
Pel CAC les candidatures a la CCMA incompleixen l'esperit de la llei
Els partits continuen sense despolititzar la Corporació
El Ple del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha decidit aquest dimecres aprovar l'informe d'idoneïtat sobre les candidatures per formar part del consell de govern de la nova Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). L'informe ha estat adoptat per unanimitat i, en ell, el CAC diu que 'no concorren motius suficients de manca d'idoneïtat professional manifesta' en relació amb totes les candidatures, tot i que és crític amb el procés que s'ha seguit. Així, afirma que la proposta de candidatures 'en el seu conjunt' ha estat 'fruit de l'aplicació de quotes de partit, visualitzades en la seva negociació', la qual cosa 'no s'adequa ni amb l'esperit de la llei de la llei de la CCMA ni amb els criteris d'independència i professionalitat que promou'.
A la sessió plenària d'aquest dimecres hi ha assistit tots els membres del Consell, a excepció de la consellera Núria Llorach i Boladeras, que no hi ha estat present a petició pròpia, ja que és una de les dotze candidates.El Ple ha emès aquest informe un cop el Parlament li va enviar els dotze noms a avaluar, després d'una dura negociació entre els partits polítics. A més de Llorach, els candidats a formar part de la nova direcció de la Corporació són Anna Balletbó, Eduard Berraondo, Brauli Duart, Xavier Guitart, Roger Loppacher, Joan Manuel del Pozo, Marc Puig, Armand Querol, Albert Sàez, Àngela Vinent i Josep Viñeta. Tot fa preveure que Sàez ocupi el lloc de president de la CCMA.
El CAC ha recordat que la seva funció, segons la llei de la CCMA, és 'valorar especialment que hagin exercit funcions d'administració, d'alta direcció, de control o d'assessorament, o funcions de responsabilitat similar, en entitats públiques o privades'. L'informe constata que 'no pot apreciar-se en cap de les candidatures de circumstàncies que permetin efectuar de forma indubitada i manifesta un judici individual de manca d'idoneïtat professional', ja que 'totes les persones proposades estan incloses en alguns dels supòsits' que estableix la llei.
Així, el Consell creu que els candidats superen aquest article de la llei, que és el que ha de valorar, segons han recordat fonts de l'organisme. Però al mateix temps, constata que 'els criteris de capacitat i d'idoneïtat professional no han estat els que han fonamentat, de manera decisiva, la selecció en el procediment seguit per a consensuar la llista de persones candidates'.
De fet, els consellers creuen que 'l'elaboració de la llista corresponent ha estat el fruit d'un llarg pacte en el qual han tingut lloc transaccions diverses sobre la base de criteris d'oportunitat i estratègia política'. Un pacte que el CAC entén 'contrari a 'esperit del legislador', ja que 'ha estat presentat com un compromís de naturalesa partidista, reflectet així en els mitjans de comunicació, tancat i irreversible'.
Així, l'informe del CAC acaba amb cinc punts, el primer dels quals afirma que emet linforme 'per mandat legal', tot recordant que 'ja va expressar la seva discrepància amb un sistema d'avaluació que el converteix de facto en instància avaladora d'una proposta tancada de candidatures'.
El segon punt lamenta que 'la proposta de candidatures, en el seu conjunt, hagi estat fruit de l'aplicació de quotes de partit, visualitzades en la seva negociació, la qual cosa no s'adequa ni amb l'esperit de la llei de la CCMA ni amb els criteris d'independència i professionalitat que promou'.
El CAC afegeix que la llista inclou dotze noms, 'el nombre exacte de persones que integren el Consell de Govern', quan la nova llei 'permetia l'enviament d'una llista amb un nombre superior al de les vacants a cobrir', fet que possibilitava que el CAC 'pogués informar a partir d'una proposta oberta de candidatures'.
L'organisme també constata que el procediment seguit per designar les candidatures 'ha contaminat la seva presumpció d'independència'. De fet, recorda que, segons la llei, els membres del Consell de Govern 'han d'actuar amb plena independència i neutralitat i no poden estar sotmesos a cap instrucció o indicació en l'exercici de les seves funcions'. A més, afegeixen que aquets són 'uns principis que formen part de l'estatut personal dels consellers' i que 'només es podran avaluar a posteriori'.
L'últim punt fa referència a que s'informarà al parlament, en 'estricte compliment de les funcions que li encomana' la llei, que 'no concorren motius suficients de manca d'idoneïtat professional manifesta en relació a totes i cadascuna de les persones candidates'.