directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 8 de maig de 2024 18:08 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Això sí que és una crisi de convivència

Catalunya en temps de sedició: resum de set dies entre l’agressió i la resistència.

Comentaris 13  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 9 vots )
carregant Carregant

L’avís de Gabriel Rufián en el darrer debat d’investidura ha resultat profètic. En rebutjar que a Catalunya es visqui cap mena de divisió social arran del procés, va avisar Pedro Sánchez amb un crisi de convivència, la que li esperava dins els PSOE a partir d’aleshores. Dit i fet. Abans es trencarà el PSOE que Espanya, s’hi podria afegir, parafrasejant la famosa sentència de José María Aznar. La paradoxa és que el sector més espanyolista que mai que comanda ara el PSC, doni suport a Pedro Sánchez davant dels designis de la totpoderosa federació andalusa del partit. Si aquests són els bons, imagineu-vos el que ens cau a sobre. Aquests són alguns dels grans temes de la setmana.

Comparteix
   


Etiquetes
AVÍS. La formació lila, després de l’espectacle previ de divisió dels seus a Madrid, ha vist com perdia en tres mesos la meitat dels vots a Euskadi i més d’un terç a Galícia (a ciutats com la Corunya, prop de la meitat respecte a les municipals): no es poden comparar eleccions generals i nacionals, però eren justament ells qui ho feien fins ara a tota hora. És un avís seriós per als Comuns: el vot dual existeix i els QWERTY, amb els seus 11 diputats actuals n’haurien de prendre nota. La reacció, tallar (o amenaçar de fer-ho), de cop i volta, els llaços amb els governs socialistes de Castella-la Manxa, Extremadura i les Balears, francament, no sembla gaire seriós: demostra un nul interès de Podemos per l’autonomia. Llançar el PSOE en braços del PP, el que han buscat des del minut zero, no es pot forçar a darrera hora d’una manera tan barroera.

CASTANYA. Mítica ha estat la patacada de Ciudadanos a Euskadi i Galícia: zero-zero. Fins i tot allà, com ara el País Basc, on UPyD havia aconseguit un escó en els comicis anteriors, que esperaven recollir-hi en safata. Res de res. Un partit nascut de i per a l’anticatalanisme, traslladat a Espanya per fer de crossa del Partit Popular, no té cap sentit a les altres nacions històriques. El més sorprenent, però, és que una formació que llueix l’estendard de la nova política no faci ni la més mínima autocrítica, cap mena d’assumpció de responsabilitats. Albert Rivera s’ha limitat a afirmar que encarregarà un estudi tècnic sobre l’ensulsiada. La reacció explica ben bé el fracàs: en la mesura que els taronges se semblen cada vegada més a l’original (i amb el pacte per a la investidura de Rajoy, on s’empassen tones de corrupció, ja semblen calcats) ha deixat de tenir-ne cap atractiu votar-los.

CENTRISME. El conseller Santi Vila ha estat aquesta setmana en boca de tothom arran de la seva valoració a les xarxes socials dels resultats electorals de diumenge. Diu que els electors han premiat els perfils centristes. Situar, sobretot, Núñez Feijóo en el centre polític és ben curiós, si tenim en compte que el seu grup al Parlament gallec en tindrà tres a l’esquerra de l’hemicicle i cap ni un a la dreta. Certament, la setmana no era la millor per treure la poteta: tocava deixar al president Puigdemont tot el protagonisme. A sobre, la sospita que les darreres filtracions de les deliberacions del Consell Executiu podrien procedir del conseller de Cultura no contribueixen precisament a enllustrar la seva figura: amb el seu nomenament, molts van tenir la percepció que el seu partit preferia tenir-lo dins que fora del Govern. Confiem que, al final, l’independentisme no n’hagi de penedir-se conjuntament.

DESMENTIT. José Crehueras, en perfecte castellà, ha anunciat, de costat de l’alcaldessa Núria Marín, una importantíssima inversió per part del Grup Planeta de més de 7 MEUR a l’Hospitalet de Llobregat. Es tracta de la remodelació de l’edifici dels antics jutjats de la ciutat, on el grup crearà un centre de formació professional i universitària que acollirà més de 3.000 alumnes a partir del curs 2017-2018. Un es pregunta, tot just després de felicitar-hi el senyor Crehueras, on queda la coherència empresarial de tot plegat: perquè, a veure, si a Catalunya l’inici del procés de ruptura amb Espanya ha generat una situació de risc empresarial que el Grup Planeta sempre ha avisat que pot acabar comportant (en cas de fer-se efectiva la independència) la seva sortida del país, quin sentit té posar-se a fer-hi inversions? Perquè una amenaça gratuïta de tipus polític no era, no? Impossible. Segur.

ESCISSIÓ. L’espectacle ofert pel socialisme espanyol és de crispetes. Costa molt d’entendre com Felipe González, qui encara es vanta dels GAL, pugui tenir prou pes, vint anys després d’abandonar la presidència del Govern espanyol, com per dictar sentència de mort contra un secretari general escollit pels militants en primàries. La covardia de Susana Díaz no coneix límits: envia els seus peons a forçar la caiguda de Sánchez i dóna la cara (relativament) dos dies més tard. A hores d’ara, la situació recorda a la que es produirà el nostre dia D: dos legitimitats sobre el terreny a l’espera d’un sol guanyador, és a dir, de qui aconsegueixi controlar definitivament el territori. La gent mobilitzada hi jugarà, sense dubte, un paper determinant. Si cristal·litza una escissió del partit serà la fi del PSOE; si dóna finalment el seu suport passiu a la investidura de Rajoy, també. Un harakiri realment espectacular.

MAJORIA. Amb la seva habilitat dialèctica habitual (que a mi, a diferència de la majoria dels opinadors de la tribu, no me’l fa gens simpàtic) Miquel Iceta va dedicar bona part de la seva intervenció, a la qüestió de confiança del president Puigdemont, a reblar el clau d’un relat que considera fonamental i que, com la seva suposada gràcia, bona part dels mateixos indepes han comprat: que no tenim prou legitimitat democràtica per proclamar la independència perquè vàrem perdre el plebiscit del 27-S. Allò que fins i tot “La Vanguardia” va acceptar amb el titular de portada del dia després (“El sí s’imposa”) ben aviat nosaltres mateixos vàrem permetre que desaparegués impunement de l’imaginari del país; i així, el millor resultat electoral de la història de l’independentisme, que ens dóna una majoria guanyadora, ens l’hem deixat convertir en una derrota. Ningú dels nostres va sortir a replicar-lo amb eficiència.

Miquel Pérez Latre (@Granollacs), arxiver, historiador i blogaire.

Podeu seguir altres reflexions de l'autor de Temps de Sedició al seu blog Per a bons patricis.
 
 
 
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#13
Marc fletxa BCN
2 d'octubre de 2016, 20.51 h

"els taronges se semblen cada vegada més a l’original" -> "els taronges s'ASSEMBLEN cada vegada més a l'original".


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
2 d'octubre de 2016, 17.28 h

-tot rebutjant que es visqui cap mena de... No "en rebutjar"
-farà un paper determinant. No "jugarà"


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Mister Ioso fletxa England
1 d'octubre de 2016, 23.40 h


#6 MOCHO BUENO TU POESIA !!! MOCHO GUSTAR !!! YO ESTUDIAS MEMORIA !!



LA CAGARRONESES TÉ UN NOVIO MARROQUÍ

QUE LI DONA PER DARRERA UN DIA NO I UN DIA SÍ !!


HOW HOW HOW HOW HOW HOW !!



Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
1 d'octubre de 2016, 19.55 h

#1

LA LEGÍTIMA DUI QUE RECOLZARAN ELS USA:

El Congrés USA i l'Alt Dictamen del TIJ

En la compareixença al congrés, Williams va assegurar que si Catalunya proclamava la independència cercaria ‘el reconeixement internacional d’acord amb la voluntat del seu poble i no pas d’acord amb les disposicions de la constitució espanyola’. Invocà tot seguit la sentència de la Cort Internacional sobre Kossove de 22 juliol 2010 i recordà que no hi havia cap precepte de la llei internacion... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
R2D2 fletxa galaxia propera
1 d'octubre de 2016, 14.51 h

#8 filldeputa


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Aragoneses Orientales(que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI , REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES, obviamente en todos los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes ADIOS MAD MASS ADIOS
1 d'octubre de 2016, 11.42 h

#7

QUERIDO NAZI

NO TIENES RAZON

EL PUNT AVUI HIZO LO QUE TU PREGONAS Y SUS COMENTARIOS Y VISITAS A SU WEB CAYERON EN PICADO.

EL ASALTAPISCINAS ES NAZI PERO NO TAN TONTO COMO TU, PARA EL LA PELA ES LA PELA


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Edgar fletxa Girona
1 d'octubre de 2016, 11.35 h

Directe.cat ... si els interessa que la vostra web tingui comentaris de molta gent i amb aportacions valuoses, independentment que dissenteixin o coincideixin amb l'article, és el meu modest consell d'especialista en SEO és que feu un cert nivell de moderació censurant els comentaris de infradotats que escriuen insults i tonteries amb l'únic objectiu de degradar aquesta web i que aquest mitjà informatiu no tingui èxit. Els comentaris valuosos generen debat i els debats generen visites al ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
m33 fletxa Poesia
1 d'octubre de 2016, 10.53 h

La cagarronenses te un novio marroquí,
que li dona per darrere un dia no i un dia sí.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Aragoneses Orientales(que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI , REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES, obviamente en todos los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes ADIOS MAD MASS ADIOS
1 d'octubre de 2016, 09.56 h

La UEFA multa al Celtic por exhibir banderas palestinas ante un rival israelí
El órgano disciplinario castiga al club escocés con 10.000 euros

http://www.elperiodico.com/es/noticias/deportes/celtic-multa-uefa-banderas-palestinas-hapoel-5431682

Seguro que para el Asaltapìscinas y toda su troupe de NAZIS estan convencidos que esta accion y otras anteriores de la UEFA tienen cOMO UNICO OBJETIVO al FC Barcelona y el pruses


JA JA JA JA JA JA JA JA JA JA JA JA JA JA


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Aragoneses Orientales(que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI , REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES, obviamente en todos los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes ADIOS MAD MASS ADIOS
1 d'octubre de 2016, 09.54 h

#3

querido nazi

¿Te has olvidado que los NAZIS llamais a España "l´Estat espanyol? tE HA TRACIONADO EL SUBSCONSCIENTE.


JA JA JA JA JA JA JA JA JA JA JA


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 12
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo supera el casting com a tertulià de xou d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.