La prova que la diada d’En Comú Podem a Sant Boi és tramposa
L'acte de la ciutat del Baix Llobregat contravé l'esperit de 1976 i tergiversa
En Comú Podem continua convidant la ciutadania a participar de la manifestació que ha convocat pel matí de la Diada a Sant Boi. Es tracta del “40è aniversari de la gran reivindicació històrica de la Diada a Sant Boi” que “va unir tot un poble treballador”, segons han fet saber en una carta a la militància. La formació planteja l’acte com un record al catalanisme popular de què fan bandera, però les hemeroteques demostren que no es pot reduir a l'obrerisme, a jutjar pels oradors de l’acte.
Dos oradors de dretes i un d'esquerres
Els parlaments de la marxa, impulsada per l'Assemblea de Catalunya, van anar a càrrec de Miquel Roca, dirigent ja llavors de CDC i actual defensor de Cristina de Borbó en les causes judicials obertes; Octavi Saltor, un fervorós defensor de Francesc Cambó i dirigent de la Lliga durant la República; i Jordi Carbonell, l’únic orador del ‘catalanisme popular’ però inequívocament independentista. En conjunt, un acte popular però alhora no exempt de les classes benestants catalanes.
La unitat de la Diada de 1976
La Diada de 1976 sí que es recorda per una unitat inequívoca, ja que s’hi trobava des de la burgesia fins al PSUC, cosa que En Comú Podem vol ara reivindicar quaranta anys després. Ho fa, però, trencant precisament l’esperit de Sant Boi, ja que ara la unitat es troba en la marxa descentralitzada convocada per l’ANC i Òmnium. S’hi trobaran des del centre-dreta del PDC fins l’esquerra anticapitalista de la CUP, passant per Esquerra, l’alcaldessa Ada Colau, el propi líder d’En Comú Podem, Xavier Domènech, i alguns membres d’EUiA, Podem Catalunya i Barcelona en Comú. Amb tot, en lloc de fer costat a la manifestació més unitària, En Comú Podem fa un acte paral·lel amb la intenció de reivindicar l’esperit de 1976.