El procés es fa sentir a Salzburg davant d’uns 300 representants internacionals
L'escriptora i periodista Krystyna Schreiber recorda el clam del referèndum dels catalans
Guifré Jordan @enGuifre - L’acte d’entrega del Premi de Periodisme 2016 del ‘think tank’ austríac Institut de Regions d’Europa ha servit per fer arribar el procés català a uns 300 representants internacionals. La guardonada, l’escriptora, traductora i periodista resident a Barcelona Krystyna Schreiber, ha aprofitat les paraules d’agraïment per recordar els anhels del poble català de poder decidir el seu futur mitjançant un referèndum vinculant. Ho ha fet davant d’un públic influent en el món polític, empresarial i diplomàtic a nivell europeu.
Comparteix
TweetEtiquetes
Delegats d'una vintena de països, entre els quals el Regne Unit, EUA i Alemanya
El lliurament del guardó ha tingut lloc en el marc de la conferència anual d’aquest think tank, que durant aquesta setmana ha reunit enguany a Salzburg tres centenars de representants de regions, ciutats i organitzacions europees. En concret, delegats de diversos països, com Àustria, el Regne Unit, els EUA, Alemanya, Croàcia, Sèrbia, Suïssa, Polònia, Hongria, Geòrgia, la República Txeca, Albània, Eslovènia, Eslovàquia, Romania, Moldàvia o Bòsnia i Hercegovina.
Eurodiputats i membres de la Comissió Europea, presents
A més, també hi han assistit membres consulars de Croàcia, Àustria, Sèrbia o l’Oficina del Consell d’Europa a Àustria, així com emissaris dels òrgans i empreses que van patrocinar l’acte. Per exemple, el Banc Europeu d’Inversions, el Tribunal de Comptes Europeu, la Comissió Europea, el Centre Internacional pel Desenvolupament de Polítiques Migratòries, l’Organització Mundial del Turisme, el Parlament Europeu –amb la presència d’eurodiputats austríacs– i diverses companyies del país alpí.
"Més d'un 75% de la població catalana desitja un referèndum"
En un breu discurs, Schreiber ha dit que “més d'un 75 % de la població catalana desitja que se celebri un referèndum vinculant sobre el seu futur polític. Malauradament a l'altra banda de la taula no hi ha absolutament ningú que vulgui escoltar-s'ho”. També ha apel·lat a l’europeisme: “Es tracta de democràcia, de comprensió mútua i de dignitat, que són uns valors bàsics del projecte europeu”. Les seves paraules també han tingut record per l’esperit pacífic de les manifestacions independentistes, el caràcter obert del Principa tamb els immigrants i refugiats tradicionalment, i l’absència de partits d’extrema dreta al Parlament.
Impressions de Schreiber
En declaracions exclusives a directe!cat, l'autora ha afirmat que les personalitats presents a les jornades amb qui ha pogut intercanviar impressions després del seu discurs s'han mostrat interessades pel procés català i, tot i no pronunciar-se sobre la independència, han admès que "s'ha de deixar donar la veu a la gent". A més, ha revelat que en un entorn informal, alguns assistents han reconegut que "aquí hi ha un tema que no s'està resolent i no es vol dialogar". Schreiber, que s'ha mostrat satisfeta de la influència i el perfil "potent" del públic, ha assenyalat a directe!cat: "Moltes de les personalitats amb qui he parlat s'han mostrat sorpreses perquè no hi ha cap oferta de l'Estat per dialogar".
El president del 'think tank' reconeix el procés
L’escriptora i periodista ha rebut el premi per pel seu llibre sobre el procés català, Die Übersetzung der Unabhängigkeit: Wie die Katalanen es erklären, wie wir es verstehen (la traducció de la independència: com els catalans s’expliquen, com els entenem). Així, el president de l'Institut de Regions d'Europa, Franz Schausberger ha elogiat la publicació premiada i la seva autora per “l'esforç d'anàlisi de la situació actual de Catalunya, trencant tòpics per fer de pont de cara a comprendre millor què hi passa des de la perspectiva centre-europea”. A més, ha lamentat la gran quantitat de notícies esbiaixades que es llegeixen a la premsa germanòfona.