Els expresidents del Parlament reclamen una resposta "contundent" de la ciutadania si el TC inhabilita Forcadell
Rigol, Benach i De Gispert mostren "suport total" a l'actual presidenta de la cambra i afirmen que haurien actuat exactament igual que ella
ACN Barcelona .- Els expresidents del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert han apuntat aquest dimecres a la necessitat d'una resposta "democràtica i contundent" per part de la ciutadania en cas que el Tribunal Constitucional (TC) acabi inhabilitant la presidenta actual de la cambra catalana, Carme Forcadell. "La inhabilitació d'un tribunal significaria l'habilitació per part del poble de Catalunya", ha expressat Rigol durant l'entrevista que tots tres han fet de manera coral a Catalunya Ràdio.
De la seva banda, De Gispert ha subratllat el "suport total" que ja li han transmès a Forcadell i ha garantit que els expresidents haguessin actuat exactament igual que ella en la tramitació de les conclusions de la comissió del procés constituent. De fet, no hi veuen cap base jurídica que pugui portar a la inhabilitació, tot i que, com en el cas d'Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega, estan convençuts que es tracta d'un procés judicial polític contra la principal institució del país."El poble de Catalunya sempre ha respost de democràticament però amb contundència. Si inhabilitessin la presidenta del Parlament seria causa d'una expressió democràtica forta i potent, de tal manera que la inhabilitació per part d'un tribunal significaria l'habilitació per part del poble de Catalunya", ha indicat Rigol. "La resposta seria democràtica, cívica i pacífica, però contundent", ha afegit Benach.
Tot i que interpreten que "no hi ha base legal" per inhabilitar Forcadell, els expresidents de la cambra comparen aquest cas amb el del judici oral que s'obrirà l'any que ve contra l'expresident de la Generalitat Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera Irene Rigau. "Tampoc hi ha base legal perquè era un procés participatiu i ni tan sols una consulta. Ara poden fer el mateix. Si el seu objectiu és fer que les institucions catalanes quedin totalment ofegades buscaran els ressorts que sigui per inhabilitar Forcadell", ha predit De Gispert.
Més enllà de la resposta "contundent" de la ciutadania, Benach, De Gispert i Rigol han apostat perquè la resposta de les institucions catalanes sigui "política" i no "jurídica". "No perdrem temps discutint massa coses. Tenim uns bons serveis jurídics que segur que faran una bona resposta. Ara, ja ens imaginem el que vindrà de Madrid i la nostra resposta ha de ser política", ha recalcat De Gispert. "I la millor resposta política més pràctica és continuar amb el que està previst", ha explicat Benach, tot parlant dels 18 mesos, de les tres lleis de desconnexió, dels pressupostos i de la qüestió de confiança.
Tots tres assumeixen que "els atacs sistemàtics" de l'Estat contra les institucions catalanes s'intensificaran durant els propers mesos i esperonen els polítics catalans a seguir amb la feina que estan desenvolupant al Govern i al Parlament. L'aprovació de les tres lleis de desconnexió representarà, en aquest sentit, el "xoc" frontal amb la legislació espanyola, però estan convençuts que hi ha mecanismes parlamentaris per arribar a aquest punt.
Segons els expresidents de la cambra, Forcadell i els grups parlamentaris podran actuar amb aquestes tres lleis de la mateixa manera que ho van fer amb les conclusions de la comissió del procés constituent. És a dir, la Mesa del Parlament podria no incloure en l'ordre del dia del Ple la discussió de les proposicions de llei i serien dos grups parlamentaris (JxSí i la CUP) els que demanarien una ampliació de l'ordre del dia per aprovar-les.