![doble fletxa](/img/icones/fletxa_blava.png)
Bassa denuncia davant la CE les traves del Govern espanyol per lluitar contra l’atur juvenil a Catalunya
Reclama que s’eliminin els obstacles que posa el Govern espanyol i es flexibilitzin els requisits per inscriure’s al programa europeu de Garantia Juvenil
La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha informat a la Comissió Europea de les dificultats que el Govern espanyol posa per la implementació del programa europeu de Garantia Juvenil per reduir l’atur juvenil. Bassa ha enviat una carta explicant la situació al vicepresident de la Comissió Europea i Comissari de l’Euro i de Diàleg Social, Valdis Dombrovskis; a la comissària d’Ocupació, Afers Socials, Capacitat i Mobilitat Laboral, Marianne Thyssen; i al Comissari d’Educació, Cultura, Joventut i Esport, Tibor Navracsis. La missiva adjunta la declaració del Consell de Direcció del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), en què s’instava al Ministerio de Empleo y Seguridad Social a eliminar els obstacles per inscriure’s al programa de Garantia Juvenil i flexibilitzar els requisits.
La declaració unànime la van subscriure el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, els sindicats UGT i CCOO, la patronal PIMEC i les entitats municipalistes Federació de Municipis de Catalunya i Associació Catalana de Municipis.Menys obstacles per beneficiar més joves
Des de l’inici de la implementació del programa de Garantia Juvenil el segon semestre de 2014, prop de 39.000 joves s’han pogut inscriure a Catalunya, més de 26.000 s’han beneficiat del programa i més de 12.100 han trobat una feina, però la xifra està allunyada de l’objectiu del Govern de la Generalitat d’atendre a tots els joves dels nostre país.
Per això, el Consell de Direcció del SOC va instar al Ministerio de Empleo y Seguridad Social a flexibilitzar les condicions per apuntar-se la Garantia Juvenil de manera que l’únic requisit fos la voluntat del jove que ni estudia ni treballa de participar-hi en el moment de la inscripció.
El Consell de Direcció del SOC també va demanar al Govern espanyol que eliminés totes les traves que actualment compliquen el procés d’inscripció i modificar-lo perquè sigui un sistema àgil, simple i fàcil per a qualsevol jove i que, alhora, doni garantia jurídica a les entitats que gestionen els programes de Garantia Juvenil dissenyats pel SOC.
D’altra banda, va recordar al Ministerio de Empleo y Seguridad Social que la llei 18/2014, que regula l’accés dels joves a la Garantia Juvenil, dificulta als potencials beneficiaris accedir realment al Programa en establir més requisits que superen de llarg el Reglament del Fons Social Europeu que estableix com a requisits per poder participar en la Garantia Juvenil ser menor de 30 anys i no estar treballant ni formant-se.
Actitud parasitària del Govern espanyol
El passat divendres, l'eurodiputat d'ERC Josep-Maria Terricabras va denunciar que l'Estat espanyol "limita el bon funcionament" del Programa de Garantia Juvenil de la Unió Europea perquè es queda el 50% dels recursos tot i que són les comunitats autònomes les que han d'aplicar el programa. Terricabras, aprofitant la presentació de l'informe 'Aplicació de la Garantia Juvenil als Països Catalans', publicat per la Fundació Josep Irla, va lamentar la gestió centralista del Programa. L’eurodiputat ha recordat que l’Estat continua centralitzant el Programa tot i que la Generalitat ho ha recorregut al Tribunal Constitucional perquè ho considera una invasió de competències.
Què és el programa de Garantia Juvenil?
La Garantia Juvenil és un programa impulsat per la Unió Europea contra l’atur juvenil, dotat amb 6.000 milions d’euros distribuïts entre els estats membres segons les necessitats de cada mercat laboral. Catalunya compta amb 241 milions d’euros fins l’any 2020, entre fons propis i del Fons Social Europeu.
Els joves beneficiaris, que han de ser menors de 30 anys inscrits al programa que compleixin els requisits, tenen el compromís de la Generalitat de rebre ofertes de formació, feina, pràctiques laborals o emprenedoria, en un termini de quatre mesos des que van acabar la formació o van començar el període d’atur.
Els Serveis oferts als joves Pla es divideixen en tres grups en funció dels objectius: activar les persones joves no ocupades ni integrades en els sistemes d’educació o formació; reforçar l’ocupabilitat i les competències professionals d’aquest col·lectiu; i incrementar l’emprenedoria dels joves en els sistemes d’educació o formació com a via d’accés al mercat laboral.