La Generalitat confirma que maximitzarà els vots sobiranistes en les eleccions constituents
La consellera de Governació presenta el pla per permetre el vot electrònic dels catalans a l’estranger a partir de juny de 2017
El full de ruta del govern català encara preveu unes eleccions al Parlament de Catalunya en aproximadament 12 mesos, que haurien d’escollir una cambra constituent. Si és així, els nous comicis seran tant o més determinants que el 27S per la culminació del procés independentista, i és per això que el govern de Carles Puigdemont vol maximitzar el vot favorable. Un dels mecanismes que ho permetrà és el pla per permetre el vot electrònic dels catalans a l’estranger que ha presentat avui la consellera de Governació, Meritxell Borràs. Durant les últimes eleccions, molts residents a altres països –sempre més sobiranistes que la mitjana catalana no van poder votar per les traves burocràtiques de l’Estat.
El Parlament haurà de tramitar una "llei electoral parcial"
La consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha presentat aquest dijous el pla que el seu departament ha preparat per implementar i permetre que els catalans a l'estranger puguin participar de les eleccions a través de vot electrònic. Segons Borràs, el Govern té previst aprovar el pla en breu, i el Parlament haurà de tramitar una "llei electoral parcial" que inclogui aquesta modalitat de vot i l'encaixi amb la LOREG, la norma estatal que regula els processos electorals a hores d'ara a Catalunya.
Possibles pegues de l'Estat espanyol
Els terminis amb els quals treballa el Govern preveuen que el sistema pugui estar llest i la llei aprovada al proper mes de juny, cosa que permetria que es pogués utilitzar en les properes eleccions al Parlament, si finalment se celebren quan el full de ruta de l'executiu marca que se celebrarien els comicis "constituents". El sistema presentat preveu l'acreditació virtual i el vot a través d'unes credencials certificades, i substituiria el problemàtic vot pregat de l'Estat que tants problemes ha donat. Borràs assegura que la plataforma prevista no és contrària a l'ordenament jurídic espanyol i creu que l'Estat no podarà problemes perquè "no s'entendria" que impedís als catalans posar solució als problemes que tenen els residents a l'estranger per "exercir un dret fonamental".