
Uns 1.350 milions d’ajudes europees a Catalunya pengen d’un fil pels incompliments espanyols
La UE ja té a punt la primera mesura de sanció a l’Estat per superar el dèficit
La Unió Europea encara està valorant quina sanció emprendrà contra l’Estat espanyol per haver depassat el límit de dèficit establert pel 2015. El proper dimecres 27 anunciarà la quantitat de la multa que amb tota seguretat rebrà Madrid, que s’haurà de veure si és simbòlica o severa, però no serà fins després de l’estiu quan el club dels 28 revelarà el percentatge dels fons europeus destinats a l'Estat que han de ser congelats. En qualsevol cas, però, l'eurodiputat d'ICV Ernest Urtasun ha filtrat la llista de programes comunitaris que ha elaborat la Comissió Europea per si es decideix suspendre'ls, i que podrien comprometre 1.350 milions que Catalunya tenia assegurats provinents dels fons comunitaris.
Ajudes a les TIC, recerca i innovació, mercat laboral, desenvolupament rural i formació, a l'aire
Són prop de seixanta programes, la majoria per fomentar la reactivació el teixit empresarial, el sector de les TIC, el R+D+i, el mercat laboral, l’emprenedoria, millorar la formació educativa dels joves i donar una empenta al desenvolupament rural de l’Estat. De fet, si aquesta congelació es posa en marxa, Catalunya veurà com tres programes que l’afectaven exclusivament es frustraran.
A l'aire tres programes europeus claus per la reactivació econòmica catalana
El primer, en què l’aportació de la UE és de 300 milions, fa referència al “creixement de les pimes i l’emprenedoria” i buscar reduir l’exclusió social, reduir la diferència entre gèneres al mercat laboral i la formació. El segon és de suport al desenvolupament rural i en el qual des de 2016 a 2020 la Comunitat destinava 250 milions i, per últim, el tercer va destinat al sector de la innovació i la investigació. A banda, també pretén facilitar l’accés al crèdit de les pimes i millorar la participació de les energies renovables, l’eficiència energètica i les accions en matèria de mobilitat urbana sostenible. La UE es va comprometre a aportar-hi 800 milions, així que ara hi ha 1.350 milions d’impacte directe a Catalunya que estan a l'aire.