directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 3 d'octubre de 2024 13:45 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Els independentistes de l'SNP guanyen les eleccions escoceses

Es confirma l'espectacular tomb electoral enmig d'un recompte caòtic de vots

Comentaris 12  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 10 vots )
carregant Carregant

El tomb electoral que havien vaticinat les enquestes finalment s'ha produït a Escòcia. El Partit Nacional Escocès (SNP) ha guanyat en escons i en vots, en el que és la primera derrota del Partit Laborista en tota la història d'eleccions escoceses. L'SNP obté 47 escons (20 més que al 2003) mentre que els Laboristes es queden amb 46 i en perden 4. Bastant més lluny han quedat el Partit Conservador Unionista, amb 17 escons (1 menys) i els Liberals Demòcrates, amb 16 (-1).

D'altra banda l'esperpèntic recompte de vots ha generat un caos de dimensions considerables, amb centenars de milers de paperetes anul·lades. Aquest fet no només ha provocat la crítica del líder de l'SNP, Alex Salmond, que ha qualificat els fets com a "intolerables", sinó que ha acabat amb una investigació de la Junta Electoral -que s'està duent a terme sobre la marxa- per aclarir les causes i confirmar la validesa dels comicis en alguns comptats.

Comparteix
   


Etiquetes
El tomb electoral que havien vaticinat les enquestes finalment s'ha produït a Escòcia. El Partit Nacional Escocès (SNP) ha guanyat en escons i en vots, en el que és la primera derrota del Partit Laborista en tota la història d'eleccions escoceses. L'SNP obté 47 escons (20 més que al 2003) mentre que els Laboristes es queden amb 46 i en perden 4. Bastant més lluny han quedat el Partit Conservador Unionista, amb 17 escons (1 menys) i els Liberals Demòcrates, amb 16 (-1).

El recompte de vots, amb canvi de sistema proporcional inclòs, ha creat un gran caos a molts col·legis electorals, i ha generat un gran nombre de vots nuls. De fet la Junta Electoral ha decidit començar una investigació -que ja es troba en curs- per aclarir els fets i confirmar els resultats. El líder dels independentistes escocesos, Alex Salmond, s'ha mostrat indignat per aquesta acumulació de caos i vots nuls, que ha fet que en alguns comptats el nombre de vots nuls hagi superat fins i tot la llista més votada.


Actualització a les 18:30 h:
Amb 122 dels 129 escons assignats, els independentistes del Partit Nacional Escocès (SNP) es posen al capdavant com a partit amb més escons i s'asseguren 45 diputats (+20), mentre que els laboristes n'asseguren 43 (-5). A molta distància queda el partit dels liberals demòcrates, amb 16 (-1) i el partit conservador, amb 15 (-1). Si l'SNP fos el partit amb més diputats, seria el primer cop que el partit laborista deixa de guanyar unes eleccions escoceses.

Actualització a les 18:05 h: Amb 108 dels 129 escons assignats, el frec a frec no pot ser més ajustat. Els independentistes de l'SNP i els laboristes empaten a 40 diputats, tot i que els primers n'obtenen 18 més que el mateix recompte de 2003, i els segons en perden 6. El tercer partit en escons de moment són els Liberals Demòcrates, amb 15 (-2).

Actualització a les 17:01  h:

Amb 99 dels 129 escons assignats, els laboristes asseguren 39 diputats (-6) seguits de prop per l'SNP  amb 36 (+17), d'un total de 99 escons confirmats dels 129 del Parlament escocès. Ara ja queden només 30 escons en disputa.

Actualització a les 15:08  h:

Els laboristes continuen al capdavant de forma momentània amb 38 escons (-5) seguits de prop per l'SNP amb 34 (+15), d'un total de 95 escons confirmats dels 129 del Parlament escocès.

Actualització a les 14:36  h:

Amb 93 dels 129 escons ja confirmats, l'SNP i els laboristes segueixen frec a frec. Els laboristes han assegurat 36 (-5) seients al Parlament, per 34 (+15) dels independentistes. Els resultats provisionals confirmen l'espectacular increment del suport popular a l'SNP, tot i que encara està per veure si l'enfonsament dels laboristes és tan important com es preveia.

Actualització a les 14:12  h:

Amb les últimes dades a la mà, podem dir que a les 14.12 h l'SNP és a punt d'atrapar els laboristes. Ara amb 85 escons adjudicats dels 129 totals, l'SNP manté el seu increment respecte a les anteriors eleccions de 15 "seients" i gairebé empata amb els laboristes amb un total de 32 escons i el 33,8% dels vots escrutats fins ara. Els laboristes obtenen 33 escons. En perden 7 respecte dels mateixos seients de les darreres eleccions i a més tenen un percentatge de vots més petit, del 32,4%. Així, doncs, sembla que les enquestes es compliran i el partit independentista escocès, si tot segueix en aquesta línia, guanyarà les eleccions.

Actualització a les 13.20 h:
El recompte de vots com hem anat anunciant no és fàcil i s'està dilatant. Ara tenim una mica de novetats. A la una i escaig sobre el 82 del total de 129 "seients" al parlament escocès es tornen a reduir les distàncies. L'SNP aconsegueix 30 escons amb un augment respecte de les últimes eleccions de 15 escons. D'altra banda a només dos "seients", els Laboristes perden 8 escons i es queden, de moment, amb un total de 32. Seguirem informant dels resultats. Teniu a la vostra disposició el següent vincle per seguir les dades al minut.

Actualització a les 12.40 h:
Malauradament, cada cop està essent més notícia l'exagerat nombre de vots erronis i no pas el gir electoral. El que hauria d'haver estat un procés simple s'ha tornat en un caos: comptar els vots.

Les claus: La introducció d'un sistema de compte electrònic nou es combinava amb una papereta de vot senzilla. El líder de l'SNP, Alex Salmond, culpava la decisió de considerar les eleccions del parlament escocès el mateix dia de les eleccions Holyrood sota un vot transferible únic nou, sistema de representació proporcional. Sembla tenir raó. La complexitat del sistema de STV exigeix un equip de compte electrònic.

Dues coses essencials han sortit malament:

- Les màquines de compte fetes servir han fracassat, i han ocasionat comptes que s'havien de suspendre en les primeres hores a Aberdeen, Argyll & Bute, i en alguns escons d'Edimburg, Eastwood, Linlithgow, Livingtson, Perth i Tayside North i Strathkelvin & Bearsden.

- Els votants semblaven confosos sobre les paperetes de vot noves, que a un costat, l'esquerra, apareixia la llista d'escons (seients) al parlament i a la dreta candidats per noms. En comptes de posar una creu en una casella a cada costat, molts votants han posat dues creus en caselles d'un mateix costat, invalidant el seu vot. Es calcula un mínim de 100.000 papers fets malbé, que signifiquen un 5% dels votants.

Ara l'SNP compta amb 29 escons davant els 32 dels laboristes amb els 81 escons dels 129 del total.

Actualització a les 11.00 h:
Ahir es van celebrar les eleccions a Escòcia, Gal·les i les locals d'Anglaterra. A Escòcia, no com es fa a Catalunya, no es fan sondejos a peu d'urna ni se sap la participació abans dels resultats. Tampoc passa com aquí, que els resultats se saben quasi amb exactitud cap a les dotze de la nit. No, la nit electoral a Escòcia fou llarga i fins avui no se sabran els resultats definitius.

El retard és degut, entre altres coses, per exemple, que el mal temps ha impedit que els vots de les illes escoceses no es recollissin amb helicòpter. També algunes màquines encarregades de recomptar vots han tingut alguns problemes.

El que sí que es pot assegurar és que el gir nacionalista es confirma. L'increment de vots fins al moment s'ha convertit en un augment de 16 escons. D'altra banda, els Laboristes en perden 7. Alguns canvis s'han produït en ciutats importants com Glasgow,  ja que l'Scottish National Party (SNP) ha aconseguit escó on tradicionalment l'aconseguia el partit laborista. Socialistes Escocesos no tenen cap possibilitat d'obtenir cap escó. Tanmateix, però, els independentistes Verds aconsegueixen un diputat. Els resultats es basen en els 81 del total de 129 escons del parlament escocès.

Les eleccions a Escòcia s'han vist distorsionades per un nombre sense precedents de paperetes nul·les en tot el país. Es tem que el nombre de vots adulterats podria superar els 100.000, segons la BBC.


Gal·les:
Les enquestes perdien un triomf laborista còmode però els resultats mostren també un descens del partit. Contràriament, els nacionalistes gal·lesos pugen així com els conservadors. Els resultats es basen en els 52 dels 60 escons del parlament gal·lès.

Anglaterra:
De moment, a Anglaterra, els resultats definitius de 132 dels 312 consells locals mostren un important descens del nombre de consellers per als laboristes (789, una pèrdua de 163) i una caiguda més lleu en el nombre de consells (18, cinc menys que els que tenien abans). Els conservadors pugen en 315 consellers (en compten de moment amb 1.628) i en 15 consells (ja en tenen 67). Els liberaldemòcrates sofreixen també una certa garrotada, ja que perden 99 consellers (de moment en tenen 651), encara que augmenten el nombre d'ajuntaments (en tenen deu).



COMENTARIS fletxa taronja

item
#12
Kevin fletxa BCN
4 de maig de 2007, 21.05 h

Today Scotland, tomorrow Catalunya


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Pol fletxa Catalunya
4 de maig de 2007, 20.52 h

Quian sorpresa tan agradable d´ultima hora. Ara a veure quin govern es forma. I si, tal com han dit els companys,el tractament dels mitjans bastant lamentable. Sort que tenim directe.cat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
esteve fletxa Lliçá d'Amunt
4 de maig de 2007, 20.09 h

I els mitjans de DESINFORMACIO, tant espanyols com catalans : PETETICS a l'hora de donar la noticia. Que si els laboristes "han mantenido el tipo", que si els nacionalistes "no han conseguido el resultado esperado"... i TV3 igual de fantasma.
Ho marxen ells ho marxem nosaltres, i com que jo estic a acas, no penso fotre al camp.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Martí fletxa Mataró
4 de maig de 2007, 19.47 h

Si a la Corpo ahir parlaven de que els laboristes podrien perdre, enlloc de parlar de que els independentistes podrien guanyar... avui ens sorprenen amb aquest titular: 'Els nacionalistes donen el tomb a Escòcia i s'imposen als laboristes per només un escó'. O sigui que d'independentistes, res de res... nacionalistes i prou!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Jo fletxa BCN
4 de maig de 2007, 19.39 h

BRAVO!!!! Ara a veure si poden formar govern els independentistes i al 2010 el referendum. I despres al 2014 anem nosaltres.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
4 de maig de 2007, 19.25 h

Espero que ben aviat en Sean Conery pugui fer palesa la seua paraula de tornar cap a Escòcia quan aquesta sigui independent.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Jordi C fletxa Barcelona
4 de maig de 2007, 19.10 h

Felicitats, SNP i escocesos en general! L'Europa dels pobles reclama la seva veu, i qui no la vulgui escoltar s'està equivocant.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Jordi fletxa Barcelona
4 de maig de 2007, 19.02 h

Felicitats a l'Scottish National Party i felicitats a directe.cat per aquest seguiment al minut de les eleccions escoceses !!!! De llarg el mitjà que s'ha actualitzat més cops, gairebé en temps real ..


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Marc fletxa Barcelona
4 de maig de 2007, 14.07 h

L´única cosa clara és que l´independentisme puja i MOLT !!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Carles fletxa Un País Petit
4 de maig de 2007, 13.22 h

Com és que sempre que hi ha canvis en la representació hi ha multitud de paperetes nul·les? Jo recordo un president de taula a les eleccions europees i al final per acabar de quadrar els comptes (els hi faltaven vots) els van repartir


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Massa voltors volen devorar la riquesa catalana

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.