directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 10:52 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Camí d’un altre Onze guanyador

Catalunya en temps de sedició: resum de set dies entre l’agressió i la resistència.

Comentaris 21  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 10 vots )
carregant Carregant

L’Assemblea i Òmnium Cultural han donat aquesta setmana un nou impuls a la mobilització de cara al proper 11 de Setembre, just quan falta un mes per arribar-hi. Cap relaxament. No hauríem de viure’l amb menys pressió que els darrers, lligats a dates fortes com eren la consulta del 9-N de 2014 i les eleccions del 27-S de 2015. Falten poc més de quatre setmanes per tornar-la a fer grossa, per demostrar-nos una altra vegada a nosaltres mateixos i al món que volem un estat propi i que estem disposats a mobilitzar-nos per a aconseguir-ho. Però, sobretot, per a assajar com prenem el país, perquè ens esperen els mesos més decisius, durant els quals caldrà donar suport a les nostres institucions a peu de carrer. Aquests són alguns dels grans temes de la setmana.

Comparteix
   


Etiquetes
155. Després que el catedràtic Francesc de Carreras avalés la tesi a les pàgines d’”El País”, Juan Antonio Zarzalejos s’ha mostrat aquesta setmana partidari de no oferir cap cessió i d’aplicar el famós article de la Constitució borbònica postfranquista. Qualsevol diàleg amb l’adversari és un senyal de feblesa, és la cultura hispànica de negociació. Manca tot detall, però, en l’explicació de quina seria la via legal que permetria justificar la recuperació de qualsevol competència que l’Estatutet atribueix en propietat a la Generalitat; i també, com es podria obligar els funcionaris a col·laborar amb les directrius de l’administració ocupant si no volen fer-ho. Aquest argument, el dels treballadors públics, podria tornar-se en contra del govern espanyol en cas que comenci a aplicar mesures d’excepció. Perquè en el 155 ni se sap com entrar ni, encara molt menys, com sortir. Per això, han parlat i en parlaran molt, però difícilment podran aplicar-lo.

ALLIÇONAR. Ésser els únics dipositaris del bé resulta molt cansat. Els guardians de la nova ortodòxia. Com tants totalitarismes del segle XX. Només això explica conductes com les de l’encomunista Joan Mena, un dia des de Croàcia, un altre des de Roma, impartint doctrina sobre on i amb qui la gent pot celebrar les seves festes privades. Cert és que el vídeo penjat per Pilar Rahola d’una trobada d’amics a la seva casa de Cadaqués, amb la presència del president Puigdemont, no pot considerar-se precisament com el millor producte de comunicació política, però encara és pitjor l’actuació etnicista de destacat dirigent dels QWERTY, quan considera que les úniques festes representatives socialment i territorialment són les que s’hi celebren a Badia del Vallès, un municipi que no es distingeix pel seu baix nivell de renda, sinó per l’origen de la majoria dels seus habitants. Els nivells de demagògia són a punt de trencar tots els rècords olímpics.

CERCLE. L’establishment nostrat no falla. Preocupat per la situació de bloqueig a la metròpoli, arriba puntual a la seva cita. Gent suposadament d’esquerres com l’acabat d’estrenar expresident del Cercle d’Economia, el professor Antón Costas recomanava dijous des de les pàgines de “La Vanguardia” (com no) que els socialistes espanyols facilitin un govern encapçalat per Mariano Rajoy. El darrer crit: convertir el “marxisme” (el de Groucho) de Ciutadans, disposat a pactar amb qui sigui per seure a la cadira, en suprema virtut, en contrast amb l’immobilisme dels socialistes. El degoteig de persones i personalitats properes al món socialista que aniran posicionant-se en el mateix sentit serà incessant. El PP sap que la pressió serà extraordinària i juga a elevar-la més i més. Passaran les setmanes i el president en funcions continuarà sense convocar el ple d’investidura mentre no s’hagi assegurat prou suports. El “pressing” PSOE no ha fet més que començar.

COMUNS. L’embogiment d’alguns representants QWERTY, particularment, els lligats a Inicitiava per Catalunya, s’explica probablement pels indicis creixents d’un fort desgast electoral. La castanya immensa del 26-J els ha portat ha desconnectar del canvi impossible a Espanya per passar a centrar les seves energies a desbancar l’independentisme a Catalunya. Tal i com ja va acreditar el darrer baròmetre del CEO fa algunes setmanes, el darrer lliurament del CIS, el passat dilluns, acreditava un fort desgast dels Comuns en unes hipotètiques terceres eleccions, particularment, respecte al seu moment més àlgid del primer trimestre del 2016. Des d’aleshores, la intenció directa de vot d’En Comú Podem s’ha desplomat del 3,3 al 2,4% del total de l’Estat espanyol. Els nervis estan portant a una veritable fugida endavant que, molt probablement, no farà sinó accentuar la seva caiguda. En aquests temps d’acceleració de les tendències, uns quants indicadors apunten a l’ocàs del darrer estilet de l’statu quo.

ELECCIONS. Una setmana més, les constants vitals de la legislatura espanyola es mantenen sota mínims. Els resultats de la darrera enquesta del CIS, amb un clar retrocés d’Unidos Podemos i Ciudadanos, probablement, expliquen molt del que estem vivint. Encara que està en el guió de la peça dramàtica fer contínues invocacions al desastre que suposarien unes terceres eleccions, en el fons, és probable que el PP i el PSOE, les peces clau del bipartidisme del règim del 78 no n’estiguin pas tan alarmades. Cada nou pas per les urnes, amb la decepció de les propostes de canvi i l’apel·lació cada vegada més difícil a la participació, faciliten un procés de retorn imperfecte al reforçament del vell bipartidisme. S’enterra la il·lusió de canvi i després d’una crisi brutal, els principals protagonistes tornen a surar. De moment, tothom parla de deixar els nous moviments per a després de les eleccions basques i gallegues.

INCOMPATIBLE. Una altra de les polèmiques de la setmana, pròpies d’estiu, ha esclatat arran de les infografies relatives als Jocs Olímpics als Telenotícies de TV3, on, només en alguna ocasió, s’ha identificat amb la bandera catalana als atletes del nostre país, com ara Joaquim Rodríguez, cinquè a la cursa de ciclisme en ruta. Immediatament, especialment des de Ciudadanos, les xarxes socials dependentistes han esclatat titllant des de “paletos” a provincians els responsables de la cadena pública, com tothom sap, un dels principals objectius a abatre per part dels d’Albert Rivera. L’objectiu bé val una contradicció total: si Catalunya, com defensen, és part indissoluble d’Espanya, quin mal hi ha en que els atletes catalans-naturalment-espanyols  s’identifiquen com a tals? En el fons, doncs, el que demostra aquest histerisme és que ells són els primers a saber que som una altra cosa. Una altra cosa que ja no controlen. Adéu.

Miquel Pérez Latre (@Granollacs), arxiver, historiador i blogaire.

Podeu seguir altres reflexions de l'autor de Temps de Sedició al seu blog Per a bons patricis.
 
 
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#21
|| || ★ || || PAÍS CATALÀ : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || | fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat
18 d'octubre de 2016, 16.52 h

#20




HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAHHUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAH HUAHHUAH HUAH HUA... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
LLUIS fletxa bcn
10 de setembre de 2016, 17.22 h

La verdad de la Diada catalana.
'Derramar gloriosamente su sangre por su Rey y por la libertad de toda España'(.R. de Casanova).
¿Qué conmemora el 11 de septiembre? ¿Qué pasaba en Barcelona en 1714? Un repaso a la historia para conocer la verdad de la Diada, la que, a buen seguro, no narrará TV3.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
Josep Pagés i Canaleta fletxa Cardedeu CATALUNYA PER ELS CATALANS FORA ESPANYOLS ..FORA ELS IMMIGRANTS I FORA ANDALUSOS ....TOT EN CATALÀ ..
14 d'agost de 2016, 01.41 h

¿ Cuan Varan Tenir un Onze Guanyador ? Que jo sapiga per SER GUANYADOR Cal Guanyar algu i crec Catalunya no te cap Victoria no va Guanyar res Al contrari ELS COVARDS CATALANS I CATALANES Deixen MORIR DESAPAREIXER LA LLENGUA CATALANA No tenen collons ni Orgull de Catalans per defensar-la dels Castellans dels Espanyols ..LA LLENGUA CATALANA Va Sobreviure a la DICTADURA DE FRANCO I tindra Conya la cosa que la pobre LLengua Catalana vindra a morir en LA DEMOCRACIA Ja ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Synera fletxa Barcelona
14 d'agost de 2016, 00.45 h

DICTAMEN DE LA CORT INTERNACIONAL DE JUSTÍCIA DE 22 JULIOL 2010


- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència
- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval sempre la voluntat democràtia d’aquest poble
- Declarem que en una societat democràtica, a diferència d’una dictadura, ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
13 d'agost de 2016, 21.51 h

VOLEN ASSIMILAR-NOS DE TOTES LES MANERES POSSIBLES. L'ALTRE DIA FEIEN UN PROGRAMA PER LA TV DEDICAT A LA CUINA CATALANA AMB FERRAN ADRIÀ I EL BULLI I DIFÓS EN ANGLÈS. ESTAVA PRESENTAT PER UN CUINER ESPANYOL I UN ALTRE DE FORANI, PERÒ`OH! SORPRESA: LA MÚSCA DE FONS ERA DE FLAMENCO!


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16

Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
13 d'agost de 2016, 21.08 h

#3

PERÒ TU REALMENT SAPS EL QUE ETS. ?

TENS UNA EMPANADA MENTAL.........................


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
|| || ★ || || PAÍS CATALÀ : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || || fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat
13 d'agost de 2016, 20.40 h










#8 Cagarritoneeeeeeeses : no ho saps que fa molt lleig pretendre fer gols a porteria buida ?? Jo no entenc de futbol però això sí que ho sé.




Bé, de tu, que vols esperar-ne, com bon espanyol , traïdor, fals i covard.





Ah! . . . i ABANDONA L'ANÍS EL MONO SI VOLS QUE ET DESAPAREGUIN LES PENES I FÀSTICS DE PRENYADA CANINA.





AU , APA, VES A ESTUDIAR ORTOGRAFIA, REINETA .





ADELANTE LAS HACHES !! !! (comentari 26 de Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
I am nobody fletxa I live nowhere
13 d'agost de 2016, 20.13 h

#12 drogadicte borratxo idiota imbecil desgraciat drogat alcoholic


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI , REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES, obviamente en todos los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes ADIOS MAD MASS ADIOS
13 d'agost de 2016, 18.55 h

#11 ALERTA ANTI SEPARATISTA NIVEL 5

LOS CUERPOS DE SEGURIDAD DEL ESTADO ESTAN AVISADOS DE QUE HAY NAZIS (Alex Fenoll, Lioba Costa, etc. Etc) PREPARANDO UN “ATENTADO” SEPARATISTA PARA MOVILIZAR A SUS CAMARADAS DE CARA A LA CHARLOTADA DEL 11-S.

ATENCION CAMAREROS Y SOCORRISTAS, POLICIAS DEL DNI, ETC ATENCION A ACTIVISTAS SEPARATISTAS QUE OS MONTARAN UN POLLO , REAL O NO, CON LA MENOR EXCUSA PARA LIARLA PARDA Y SALIR EN LA MEDIA SEPARATISTA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.