
[Vídeo] Un clip sobre una actuació castellera a la Xina esdevé viral a l’Índia
Les torres humanes catalanes es veuen immerses en una polèmica sobre una tradició al segon país més poblat del món
Guifré Jordan @enGuifre - L’actuació castellera que va protagonitzar la Colla Vella dels Xiquets de Valls en un ‘reality show’ xinès l’any passat ha esdevingut viral. La cadena pública CCTV va penjar un vídeo a Facebook amb un fragment on es completa un 3 de 9 amb folre i un any després ja s’ha visualitzat 4,8 milions de cops, compartit 135.000 vegades i agradat per 40.000 usuaris, a banda d’haver rebut 2.000 comentaris a la mateixa xarxa social. No totes les visualitzacions, però, han estat a la Xina, sinó que bona part han arribat els últims dies de l’Índia per un motiu imprevist: un embolic judicial.
La Cort Suprema de la Índia atia la polèmica amb una tradició similar al país asiàtic
El Dahi Handi és una festivitat hindú que aquest any se celebra demà –avui és una altra data marcada, el Janmashtami- i que consisteix a construir piràmides humanes amb una forma molt similar als castellers. Enguany la data assenyalada s’ha vist immersa en una polèmica perquè la Cort Suprema del país ha restringit l’alçada d’aquestes torres a un màxim de sis metres i ha prohibit als joves de menys de 18 anys participar-hi.
La diferència entre la tradició catalana i la hindú
En aquest context, el diari The Indian Express s’ha fet ressò de la viralitat del vídeo de la cadena de televisió xinesa CCTV afirmant que la Índia no és l'únic país on es desenvolupen torres humanes i ha descrit els castells com “una antiga tradició a la regió catalana d’Espanya”. La publicació explica el fet casteller amb una pinzellada històrica, diversos detalls tècnics i fins i tot fent menció a la figura de l’enxaneta. A més, ha aportat una diferència entre les tradicions catalana i hindú: “Al contrari de la cultura hindú, un infant trepa a dalt de la torre i no ha de trencar cap ‘handi’ (gerro de fang); en canvi, l’infant només aixeca una mà amb quatre dits, entès com una salutació a la bandera”. El 'The Indian Express' tampoc oblida que els castellers són patrimoni immaterial de la UNESCO.