directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 02:01 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Carod visita Alex Salmond i reconeix una "sana enveja" per la plurinacionalitat i la democràcia britàniques

"Catalunya és com Escòcia però Espanya no és de cap de les maneres com Anglaterra"

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha declarat aquest dijous tenir 'sana enveja' de com es viu el reconeixement de diferents nacionalistats dins de la Gran Bretanya. Carod ho ha dit després d'haver mantingut una reunió amb el primer ministre escocès i líder del Partit Nacional Escocès (SNP), Alex Salmond, a Edimburg. Carod ha elogiat 'l'existència d'una cultura democràtica britànica de respecte a la diversitat i a la pluralitat', un fet que 'no 's'ha produït mai a l'estat espanyol'. La reunió amb Salmond ha servit per crear un 'grup de treball estable' entre els dos governs. A més, Salmond s'ha compromès a visitar Catalunya la propera tardor. Per la seva part, Carod ha envejat la democràcia i el respecte amb que es dialoguen les postures independentistes a la Gran Bretanya, una situació inimaginable en un Estat espanyol on constitucionalment l'exèrcit ha de garantir la unitat d'Espanya.
carod alex salmond
Comparteix
   

Una de les conclusions de la visita que Carod-Rovira ha volgut traslladar és que, si bé troba que en 'alguns aspectes Catalunya és com Escòcia', 'Espanya no és de cap de les maneres com Anglaterra'. A tall d'exemple, Carod creu que 'seria inimaginable' que a l'estat espanyol es pogués produir una situació com la que es va produir fa uns mesos al Parlament escocès, on Salmond va fer un discurs sobiranista davant de la reina Isabel II.

Carod ha constatat que en 'l'estructura política britànica hi ha una vocació democràtica, una cultura democràtica, de reconeixement de l'existència nacional d'Escòcia, com a poble amb una identitat nacional diferenciada'. A més, ha destacat el fet que 'polítics britànics de tots colors' hagin fet 'el reconeixement que allò que el poble d'Escòcia decideixi és el que respectaran les autoritats britàniques'.

El vicepresident i líder d'ERC creu que això és un 'bell exercici de democràrica que et fa sentir sana enveja'. Per Carod, a la Gran Bretanya hi ha 'un respecte a la diversitat i a la plurinacionalitat' que 'no s'ha produït mai a l'estat espanyol'. Així, ha posat com a exemple el fet que hi hagi primers ministres de la Gran Bretanya que són escocesos, que es parla amb 'naturalitat' en l'estructura política britànica de la 'nació escocesa', o bé que aquestes nacions tenen 'la seva pròpia representació en l'àmbit esportiu internacional', un fet que és assumit 'amb naturalitat i sense histèries nacionalistes per part de les autoritats britàniques'.

Carod ha remarcat que 'si es preguntés a les autoritats britàniques si són favorables a un canvi en la composicio territorial de la Gran Bretanya, dirien que no', però ha afegit que això és 'tant democràtic com defensar el contrari'. El vicepresident ha volgut destacar alguns 'paral·lelismes' entre Catalunya i Escòcia, com ara que 'van perdre el seu autogovern fa 300 anys' i que el van recuperar el segle XX de forma 'impecablement democràtica i netament pacífica'. A més, Carod ha remarcat que els dos governs fan polítiques 'd'orientació progressista'.

Un grup de treball i visita de Salmond a la tardor


La reunió ha servit per constatar una sèrie d'àmbits de col·laboració i treball entre els dos governs, com ara la immigració, els mitjans audiovisuals públics (Escòcia no té), la política exterior, l'esport, la biotecnologia o l'excel·lència econòmica. Dins d'aquestes qüestions Carod també hi ha inclòs 'l'aprofundiment democràtic' i 'aquelles mesures que des del punt de vista legislatiu volen fer possible que el poble escocès i el català puguin expressar la seva opinió més enllà que anar a escollir els seus representants'. De fet, ha assegurat que no es tanquen a estudiar iniciatives que puguin arribar del govern escocès, tot i que ha recordat que el compromís de la Generalitat és fer una llei electoral i una altra de consultes populars.

Carod no ha renunciat a 'intercanviar experiències positives' amb altres governs i ha anunciat a creació d'un 'grup de treball estable', comandat per Clavell i Fabiani, que es reunirà per primera vegada a l'estiu a Barcelona.

A més, Salmond s'ha compromès a fer una visita a Catalunya a la tardor. El president de la Generalitat, José Montilla, ja el va instar a fer aquesta visita poc després que prengués possessió del càrrec, quan van coincidir en la final de UEFA entre Espanyol i Sevilla, i ara Carod li ha renovat aquest oferiment. Carod i Salmond, però, es veuran molt aviat, d'aquí a uns dies, un altre cop a Edimburg, en una reunió de l'Aliança Lliure Europea (ALE).

'L'anunci del referèndum' porta al SNP a ser el 'primer partit'


Un dels motius pels quals la reunió entre Carod-Rovira i Salmond havia suscitat interès era perquè són dos mandataris que lideren partits independentistes i perquè han posat dates per a la celebració d'un referèndum. En el cas de Carod, el 2014, un projecte de partit que, segons el vicepresident, ha sortit durant la conversa, tot i que 'no forma part del pla de Govern'. També han parlat del procés que vol seguir Salmond a Escòcia, que va marcar el 2010 com a possible data d'un referèndum però que després va situar al 2017.

En tot cas, Carod-Rovira ha volgut remarcar el fet que el SNP es va convertir en el 'primer partit' d'Escòcia en les eleccions del maig del 2007 després que Salmond anunciés un referèndum pel 2010. Una consulta que s'haurà 'd'ajornar per més endavant' perquè no hi ha una majoria suficient.

En aquest sentit, el líder republicà ha assegurat que, en el cas del projecte d'ERC per fer un referèndum l'any 2014, 'hi ha sis anys per endavant' i 'si hi ha una majoria democràtica a Catalunya que vagi en aquesta direcció es farà, i sinó s'haurà d'esperar a que hi sigui'.

Salutació del Parlament escocès


A més de reunir-se amb Salmond, Carod-Rovira també ho ha fet amb el president del Parlament, Alex Fergusson. Després d'aquesta trobada, el vicepresident de la Generalitat ha ocupat un dels llocs de la tribuna de convidats de la cambra durant uns minuts, i ha estat saludat i aplaudit pels diputats.

L'anomenat 'White paper', el full de ruta del govern escocès liderat per Salmond, ha servit a Carod-Rovira com a obsequi per al primer ministre. El vicepresident li ha lliurat una versió d'aquest document en llengua catalana i mútuament se s'han dedicat un cadascun. Es tracta d'una edició molt limitada, de quatre exemplars, que Carod ha volgut que es fes per l'ocasió de la reunió amb Salmond.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.