
Tot allò que has de saber per tenir una opinió sobre el RUI
Un debat entre un impulsor i un detractor del referèndum unilateral a Catalunya Ràdio ha posat sobre la taula molts pros i contres al plebiscit
Guifré Jordan @enGuifre - Si la qüestió de confiança de Carles Puigdemont encara no s’ha pactat entre Junts pel Sí i la CUP és, en bona part, per les discussions sobre la inclusió d’un RUI en el full de ruta. El debat està servit i el programa El Matí de Catalunya Ràdio hi ha contribuït amb un debat entre un dels impulsors del referèndum, el periodista Jordi Graupera, i un dels detractors, el professor Ferran Requejo. Els arguments d’un i altre han evidenciat que la decisió és de les més complicades que hauran de prendre els partits independentistes en tot el procés.
Els pros del RUI
Graupera ha rebutjat el full de ruta actual ja que implica tornar a fer unes eleccions en què “se’ns forçarà a avalar el Govern ens agradi o no” per seguir amb el procés i en què s’haurà d’acceptar una Constitució “encara que no ens agradi” perquè això equivaldrà a dir sí a la independència. El periodista ha rebutjat fer “una Constitució abans de decidir si som independents” i assenyalat que la Carta Magna només l’escriurien les formacions sobiranistes.
Els contres del referèndum
Per contra, Ferran Requejo creu que un RUI ni és “factible” ni “convenient”. El membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) creu que “el govern espanyol té més d’una arma i no deixaria fer-lo” i ha mencionat la reforma del TC com a exemple i, si ho fes, el problema seria “similar al 9N”: s’hauria de mirar quin cens es fa servir i s’hauria de comptar amb voluntaris perquè com que s’hauria de fer encara amb el marc espanyol, no es podria fer amb unes regles clares. A més, Requejo ha assenyalat que l’abstenció podria ser del 30% o 40%, cosa que deslegitimaria el resultat.
Les diferències amb el 9N
La gran preocupació de molts sectors independentistes respecte al RUI és el perill que sigui un ‘remake’ del 9N. Un argument que subscriu Requejo, però que Graupera combat apuntant una diferència: “El 9N va ser un procés participatiu, en cap moment el govern de la Generalitat ens va dir que el resultat tindria conseqüències polítiques en la relació jurídica Catalunya-Espanya”, mentre que ara sí que es podria convocar un referèndum vinculant. Un extrem que ha rebutjat el seu interlocutor, ja que un plebiscit “no és vinculant només perquè qui el convoca diu que és vinculant”, i ha indicat haurien de ser els diversos actors implicats –com ara la UE- ho hauria d’acceptar.
Els perills de canviar el full de ruta actual
Tot i les pegues que ha explicitat Jordi Graupera a l’entorn del full de ruta actual, Requejo ha indicat que s’ha de treballar per la unitat i el RUI divideix el moviment: “El que ha fet l’ANC és un error que divideix els independentistes”. En aquest sentit, ha dit que “ens tiraríem un any o un any i mig preparant” el plebiscit i tot plegat conduiria a un atzucac. “Si jo fos assessor de l’Estat, i veiés que Catalunya va cap a un RUI, no estaria preocupat”, ha dit. De fet, l’integrant del CATN ha exclamat: “No podem fer veure que votem, si es vota, ha de ser de forma decisòria i, si no ens deixen, ruptura”, és a dir, aprovació de les lleis de transitorietat i declaració unilateral abans de redactar la Constitució.
Notícies relacionades
- Els actes de la Diada faran pressió perquè el Govern inclogui el RUI al full de ruta 25.08.2016.
- Urtasun i Galdón no resisteixen el vendaval argumentatiu de Jordi Graupera 24.08.2016.
- El pacte JxSí-CUP pels pressupostos, un pas més a prop 23.08.2016.
- Matís d'Anna Gabriel en la posició de la CUP al voltant de la moció de confiança 18.08.2016.