Suport massiu dels catalans a la política exterior del Govern, segons el CEO
Els ciutadans aproven les 'ambaixades' i reclamen veu pròpia a Europa en temes com els refugiats
Guifré Jordan @enGuifre - Les crítiques d’alguns sectors unionistes catalans i sobretot espanyols a la política exterior del govern Puigdemont tenen un suport molt minoritari entre la ciutadania del país. Segons l’enquesta Òmnibus del CEO publicat aquest matí, els electors valoren positivament de manera massiva que Catalunya tingui una política exterior pròpia i una xarxa de delegacions a altres països, cosa que avala la gestió del departament de Raül Romeva. A més, els ciutadans reclamen de manera molt majoritària també que el Principat tingui “veu pròpia davant les institucions europees sobre temes que té competències, com per exemple refugiats, cultura, política agrària i energia”.
El discurs oficial unionista, en evidència
Un 54% dels entrevistats creu que la Generalitat ha de tenir una política exterior pròpia, per un 30% que no ho aprova. El percentatge ronda el 63% entre els que aplaudeixen les delegacions i entre els que demanen que el país pugui dir la seva en temes com els refugiats. Només un de cada quatre entrevistats rebutgen les ‘ambaixades’, cosa que deixa en evidència el discurs oficial dels partits que aposten per la unitat d’Espanya.
Més d'un 30% de votants de Ciudadanos, a favor de les 'ambaixades' catalanes
De fet, l’enquesta apunta que un 32% dels votants de Ciudadanos volen delegacions a l’exterior, un percentatge que s’eleva al 70% entre els electors socialistes i que arriba al 20% entre els populars. A més, un 45% de seguidors del partit d’Albert Rivera reclamen que Catalunya tingui veu pròpia davant la UE. Els percentatges encara són més positius entre els votants de Catalunya Sí que es Pot, perquè set de cada deu aplaudeixen les oficines de representació de la Generalitat i un 55% indica que el Govern ha de tenir una política exterior pròpia.