Terricabras i Tremosa revelen les vergonyes espanyoles davant la UE
Els dos eurodiputats expliquen que la feble posició de l'Estat podria acabar portant un reconeixement de la independència
Guifré Jordan @enGuifre - Injecció d’optimisme pel paper de la Unió Europea en el procés català per part de Ramon Tremosa i Josep Maria Terricabras aquest dilluns al vespre. Els dos eurodiputats han participat en una taula rodona a Vilafranca del Penedès organitzada per Òmnium Alt Penedès i moderada pel periodista Marçal Sintes, on han fet palès que Catalunya té totes les opcions obertes de rebre el reconeixement del club dels 28 per una senzilla raó: “Al final del dia, Alemanya i els estats nòrdics volen estats que funcionin, i Espanya no funciona. I això és irresoluble”. Ho ha dit el representant convergent en un posicionament que ha reblat el republicà de manera contundent: “Espanya és un estat en descomposició”.
Comparteix
TweetEtiquetes
Els dos eurodiputats han donat un reguitzell d’arguments i exemples per justificar la feble posició espanyola davant la comunitat internacional, més enllà de la incapacitat de formar govern. Terricabras ha afirmat que “el prestigi d’Espanya al Parlament Europeu és de zero sota zero”, i ha explicat que tothom s’atreveix a qüestionar les polítiques de Madrid –com la política del retorn en calent dels immigrants que salten les tanques de Ceuta i Melilla o bé la llei mordassa–, mentre que no ho fan amb altres estats grans.
També ha citat el nul paper del govern Rajoy en les negociacions europees sobre el Regne Unit prèvies i posteriors al Brexit, i les crítiques d’una eurodiputada austríaca i un belga del malbaratament que suposa que Espanya tingui més aeroports que Alemanya. Una sensació que, segons el dirigent convergent, ve donada perquè l'Estat està a la cua en múltiples indicadors, com l'atur, l'educació, infraestructures, economia o compliment de les normatives comunitàries.
El Financial Times no dóna la raó a Madrid
Madrid, però, no només queda en evidència a ulls dels altres països comunitaris, sinó també a la premsa internacional. És el parer de Tremosa, que ha recordat diversos articles del Financial Times, probablement el diari més influent del continent, desfavorables a la imatge espanyola o com a mínim gens influenciats per la versió de La Moncloa. És el cas d’un editorial de fa un mes, on es deixava clara la irrellevància de l’Estat en la diplomàcia internacional. Un altre exemple que ha donat és interpretació dels resultats de les eleccions catalanes de 2012: mentre a Madrid es fregaven les mans per un “fracàs” de Mas i la fi de l’aventura sobiranista, el Financial Times parlava en portada de victòria independentista.
Luis de Grandes, eurodiputat del PP: "Estem perdent la batalla de l'opinió pública a la UE"
És per això que, segons els dos eurodiputats, la Unió Europea s’escolta amb atenció els moviments catalans, com va demostrar un acte dels dos partits a l’Europarlament el 2014, que va congregar “70 eurodiputats, ambaixadors, tècnics de la comissió i ‘think tanks’”, segons Tremosa, que ha afegit: “Luis de Grandes [eurodiputat del PP] va dir: ‘Estamos perdiendo la batalla de la opinión pública en la UE’”. Unes paraules que, segons el dirigent, va pronunciar després de veure que els reiterats actes per la unitat d’Espanya a Brussel·les del PP i també de Ciudadanos no assoleixen mai més de 30 assistents, gran part dels quals de l’Estat.
Els deures de la ciutadania
Quina és l’estratègia a partir d’ara, al parer dels dos oradors d’aquest dilluns a Vilafranca? En primer lloc, la ciutadania té deures: mantenir la calma i la paciència, com ha reclamat Tremosa citant una conversa: “L’ambaixador d’un país molt gran em va dir que no estigués nerviós, que gaudís del procés, que una independència pacífica és molt bonica. ‘No heu caigut en cap provocació, no us han fet descarrilar, ho esteu fent molt bé’”.
La ruptura i els suports europeus podrien venir en qualsevol moment
En aquest sentit, ha recordat la rapidesa amb què el mur de Berlín va caure el 1989, un moment històric que Terricabras també ha utilitzat per dir que en qualsevol moment sobtat podria haver-hi una ruptura i una cascada de suports europeus, “fins i tot abans del termini” de 18 mesos establert per Junts pel Sí. I si no és així, “d’aquí un any o 14 mesos estarà tot fet, no en tinc cap dubte”, ha afirmat, alhora que tampoc ha mostrat hesitació per dir que al final, “la UE acaba reconeixent els fets”. Tant ell com el seu col·lega a l’Europarlament han posat exemples com la independència de les repúbliques bàltiques, rebutjades pel Regne Unit, França o l’URSS només unes setmanes abans que es declaressin.
Notícies relacionades
- Clatellada de l'Eurocambra al Govern espanyol: reclama la retirada del pla de conca de l’Ebre 13.07.2016.
- Els eurodiputats catalans units, a l’atac contra Fernández Díaz davant la Comissió Europea 23.06.2016.
- Tremosa: “Amb el seu caprici nacionalista, Espanya perjudica 500 milions d’europeus” 15.06.2016.
- Terricabras etziba una plantofada a Arias Cañete i al Parlament Europeu 13.07.2016.
- Terricabras destapa l’enèsim episodi de males arts espanyoles a la UE contra el procés 29.02.2016.