Europa continua fent-se ressò de la manifestació del 10J
Diverses capçaleres europees recullen la reivindicació catalana i afirmen que Catalunya és una nació
Europa continua mirant Catalunya. Dos dies després de la manifestació convocada per Òmnium Cultural, diverses capçaleres europees encara es fan ressò de la multitudinària concentració pels carrers de Barcelona. El rotatiu francès Le Monde exposa en l'edició d'aquest dilluns que les restriccions a l'Estatut 'revifen el nacionalisme' i que la societat catalana 'sent humiliació'. A Bèlgica , el diari flamenc 'De Standaard' recull el clam que dissabte va prendre el centre de Barcelona i titula 'La nostra cultura és diferent'. El Financial Times de Londres, per la seva banda, diu que la manifestació del passat dissabte demostra 'la fragilitat de la política espanyola'.
Catalunya està encara sota la mirada d'Europa dos dies després de la multitudinària manifestació del passat dissabte. Nombrosos diaris europeus es fan ressò aquest dilluns del clam que el 10J va recórrer els carrers de Barcelona. Malgrat la final del Mundial de futbol, les capçaleres de França, Bèlgica, Alemanya o Anglaterra han escrit sobre la reivindicació catalana.Alemanya: 'Catalunya, el pròxim estat d'Europa'.
Els principals diaris alemanys, el 'Süddeutsche Zeitung' i el 'Frankfurter Allgemeine Zeitung' han publicat aquest dilluns grans fotografies de la multitudinària manifestació. El 'Süddeutsche Zeitung' mostra una gran pancarta que diu, en anglès: 'Catalunya, el pròxim estat d'Europa'. El 'Frankfurter Allgemeine Zeitung' treu una fotografia de la primera fila de la manifestació en què hi apareixen les personalitats polítiques que lideraven la marxa.
França: 'Afirmació de la nació catalana'.
Diverses capçaleres importants de França han fet esment de la manifestació del passat dissabte. D'aquesta manera 'Le Monde' titula que les restriccions a l'Estatut 'revifen el nacionalisme' a Catalunya i subratlla que la societat catalana té un 'sentiment d'humiliació' des que es va conèixer la sentència de l'alt tribunal. 'Le Figaro' puntualitza que la manifestació va ser una 'demostració de força i d'afirmació de la nació catalana'. 'Libération', per la seva part, subratlla que un milió és la xifra de persones que van sortir al carrer per protestar per la sentència del Tribunal Constitucional. El 'Morning Star' publica en portada una fotografia des de l'aire on es veuen les dimensions del que anomena 'un espectacle català', i inclou també una imatge ampliada d'una noia amb una estelada. A les pàgines interiors, el diari titula: 'Un milió de persones es manifesten pel dret a ser una nació'
Anglaterra: 'Fragilitat de la unitat política espanyola'
La manifestació contra de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut demostra la 'fragilitat de la unitat política espanyola', segons el corresponsal a Madrid del diari britànic 'Financial Times'. El rotatiu dedica un article a la manifestació de Barcelona, que en general ha passat molt desapercebuda a la premsa britànica. El 'Financial Times' vincula la protesta i les celebracions per la victòria de la selecció espanyola i assegura que els catalans 'pateixen per les lleialtats dividides'. L'article diu que 'Madrid espera que el suport per l'equip nacional disminueixi el rancor regional', però argumenta que 'l'estat democràtic de les autonomies a Espanya és un treball en progrés'.
Bèlgica: 'Catalunya és una nació'
La premsa en paper a Bèlgica s'ha fet ressò aquest dilluns de la manifestació del 10-J, recollint que més d'un milió de ciutadans va sortir als carrers per proclamar que Catalunya 'és una nació' i 'desafiar la sentència del TC, d'opinió contrària', explica el diari francòfon 'La Libre'. Tot i que les portades dels diaris han quedat inundades per la final del Mundial de futbol, el rotatiu neerlandòfon 'De Standaard' també recull el clam que 'La nostra cultura és diferent'. Ja diumenge, les versions digitals dels diaris belgues havien publicat les primeres informacions sobre la manifestació més gran de la història de Catalunya.
Itàlia: 'Prova tècnica d'autodeterminació del poble català'
El diari electrònic Giornalissimo diu que la manifestació és una prova tècnica d'autodeterminació del poble català. El diari va titular també que Catalunya estava 'en peu de guerra contra Espanya'.