Unitat d’acció de JxSí i la CUP a la comissió presidida per Lluís Llach
Acorden un Procés Constituent amb un "mecanisme unilateral democràtic" durant la desconnexió de l'Estat
JxSí i la CUP han arribat a un acord in extremis sobre les conclusions de la comissió d'estudi del Procés Constituent, fet que ha permès evidenciar una unitat d'acció entre les forces independentistes i neguitejar CSQP, vistes les desqualificacions del president d’aquest grup Parlamentari. El document aprovat i votat aquest dilluns per majoria planteja que el Procés Constituent crearà un Fòrum Social Constituent que aglutinarà la participació ciutadana, que s'aprovin les lleis de desconnexió de la legalitat espanyola, i incloure un "mecanisme unilateral d'exercici democràtic que servirà per activar la convocatòria de l'Assemblea Constituent".
El full de ruta pactat recull que el Procés Constituent "contarà de tres fases: una primera de procés participatiu, una segona de desconnexió amb l'Estat i convocatòria d'unes eleccions constituents que conformaran l'Assemblea Constituent per redactar un projecte de Constitució, i una tercera per ratificar-la a nivell popular mitjançant referèndum".En la primera de les parts, es crearia el Fòrum Social Constituent, conformat per partits polítics i societat civil organitzada. Aquí es debatrien i formularien un seguit de preguntes sobre continguts de la futura Constitució, que haurien de ser respostes en un procés participatiu pels ciutadans. El que en surti d'aquesta consulta, seria "vinculant" per als redactors del futur text constitucional.
En la segona fase "es completarà la desconnexió amb la legalitat de l'Estat espanyol a través de l'aprovació de les lleis de desconnexió per part del Parlament de Catalunya i un mecanisme unilateral d'exercici democràtic que servirà per activar la convocatòria de l'Assemblea Constituent". Les conclusions també deixen clar que les lleis de desconnexió "no són susceptibles de control, suspensió o impugnació per part de cap altre poder, jutjat o tribunal".
La darrera fase parla de donar "plens poders" a l'Assemblea un cop estigui convocada, elegida i constituïda, i que cap de les seves decisions podrà ser tampoc "susceptible de control, suspensió o impugnació" per part de cap tribunal. Una vegada l'Assemblea hagi aprovat el projecte de Constitució, "es convocarà un referèndum constitucional per a que el poble aprovi o rebutgi de manera pacífica i democràtica" el text.