La recepta Romeva: primer votar independència, després buscar la reacció del món
El conseller d'Exteriors crida a aprofitar que l'"Estat està en fallida"
Guifré Jordan @enGuifre - Raül Romeva té clar que la comunitat internacional no mourà un dit per Catalunya fins que el Principat no faci un moviment clau cap a la independència. El conseller d’Exteriors ha afirmat en una entrevista a Catalunya Ràdio que “el reconeixement ve a partir de fets consumats i no d’intencions”, i ha reblat el clau: “A fora reaccionaran a allò que fem, no esperem a que fora ens resolguin el que nosaltres hem de fer”. A més, ha indicat que “fins que no ets un estat, les actituds internacionals són unes, i quan ho ets canvien radicalment”.
Els imprescindibles: votar, estabilitat parlamentària i mobilització
Romeva ha dit que una de les exigències de la comunitat internacional és que hi hagi un aval democràtic, és a dir, una votació, tot i que no ha concretat si seria més ben vist un RUI o unes eleccions constituents i tampoc s’ha definit sobre la ‘via Asens’: “Ho podem discutir, el que compta és que ho fem”. Creu que les institucions han de garantir aquesta votació i garantir dos pilars més: estabilitat parlamentària i mobilització al carrer.
"A nivell internacional, l'Estat cada vegada té més dificultats per fer-se un lloc"
Amb tot, ha admès que el full de ruta plantejat no és l’ideal, ja que la solució òptima seria pactar amb l’Estat un referèndum, però és l’única alternativa possible. En aquest sentit, el sobiranisme català es podria veure beneficiat del fet que “l’Estat està en fallida, a nivell internacional cada vegada té més dificultats per fer-se un lloc, perquè se’l tingui en compte en les decisions rellevants”. De moment, La Moncloa continua ‘en funcions’ per 263è dia consecutiu.
Notícies relacionades
- La nova delegació catalana triomfa als mitjans portuguesos malgrat la ‘hiperventilació’ de la ‘caverna’ 06.09.2016.
- Ràbia a l'unionisme que no pot evitar que la diplomàcia catalana s'escampi pel món 07.09.2016.
- Tot allò que no saps de la diplomàcia pública catalana 19.07.2016.
- Romeva defensa que les vies democràtiques unilaterals poden superar “legítimament” les barreres constitucionals 06.07.2016.