense respecte a la llei no hi ha democràcia, en aquest cas (com sempre que cal) l’espanyolisme es va passar pel folre les ordenances municipals i va tirar pel dret, que jugava la selecció espanyola. La manifestació nacionalista-esportiva va començar enviant l’expresident Mas a la cambra de gas i va acabar (com acostuma a passar darrerament en les concentracions feixistoides) empaitant periodistes. Entretant, a Ponent, per celebrar els zero escons a la demarcació del partit d’Àngel Ros i els seus acòlits de Ciutadans, trenta lleidatans s’aplegaven davant la pantalla pagada per la Paeria per veure la derrota davant d’una Itàlia molt més afamada de victòria.

PREMI. L’afer Fernández Díaz va tenir impacte en la campanya electoral, en efecte, bàsicament per refermar la concentració del vot espanyolista a mans del PP, el partit que millor combat l’independentisme com sigui, legalment o il·legal. Un cas tan greu d’utilització de les institucions per instigar una persecució política, amb la concurrència del poder judicial i els mitjans de comunicació afins, no només no ha provocat cap càstig electoral sinó tot el contrari: ha estat efusivament premiat. A Espanya, ha contribuït a fer del Partit Popular la candidatura més votada a 42 províncies. A Catalunya, ha servit per erosionar Ciutadans (que perd aquí gairebé una quarta part dels vots que es deixa pel camí en total) i a fer dels populars el tercer partit més votat a la ciutat de Barcelona. Un país veí de vergonya i un espanyolisme català neofranquista, per si encara no ho teníem prou clar.

RÀBIA. Poques vegades una victòria havia estat tan amaga. Xavier Domènech compareixia la nit electoral extraordinàriament crispat, en tromba contra els qui havien criticat en campanya les flagrants incoherències de la seva formació; l’alcaldessa de Barcelona, mig plorosa. Al dia següent, la roda de premsa coral de valoració dels resultats semblava un autèntic funeral. És el que té haver pres l’opció del sucursalisme, és la conseqüència de fiar-ho tot absolutament i fraternalment al canvi d’una Espanya que no vol canviar: tones de frustració. El marc mental de la possibilitat d’un canvi imminent, hàbilment construït durant mesos per suplantar la il·lusió que fins fa poc havia representat en solitari l’independentisme, s’enfonsava. Comença una nova etapa en la qual els Comuns, de moment, semblen parlar només de política convencional en el marc d’una autonomia intervinguda: no sé si amb això recuperaran la grapa perduda.

TUPINADA. No hi ha dubte que els dos grans partits espanyols, però sobretot el PP, de tota la vida, hi fan trampes. Els geriàtrics i els convents són els seus escenaris predilectes. El vot per correu, un bon filó. Està claríssim que, en les darreres convocatòries, torpedinar el vot exterior, integrat sobretot per gent jove i formada (el negatiu del seu perfil de votant), s’ha convertit en un objectiu (també ho va ser descaradament el 27-S) al qual s’apliquen amb fruïció. Però una cosa no treu l’altra: els grans partits tenen apoderats que controlen els recomptes i es fan amb còpia de les actes de gairebé totes les meses obertes: la possibilitat de fer un frau massiu que modifiqui substancialment el resultat d’unes eleccions és altament remota. Francament, a Podemos farien bé d’analitzar les causes reals per les quals els ha volat més d’un milió de votants.

Miquel Pérez Latre (@Granollacs), arxiver, historiador i blogaire.

Podeu seguir altres reflexions de l'autor de Temps de Sedició al seu blog Per a bons patricis.
 
 
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#44
qwerty is not a word fletxa nice to qwerty you!!!
5 de juliol de 2016, 16.00 h

#43 ets un cagarro pudent


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#43
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI , REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES, obviamente en todos los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes ADIOS MAD MASS ADIOS
5 de juliol de 2016, 14.14 h

#42 EL FERNANDEZ DIAZ HA CONSPIRADO PARA QUE LAS MONGETES AMB BUTIFARRA DEJE DE SER LA COMIDA TIPICA DE ESTA REGION ENVENENADO UN BOTE DEL SUPERMERCADO NAZIONALISTA BON PREU Y ESCLAT.


HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#42
4 de juliol de 2016, 13.56 h

#41

Aragoneses, ja se que necessites cònsol per la davallada dels teus C,s., però dóna li a la birra i deixa de dir bajanades.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#41
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI , REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES, obviamente en todos los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes ADIOS MAD MASS ADIOS
4 de juliol de 2016, 13.29 h

#40

querido nazi

yo nunca te llamaria mal pensaDo, te llamara paranoico


HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH

Un sindicato de los Mossos acusa al Cesicat de estar detrás del ataque informático a su web
Un técnico del centro catalán de seguridad admite ante el juez que solo dio la alerta cuando ya era tarde

La intrusión dejó al descubierto datos personales de cientos de policías afiliados a la entidad sindical


huah huha huah huah huah huah huah

se comeran los unos a los otros

¿... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#40
4 de juliol de 2016, 12.17 h



Digueu-me mal pensat.

AVIAM SI el Fdez. Diaz i el de Alfonso, tindràn alguna cosa a veure amb lo de Vueling ??=¿¿¿¿¿¿¿¿¿////&%$·.......!!???..............

Si han destrossat la nostra Sanitat Pública i altres histories, fins on arriben els seus tentacles ?


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#39
4 de juliol de 2016, 10.33 h

DONCS ENDAVANT! TANMATEIX LA FEINA DEL GOVERN AMB EL PRESIDENT PUIGDEMONT, ÉS DEL TOT VERSEMBLANT PER ASSOLIR LA DEMOCRÀCIA QUE TRADUÏT DIU INDEPENDÈNCIA, RECUPERACIÓ DE LES LLIBERTATS I ELS FURS ARRABASSATS A SANG I FOC PEL PRIMER BORBÓ I ENCARA ÉS LA TENALLA SOBRE `TOT EL POBLE CATALÀ., DESPRÉS DE MÉS DE TRES CENTÚRIES.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#38
4 de juliol de 2016, 09.31 h



Menys referendums i més DUI !



Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#37
4 de juliol de 2016, 08.49 h


#33 Ah! punyetes, ara que he llegit més coses t'entenc més bé, nen.

És que resulta que ETS CONVERGENT !! i, és clar, practiques allò que Dolores Ibarruri "la Passionària" anomenava "anticlericalisme petit burgès", com a complement de la teva DIETA de pèls de cul de líder convergent.

Ara ho entenc tot, sobre tot quan he vist que TOTS, SENSE EXCEPCIÓ et consideren SUBNORMAL.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#36
4 de juliol de 2016, 08.45 h


#33 Tu, nen, què tens contra anar a missa? Que va ser un religiós qui et va donar pel cul la primera vegada? agraït li hauries d'estar, d'haver-te fet entendre que la teva naturalesa va per aquests camins de l'homosexualitat, TAN HONORABLES ( he he he he) COM ELS "NORMALS".


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#35
4 de juliol de 2016, 08.02 h



QUE HE FET JO PER MEREIXE AIXÒ ?

UNA ALCALDESSA QUE TE LA CIUTAT FETA UNOS "ZORROS".

TOPS MANTA -VILA OLÍMPICA (VIVA LA ALEGRIA QUE SI GENERA , O SIGUI MERDA)

TOT PLEGAT JA PENSABAN QUE PASARÌA...... PERÒ QUE S'ACABI JA TAN DESASTRE


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.