Catalunya, un referent de territori oprimit i d’orgull nacional per The Guardian
Un article d'opinió al diari britànic dóna suport a les expressions polítiques catalanistes al Camp Nou
Guifré Jordan @enGuifre - El columnista de ‘The Guardian’ Kevin McKenna ha utilitzat la Catalunya durant el règim feixista de Francisco Franco com a referent de nació oprimida i ha aplaudit les mostres d'orgull nacional que en l'actualitat expressa al Camp Nou. L’article es basa en la simbologia d’elements nacionals com ara les banderes, i se centra en la polèmica que va suscitar l’acció d’un centenar d’aficionats del Celtic, el club de futbol insígnia d’Escòcia, quan fa uns dies van hissar banderes palestines en un partit contra el Hapoel Be’er Sheva en solidaritat pel poble palestí i com a rebuig al tracte que rep la comunitat a Cisjordània per part de les autoritats israelianes.
"El Barça ara encarna l'orgull i la identitat catalanes"
La UEFA ha obert un procés sancionador contra el Celtic per l’acció, així com en va obrir un contra el Barça per mostrar estelades en diversos partits. És en aquest context que l’articulista ironitza sobre la manera en què l’ens futbolístic europeu ha operat com una “màfia global” en els últims anys sense tants controls. Fins i tot, afirma que durant el règim de Franco, “l’únic lloc on els catalans podien ensenyar la bandera catalana de manera segura era al Camp Nou”, perquè a qualsevol altre lloc era sinònim “d’arriscar-se a morir o ser empresonat”. És per això que, segons McKenna, “el Barça ara encarna l’orgull i la identitat catalanes”.
"El futbol pot ser un vehicle d'expressar orgull en una causa nacional"
Agafant com a referències els clubs català i escocès, l’article de The Guardian diu que “on sigui que hi hagi opressió en aquest món, el futbol, per la seva naturalesa, pot ser un vehicle d’expressar orgull en una causa nacional”. Així, rebutja la idea que futbol i política no s’han de barrejar ja que, en el cas de l’incident de fa uns dies al camp del Celtic, Palestina ja sap que “no està patint sola”, no només per les banderes, sinó perquè ja s’han recollit 200.000 lliures en donacions per fer front a les possibles sancions.