The Economist, perplex per la nul·la voluntat de l’Estat per eliminar un llegat de Franco
La prestigiosa revista es fa ressò de les incongruències dels horaris a Espanya, de qui diu que està "dessincronitzada amb el sol"
‘The Economist’ se’n fa creus dels horaris que utilitza encara Espanya com a herència de la dictadura de Francisco Franco. La prestigiosa revista ha publicat un article titulat ‘Dessincronitzats amb el sol... i esgotats com a conseqüència’ que es fa ressò del fet que l’Estat encara utilitzi l’horari de l’Europa central quan per localització geogràfica hauria d’adoptar el mateix del Regne Unit o Portugal. La publicació ha emfatitzat que l’anomalia va començar per imposició del dictador feixista i que 40 anys després de la seva mort, ningú l’ha esmenada.
Els rellotges a Espanya encara marquen l'hora del centre d'Europa per acontentar Hitler
“Quan Franco es va apropar a Hitler durant la Segona Guerra Mundial, va canviar els rellotges del seu país per mimetitzar els de Berlín. Ningú els ha tornat a canviar, i el resultat és que els espanyols viuen dessincronitzats amb el sol”, afirma ‘The Economist’. El mateix article reflecteix algunes conseqüències pràctiques de la situació, com ara que el sol es pongui una hora i vint minuts més tard a Madrid que a Nova York tenint en compte les hores locals, o bé que una reunió per esmorzar sigui a les 9 del matí, un fet poc comú a Europa.
La 'siesta', una altra herència franquista que no s'entén
La publicació també va referència als horaris partits de molts llocs de feina i als “llargs descansos” per dinar: “Això data de quan les ciutats eren prou petites per permetre’s una ‘siesta’ a casa i quan, en la penúria de la postguerra civil, molts espanyols tenien dues feines. El resultat és un dia esgotadorament llarg, amb molt temps penjant pel mig”. ‘The Economist’ es posa les mans al cap perquè tot s’endarrereix, com els horaris de tancament dels supermercats o l’horari ‘prime time’ de televisió, que acaba a les 23:30. La conseqüència és clara: “Els espanyols dormen molt menys que la mitjana europea, 41 minuts menys diaris”.
Immobilisme espanyol mentre que Catalunya avança en la reforma horària
Segons la revista, tant el PP, com el PSOE i Ciudadanos estan d’acord a endarrerir el rellotge una hora, però de moment en més de 30 anys no ho han fet. A Catalunya el debat sobre la reforma horària és més intens i els tràmits per aconseguir trencar amb l'herència franquista estan més avançats. En aquest sentit, l'últim govern d'Artur Mas va posar en marxa el Consell Assessor per a la Reforma Horària, que presideix el diputat de Junts pel Sí Fabian Mohedano.
Notícies relacionades
- Catalunya vol anar a l’hora 21.07.2015.