Puigdemont dóna pistes sobre la participació mínima en el referèndum
El president insinua que la data ideal per celebrar-lo és el 24 de setembre de 2017
Carles Puigdemont ha anat amb peus de plom a l’hora de parlar de la participació mínima que hauria de tenir el referèndum d’independència en una entrevista a El Món a RAC1. Amb tot, ha donat pistes sobre els estàndards que s’haurien d’imposar en aquest sentit: “Un precedent que no és vàlid per nosaltres és el Brexit, perquè hi va votar només un 37% del cens”. El president ha dit que amb un percentatge de participació baix, encara que hi hagués un 100% de vots afirmatius, no es podria donar validesa al vot.
Si la participació acompanya, la conseqüència directa del 'sí és "proclamar la independència"
No obstant, ha deixat clar que en aquest moment “no vull posar cap tipus de xifra, hem estat molt curosos” de no fer-ho, sabedor dels perills d’establir un número de votants mínims. Tal com Anna Gabriel i Raül Romeva també han apuntat en diverses entrevistes, la convenció de Venècia diu que no s’ha de fixar cap llindar per evitar que els partidaris del ‘no’ facin boicot cridant a l’abstenció. En qualsevol cas, sí que ha dit que no serà un 9N segona part, i que si la participació acompanya, la conseqüència d’un vot afirmatiu serà “proclamar la independència”.
24 de setembre de 2017, la data escollida?
Sobre la data del plebiscit, ha deixat força clar que la data òptima seria el 24 de setembre de 2017, coincidint amb La Mercè, tot i que de manera implícita. Puigdemont s’ha limitat a reiterar que la franja en què es treballa és un diumenge de la segona quinzena del mes de setembre, i que els estàndards diuen que les votacions d’aquest tipus han de fugir de dates assenyalades, com és en aquest cas la Diada.
"Margallo no duraria ni 24 hores a França"
Puigdemont també s’ha referit a les declaracions del ministre Margallo, que afirmava ahir que la situació catalana és el “desafiament més gran a l’Estat des de l’octubre de 1934”. En concret, el president ha apuntat: “Un ministre com Margallo, a França, després de les declaracions sobre Catalunya, no dura ni 24 hores. Per mi el desafiament més gran d'Espanya no va ser el 1934 sinó el 1936, amb molts morts pel mig”.
Notícies relacionades
- Anna Gabriel pressiona per treballar ja des d’avui en la construcció del referèndum 30.09.2016.
- La premsa internacional entén el missatge de Puigdemont a la perfecció 30.09.2016.
- Carles Puigdemont tira d’ironia per ‘esmicolar’ el discurs d’Arrimadas al Parlament 29.09.2016.
- Puigdemont acorrala l'Estat amb una fermesa independentista inèdita al Parlament 28.09.2016.