directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 10 d'octubre de 2024 17:08 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El deure de conèixer el català no és equivalent al del castellà

Comentaris 10  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La sentència del Tribunal Constitucional espanyol (TC) dóna un valor no equivalent al deure de conèixer el català al de conèixer el castellà. Els magistrats consideren que el deure de conèixer el català 'no és jurídicament exigible amb caràcter generalitzat', tal com sí determina del castellà la Constitució, sinó només com un deure 'individualitzat i exigible'. A més, el Constitucional declara inconstitucional que el català sigui 'preferent' en les administracions públiques i els mitjans de comunicació, ja que 'implica la primacia d'una llengua sobre una altra', i 'imposa' així 'el català sobre el castellà, en perjudici de l'equilibri inexcusable entre dues llengües igualment oficials'.

Comparteix
   


Etiquetes
L'article 6.2 de l'Estatut estableix que els ciutadans de Catalunya 'tenen el dret d'utilitzar les dues llengües oficial i els ciutadans de Catalunya tenen el dret i el deure de conèixer-les'. Segons la sentència del TC, aquest article 'seria inconstitucional i nul en la seva pretensió d'imposar un deure de coneixement del català equivalent en el seu sentit al que es desprèn del deure constitucional de coneixement del castellà'.

El TC recorda que l'article 3.1 de la Constitució estableix el deure de conèixer el castellà com a 'deure general de coneixement', però remarca que el deure de conèixer el català de l'Estatut és 'un deure que no és jurídicament exigible amb caràcter general' i que s'ha de concebre 'com un deure de naturalesa diferent al que només es pot predicar del castellà'.

'El fet que la Constitució no reconegui el dret a utilitzar les llengües cooficials diferents del castellà no impedeix que els estatuts d'autonomia garanteixin tal dret', afegeixen, però 'una altra cosa és, en canvi, que també exigir el dret de conèixer-les'.

Així, el Constitucional fa una interpretació d'aquest deure, ja que creu que l'Estatut 'admet amb naturalitat una interpretació diferent i conforme a la Constitució' que passa per un deure 'individualitzat i exigible'. Així, avisa que 'seria improcedent' que el poder públic de la Generalitat pogués tenir la facultat 'd'utilitzar exclusivament la llengua catalana en les seves relacions amb els ciutadans', sinó que es tracta 'no d'un deure generalitzat per a tots els ciutadans de Catalunya, sinó de la imposició d'un deure individual i d'obligat compliment que té el seu lloc específic i propi en l'àmbit de l'educació' i en les relacions que 'vinculen a l'administració catalana amb els seus funcionaris'.

Dues llengües 'd'ús normal' davant de les administracions
Pel que fa la definició del català com a llengua pròpia de Catalunya, el TC determina que aquest 'no pot suposar un desequilibra del règim constitucional de la cooficialitat de les dues llengües en perjudici del castellà'. En aquest sentit, avisa que si es pretén deduir que 'només el català és llengua d'ús normal i preferent del poder públic, ni que sigui només del poder pública autonòmic, s'estaria contradient una de les característiques constitucionalment definidores de l'oficialitat lingüística'. Pel TC, 'tota' llengua oficial és 'd'ús normal per i davant dels poders públics'.

Així, s'afegeix que 'tota llengua oficial és, també allí on comparteix aquesta qualitat amb una altra llengua espanyola, llengua d'ús normal per i davant de les administracions'.

El català, llengua 'no preferent'
Tal com ja es va establir en la resolució del 28 de juliol, el TC ha declarat inconstitucional el caràcter 'preferent' del català en l'administració i en els mitjans de comunicació. Segons els fonaments, el concepte preferent 'implica la primacia d'una llengua sobre una altra en el territori de la comunitat autònoma, imposant, en definitiva, la prescripció d'un ús prioritari d'una d'elles, en aquest cas del català sobre el castellà' i 'en perjudici de l'equilibri inexcusable entre dues llengües igualment oficials i que en cap cas poden tenir un tracte privilegiat'.

Així, es considera que la definició del català com a llengua pròpia de Catalunya 'no poden justificar la imposició estatutària de l'ús preferent' i 'en detriment' del castellà, en les administracions i els mitjans públics. Afegeix, però, que això és 'sense perjudici de la procedència de que el legislador pugui adoptar, en el seu cas, les adequades i proporcionades mesures de política lingüística' que serveixin per 'corregir' les 'situacions històriques de desequilibri' que puguin existir entre les dues llengües.

Ser atès en català, només exigible als poders públics
Pel que fa als drets lingüístics dels consumidors i usuaris, el TC considera que 'el deure de disponibilitat lingüística de les entitats provades, empreses o establiments oberts al públic no pot significar la imposició a aquestes', al seu titular o al seu personal, 'd'obligacions individuals d'ús de qualsevol de les dues llengües oficials'. De fet, considera que 'el dret de ser atès en qualsevol de les llengües només pot ser exigible en les relacions entre els poders públics i els ciutadans'. Per aquest motiu, el tribunal creu que en les relacions entre privats no es pot entendre que l'Estatut 'imposi' aquesta obligació als ciutadans.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#10
Albert fletxa BARBERÀ DEL VALLÉS
25 de juliol de 2018, 13.10 h

#6
Com pots dir això escrivint tant malament el Català?
Potser podries aprendre-ho tu abans d'exigir als demés que ho facin.

Una miqueta d'empatia i solidaritat, si us plau....
I una miqueta d'ortografia i sintaxi!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
jioan sellés fletxa Barcelona
12 de juliol de 2010, 11.00 h

Molt bé Anna de Vilassar. Tots hem de fer igual.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
xavier fletxa barna
10 de juliol de 2010, 16.52 h

#5 ladra ladra que ademas de sorda y facha antidemocratica y solo ofender, es que cobras tambien subvencion?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
l'Esteve fletxa Vallés Oriental
10 de juliol de 2010, 13.38 h

#5 Mariolis, no caiguis a la trampa : NO ALIMENTEU ELS TROLLS.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
anna fletxa Villassar de Mar
10 de juliol de 2010, 09.44 h

jo ho tinc molt clar, i ara més que mai, si fins ara per educaciò contestaba en castellá a tota aquella persona que amb preguntaba en l'idioma espanyol , per alló de que no sabía si vivia aquí o era vingut de fora de feia poc , ara aixòs ja s'acabat... si en volen entendre que aprenguin el catalá , com jo he tingut que fer amb l'alemany , al francès, o l'anglès... NO en penso pasar ni una. ¿mala llet? no , consecuente amb mi mateixa, defensora de la meva terra i de la meva llengua.
Pe... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
10 de juliol de 2010, 09.24 h

#3 Els sords aqui sou tu i la Fdez de la Vega i tota la purria espanyolista que ens oreten ofegarns. Xavier destol·les bilis i això no és bo, Ves al metge!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
l'Esteve fletxa Vallés Oriental
10 de juliol de 2010, 08.51 h

Tornen el vells temps .

El general Millán Astray el 1936:
Cataluña y las provincias vascas, son "cánceres en el cuerpo de la nación. El fascismo, que es el sanador de España, sabrá como exterminarlas, cortando en la carne viva, como un decidido cirujano libre de falsos sentimentalismos"
"¡Abajo la inteligencia!" ¡Viva la muerte!".

(Diari nazi, «Rostocker Anzeiger», 1939)
Lo más importante de todo es que Cataluña haya sido conquistada
por la fuerza de las armas. Con este simple hech... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
xavier fletxa tarragona
9 de juliol de 2010, 21.13 h

#2 a lo mejor estaban sordos


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 12
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
9 de juliol de 2010, 21.08 h

El castellà? Que és el castellà? Els meus avis, quant escoltaven una persona parlant castellà li deien estrangera. Ningú entenia aquella llengua. I no fa pas tants anys!

Com l'au Fènix nosaltres ressorgirem!


Visca la Democràcia!
Visca la Constitució Catalana!
Visca la Llibertat!
Visca Catalunya


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Jordi-80 fletxa València
9 de juliol de 2010, 20.24 h

Això té un qualificatiu: Apartheid!

Açò és el supremacisme espanyolista, un imperialisme tronat i caduc.


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Els voltors volen que continuï l’espoli, com va passar a Llatinoamèrica... i l’anticatalanisme

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.