directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 06:42 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Montilla reconeix que la sentència farà crèixer l'independentisme

El president de la Generalitat reconeix que la via federalisme queda tocada, i es pregunta perquè el PSC té por a la via federal

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

La sentència del TC ha deixat tocat el federalisme, en demostrar que l'Espanya que hauria d'avançar cap a l'Estat federal no reconeix l'autonomia i la capacitat de decidir dels seus territoris. És en aquest context que la Fundació Catalunya Segle XXI, vinculada al PSC, ha organitzat aquest dimecres uns Diàlegs sobre Federalisme amb el president de la Generalitat, José Montilla. Els diversos ponents, que en aquesta ocasió provenien de Galícia i Madrid per demostrar que encara hi ha federalistes a l'Estat, han analitzat els reptes del moviment després d'una retallada estatutària que posa en dubte la continuïtat del procés federalitzant. El més crític dels participants ha estat Ferran Mascarell, qui ha assegurat que la sentència 'dibuixa una Espanya que no m'interessa, una Espanya uninacional que trobo normal que unes quantes generacions de catalans trobin insuportable i avorrida'. Montilla ha replicat les paraules de Mascarell reconeixent que 'la sentència dels qui defensen la unitat d'Espanya ha fet més independentistes'. El líder del PSC ha reclamat al PSOE una aposta 'més agosarada, més activa, més propositiva' vers la via federal, i ha reconegut que no sap 'perquè el PSOE té por al federalisme'.
josé montilla ferran mascarell
Comparteix
   


Etiquetes
En un acte anomenat 'Diàlegs pel progrés' centrat en el federalisme, el president de la Generalitat i primer secretari del PSC s'ha mostrat crític amb la posició dels socialisme espanyol, a qui veu amb 'por' al federalisme. Una actitud que té el socialisme espanyol 'quan té una executiva que es diu federal, un comitè federal, un congrés federal'. Per això, Montilla ha apel·lat a ser conseqüent i, malgrat la 'pressió de la dreta', 'donar la cara perquè no és amagant-te com es guanyen les batalles'. 'Les batalles, per guanyar-les s'han de donar, i crec que s'ha de tenir una posició més agosarada, més activa, més propositiva al respecte', ha dit.

El president ha remarcat que si hi ha hagut 'avenços importants' en aquest àmbit 's'han fet de la mà del socialisme espanyol', com ara l'estat de les autonomies a finals del 70 o les reformes dels estatuts recents. 'Sense la complicitat del PSOE', ha remarcat, 'no estaríem parlant de sentència perquè no tindríem nou Estatut'. Ara bé, Montilla creu que 'els ha menjat una mica la moral aquesta ofensiva que ve de l'etapa de l'aznarisme però que ha mantingut el PP malgrat estar a l'oposició'.

Montilla ha avisat que 'si hi hagués una interpretació errònia del text, que no contempli la plurinacionalitat de l'Estat, hauríem d'encaminar-nos cap a una reforma constitucional'. Montilla ha matisat que no està proposant una reforma de la Constitució 'ara i avui', però creu que 'no seria assenyat evitar un debat' que el mateix Zapatero va posar damunt de la taula durant la seva primera legislatura. Montilla defensa ara que 'la pròpia maduresa de la Constitució exigeix a mig i llarg termini la introducció d'algunes reformes, com s'ha fet en altres països'.

Mascarell: 'La sentència dibuixa una Espanya que no m'agrada'

No ha estat només Montilla qui s'ha mostrat crític amb l'actitud del PSOE. També ho ha fet l'exconseller de Cultura Ferran Mascarell, que ha assegurat que la sentència de l'Estatut demostra que 'l'imaginari del PP sobre Espanya s'ha imposat al PSOE'.

En la seva intervenció en el mateix acte, Mascarell –del sector 'catalanista' del PSC-, ha assegurat que la sentència de l'Estatut 'dibuixa una Espanya que no m'agrada i no m'interessa'. 'Una Espanya uninacional que trobo normal que unes quantes generacions de catalans trobin insuportable i avorrida', ha afegit, tot remarcant que l'estat federal surt 'qüestionat' amb la sentència.

A més, Mascarell ha afegit que 'l'acte de votar a l'estat espanyol té menys importància' després de la sentència sobre l'Estatut, ja que 't'ho poden canviar fins a un límit bastant irreconeixible'.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
8 de juliol de 2010, 10.26 h

Que no s'equivoqui el Monti. Si creix l'independentisme, millor dit, per no ser pejoratius sota la seva perspectiva, cal dir sobiranistes, No és per la sentència exclusivament, sinó per la clase política que tenim i que ens han defraudat, perquè ecspanya abusa de Catalunya. Perquè constantment ens insulten i expolien. Ara que no es faci el bó i digui que no és responsable. Som sobiranistes perquè toca, pel nostre futur, i perquè així ho volem decidir.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
CIU=PP fletxa SÓN EL MATEIX GOS AMB DIFERENT COLLAR.
8 de juliol de 2010, 08.59 h

#1
Una vegada més estic d´acord amb tu Jordi, Però el perill i el llast més gran el tenim amb Ciu perquè segons diuen un 40% dels seus votants encara es pensen que són nacionalistes catalans quan en realitat són l´altra cara de la moneda del Psc-psoe o del PP i a la pràctica són exactament el mateix la gent hauria d´entendre que com més votin Ciu, Psc-psoe i PP pitjor per Catalunya en tots els àmbits i que cap altre partit per molt independentista que sigui els arrossegarà a posi... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Jordi-80 fletxa València
8 de juliol de 2010, 06.44 h

El PSC s'està quedant a soles dins del PSOE, però també dins del Principat. Fins i tot, a dins seu hi ha diferents veus contraposades. Pobrets, estan desorientats, però sobretot, estan vençuts ideològicament, i esperem que prompte, també electoralment i políticament. Ja no saben on amagar-se i quin missatge donar.

Els hem guanyat. Els vam posar l'ham de la presidència i van picar. Una gran lliçó que els ha donat l'independentisme. Adéu, PSC!


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.