Setmana decisiva per acordar la resposta política a la retallada
Els partits intenten aconseguir un pacte de mínims que defensi l'Estatut votat pels ciutadans
La classe política catalana té el repte, aquesta setmana, d'arribar a un acord polític que reculli el clam de la multitudinària manifestació independentista del passat dissabte. De moment, els juristes analitzen els fonaments jurídics de la sentència que es van donar a conèixer el passat divendres. El calendari amb què es treballa passa perquè dijous se celebri una cimera de líders polítics i divendres hi hagi un ple extraordinari al Parlament que acabi amb una resolució conjunta contra el TC. Un acord polític que la setmana que ve s'ha de portar al Congrés espanyol en el marc del debat de política general. També la setmana que ve, el president de la Generalitat, José Montilla, anirà a la Moncloa.
El director del gabinet jurídic de la Generalitat, Jaume Galofré, el lletrat del Parlament, Antoni Bayona i el director de l'Institut d'Estudis Autonòmics, Carles Viver Pi-Sunyer, son els juristes que estan analitzant a fonts els fonaments jurídics de la sentència que declara inconstitucionals 14 preceptes i n'interpreta 27 més. Es preveu que entre aquest dimarts i dimecres els juristes ja tinguin a punt un informe que presentaran a la resta de membres que formen part del grup d'experts. Entre ells, els ponents de l'Estatut Miquel Iceta (PSC), Francesc Homs i Josep Maria Pelegrí (CiU), Anna Simó (ERC) i Jaume Bosch (ICV-EUiA).El calendari previst és que aquest dijous se celebri una cimera de líders polítics amb el president de la Generalitat, José Montilla, al capdavant per preparar el ple extraordinari al Parlament on s'hauria d'arribar a una resolució conjunta en resposta a la sentència del Tribunal Constitucional(TC). Un ple que se celebrarà molt probablement aquest divendres, així ho acordarà aquest dimarts la Junta de Portaveus que es reuneix de manera extraordinària per avaluar la sentència de l'Estatut.
La resposta política a la sentència se centrarà aquesta setmana a Catalunya però la setmana que ve canviarà d'escenari i se situarà a Madrid. L'objectiu és que l'acord que s'hagi arribat al Parlament se sotmeti a votació al Congrés en el marc del debat de política general el pròxim dimarts 20 de juliol. A més, el president de la Generalitat, José Montilla, es reunirà a la Moncloa amb el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, amb l'objectiu de refer el pacte estatutari, tal com va anunciar en el seu discurs institucional del dia després de la sentència. Una reunió que encara no té data però que se celebrarà entre el 19 i el 22 de juliol si és que el president Montilla no decideix anar a Madrid el cap de setmana.
Notícies relacionades
- Puigcercós: 'No podem deixar gestionar a l'autonomisme les energies de la manifestació' 12.07.2010.
- Per Muriel Casals el poble demana que no s'acati la sentència 12.07.2010.
- Pujol crida a 'plantar cara' a les institucions espanyoles 13.07.2010.
- Duran i Lleida reconeix que els crits d'independència van ser majoritaris 12.07.2010.
- El Govern espanyol adverteix que el 10J no serà un 'punt d'inflexió' en res 12.07.2010.
- Montilla impulsa un ple al Parlament per articular la resposta a la retallada 12.07.2010.