El govern escocès torna a desafiar Londres amb el segon referèndum de fons
Sturgeon no s'arronsa i intenta fer un front comú per no sortir de la UE en un capítol d'un serial que podria acabar amb un nou plebiscit segons el líder dels liberals britànics
Guifré Jordan @enGuifre - El govern d’Escòcia fa avui una posada en escena al parlament de Holyrood per fer prevaler els seus interessos davant el Brexit. La primera ministra, Nicola Sturgeon, i el nou ministre designat per negociar el lloc d’Escòcia a Europa amb la nova situació, Michael Russell, han fet discursos per cridar tots els partits escocesos a fer un front comú que defensi la permanència del país a la UE i al mercat únic, segons fonts del mateix executiu. Edimburg torna així a tensar la corda amb Londres, després de fer contactes unilaterals a Brussel·les durant aquest estiu per intentar que Escòcia es mantingui al club dels 28 encara que la resta del Regne Unit en marxi.
Theresa May, sense mandat per fer fora Escòcia del mercat únic
Russell també ha dit a la cambra que “la veu d’Escòcia està sent escoltada arreu de la UE, volem que Europa i el món sàpiguen que vam votar de tot cor quedar-nos a la Unió. El missatge des del govern del Regne Unit està sent confús i nociu”. De fet, fa uns dies Sturgeon ja va dir a Holyrood que la primera ministra britànica, Theresa May, no tenia mandat democràtic per treure Escòcia del mercat únic.
El líder dels liberals britànics, convençut que hi haurà segon referèndum a Escòcia
A la sensació que Escòcia es torna a posar les piles per desafiar l’Estat, se sumen les declaracions del líder del partit liberal britànic, Nick Clegg, que veu molt complicat parar un segon referèndum d’independència al país del nord de l’illa britànica després del Brexit. El dirigent liberal creu que la sortida de la comunitat europea durà a un “xoc molt important entre les parts constituents del Regne Unit”.
Què passaria si tots els parlaments britànics haguessin de votar el Brexit?
D’altra banda, creixen les veus que abans d’executar l’Article 50, que engegarà oficialment el compte enrere irreversible cap al trencament, s’hauria de votar la decisió a les dues cambres de Westminster i des d’Escòcia s’apunta que també als parlaments de totes les nacions. Si fos el cas, el procediment quedaria bloquejat a Edimburg en una situació d’atzucac complicada de resoldre, que podria acabar fent activar el segon referèndum.
Notícies relacionades
- El Regne Unit, un pas més a prop de la desaparició 21.07.2016.
- Sturgeon: "Bloquejar un segon referèndum d'independència a Escòcia seria la pitjor opció" 15.07.2016.
- El vicecanceller alemany afirma que la UE acceptaria una Escòcia independent com a membre de ple dret 04.07.2016.
- Rajoy mostra el seu cangueli amb la posició de força d'Escòcia després del Brexit 29.06.2016.
- La Unió Europea obre la porta a Escòcia 27.06.2016.