El primer diari financer francès l'encerta amb una vinyeta sobre el procés
El rotatiu creu que Catalunya lidera una nova onada de moviments nacionals a Europa
Guifré Jordan @enGuifre - El principal diari financer francès, Les Échos, ha fet la seva particular radiografia sobre el moment polític català, recollint declaracions d’unionistes i independentistes, i fent servir el procés com un exemple del retorn de la qüestió nacional a Europa. L’anàlisi del rotatiu, però, té una singularitat: incorpora una icònica vinyeta que il·lustra l’enfrontament Catalunya-Espanya amb una metàfora a l’abast del públic gal.
Les dobles lectures de la il·lustració
Al dibuix, del dissenyador francès Dominique Boll, s’hi veu un torero a punt d’envestir un brau amb una banderilla a cada mà. Alhora, però, el personatge està rebent una altra banderilla per darrere decorada amb l’estelada. Una il·lustració que, si es va més enllà de l’evident xoc entre els dos territoris, es pot interpretar com les ganes de Catalunya de fugir de tot allò que comporta l’Estat, amb les curses de braus com a símbol insígnia. I mentre la independència catalana avança, l’Estat està badant, entretingut amb els toros en el dibuix, que també podria representar el bloqueig polític actual.
Contradicció independentista?
A l’interior, l’article fa una reflexió sobre l’auge dels moviments nacionals amb l'exemple de la intenció del govern Puigdemont de fer un “referèndum sobre la independència de Catalunya el 2017 o el 2018”. A banda, també menciona els nous moviments a Escòcia i Irlanda del Nord arran del Brexit. Segons l’autor del text, els independentismes cauen en una contradicció perquè volen fugir del seu Estat però mantenir-se a la UE, que està “ella mateixa a punt de la implosió”.
La cita de l'escriptor Paul Valéry
L’article té algunes pinzellades d’influència dels arguments de Madrid, ja que afirma de manera rotunda que un 52% de catalans està en contra de la plena sobirania. Amb tot, conclou dient: “Si la independència no és per demà, les tensions independentistes se sumen a les amenaces a la UE, que ha superat la crisi de deute grec, però no la de les identitats nacionals. ‘Mai és fàcil representar netament allò que s’anomena nació’, va escriure Paul Valéry el 1931. 80 anys després, els pobles d’Europa continuen buscant una identitat”.
Notícies relacionades
- Manifestació multitudinària a Perpinyà a favor d’’Occitània-País Català’ 10.09.2016.
- La manifestació de dissabte de la Catalunya Nord agafa volada i arriba al NY Times 09.09.2016.
- El Financial Times alerta que la censura franquista encara està vigent a Espanya 24.09.2016.
- El procés surt ben parat en detriment de l'Estat en una anàlisi del Washington Post 20.09.2016.
- Setmana daurada per a l’independentisme a la premsa internacional 17.09.2016.